Inspirace

Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu

Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu

Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu

16. července 2017 od Eva Suchomelová

16. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

V létě potřebuje vysušovaná pokožka větší péči, a tak jí dopřejte kosmetické přírodní oleje ve všech podobách. Které? Vybrali jsme pro vás 5 olejů z různých koutů světa, které blahodárně působí na vlasy, pleť i kůži celého těla. Zacestujte si s námi, aniž byste vytáhly paty ze své koupelny!
S přírodními oleji se roztrhl pytel. Můžete si je pořídit v čisté podobě (viz náš článek o kokosovém oleji), míchat je s esenciálními neboli éterickými oleji, nebo se zaměřit v drogerii na kosmetiku, která je obsahuje.
V různých částech světa si ženy pěstily krásu tím olejem, který tamější příroda poskytla. Díky tomu je dnes velký výběr mezi oleji a můžete zkoušet, který je vám nejpříjemnější. Zde je 5 pozoruhodných olejů z celého světa, které přispějí i k vaší kráse:


Střední Amerika: Avokádový olej

Pochází ze Střední Ameriky, původně z Guatemaly, dnes jej nejvíce produkuje Kalifornie. Jedná se o nejstarší kulturní rostlinu na tomto kontinentě, již archeologické nálezy potvrzují její pěstování a využití dávno před tím, než na americký kontinent dorazili Evropané. Rozšířila se přes Mexiko až do Chile.

Olej vzniká lisováním rozemleté dužiny známého plodu hruškovce amerického, který obsahuje asi 30 % tuku. Avokádový olej je bohatý na minerály, vitaminy a zejména vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Konkrétně obsahuje vitamin A, C, E, D, B6, lecitin, kyselinu gama-linolenovou a z minerálů hořčík, draslík, síru, fosfor, zinek, železo. Olej je nažloutlý či nazelenalý, jemné oříškové vůně i chuti.


Jak prospívá vaší kráse:

Avokádový olej se hodí pro všechny typy pleti, i proto, že je antialergický. Dá se používat každý den. Nejen v létě pokožka ocení jeho přirozený SPF faktor, uvádí se mezi 2-4. Suché, ochablé a povadlé pleti navrací elasticitu a vyhlazuje drobné vrásky, což je blaho pro pokožku, namáhanou či poškozenou slunečními paprsky. A dále:


•     Údajně dokáže zvyšovat množství kolagenu v pokožce.
•     Výborně se hodí také pro ošetření očního okolí.
•     Díky obsahu vitaminu E zbavuje pokožku volných radikálů, čímž brzdí proces stárnutí, a rovněž se podílí na hojení drobných jizev. Olej tedy pomáhá rychlejší regeneraci pleti a hojení. Má dokonce změkčující účinky na pleť.
•     ​Kromě suché pleti se avokádový olej hodí také pro pokožku postiženou různými kožními problémy, např. lupénkou či neurodermatidou, spáleninami či zanícením. Tento olej se velice dobře vstřebává a neucpává póry, což je výborná zpráva, pokud řešíte akné či více se mastící pleť.


Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu

Avokádový olej můžete použít také na ošetření pokožky hlavy. Působí proti vypadávání vlasů, pokožku velice dobře hydratuje a hodí se jak pro suché, tak pro jemné vlasy. Proti vypadávání vlasů smíchejte avokádový olej s esenciálním olejem z šalvěje, vavřínu a rozmarýnu.


Tip redakce:

Avokádový olej lze rovněž použít například při masáži stehen, protože pomáhá redukovat celulitidu. Pro masážní účely se ale obvykle míchá s dalšími druhy olejů – např. jojobovým nebo mandlovým.


Rady pro použití:

•     Na ošetření mastné, aknózní pleti jej aplikujte ohřátý – nikoli horký!
•     Při použití oleje na pleť místo nočního krému či jako masky jej nanášejte vždy na vlhkou pleť. Olej „uzamkne“ vlhkost do pokožky, čímž napomáhá její hydrataci. Avokádový olej obsahují například Tělový olej Nivea Smooth Sensation nebo Zpevňující tělový olej Nivea.
 

***


Kanada: Konopný olej

Tento olej se získává lisováním semen rostlin rodu Canabis, ovšem z „nedrogových“ (technických) variet konopí setého. Ty neobsahují významná množství THC a nejsou psychoaktivní. Výrobní proces obvykle zahrnuje čištění semen na 99,99 % před vlastním lisováním oleje. V semenech není THC, nicméně stopová množství se do oleje mohou dostat z rostlinného materiálu, který na semenech ulpí. Při moderní výrobě oleje, zvláště v Kanadě, se od roku 1998 úspěšně snižuje obsah THC v oleji.


Jak prospívá vaší kráse:

Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1. Velkou výhodou konopného oleje je, že je hypoalergenní. Je tedy vhodný i pro citlivou a ekzematickou pokožku. Konopný olej se velmi dobře vstřebává, takže pokožka není po aplikaci mastná.


•     Konopný olej pomáhá zejména při akné, atopickém ekzému či lupénce. Nejen, že zlepšuje stav pleti, ale také mírní svědění. Jedná se o přírodní látku, takže nemá vedlejší účinky a je vhodný i pro děti.
•     Pomáhá také při léčbě popálenin a hojení ran, stejně tak se hodí pro hojení pokožky, spálené sluncem.
•     Olej harmonizuje stav kožních buněk a vyrovnává pH rovnováhu pokožky. Zároveň podporuje obnovu přirozeného ochranného mikrofilmu, a tak zvyšuje odolnost pokožky vůči negativnímu působení okolního prostředí.

Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu


Rady pro použití:


•     Vysoce nenasycené oleje mohou samovolně oxidovat a rychle se kazit, nejsou-li skladovány správně, tedy v chladu a temnu, nejlépe v láhvích z tmavého skla.
•     Konopný olej lze pro dlouhodobé skladování zmrazit. Konopný olej seženete v drogeriích, např. v kombinaci s kokosovým jako Super Kokos & konopí od značky Purity Vision.
 

***


Austrálie: Makadamiový olej

Lisuje se z makadamiových oříšků, semen makadamie trojlisté, která pochází z deštných pralesů australského Queenslandu. Později se rozšířila na Havaj a dnes se pěstuje i v Jižní Africe, Keni, Brazílii a v Kostarice. Makadamiové oříšky využívali už Aboriginci, původní obyvatelé Austrálie, a to i ve formě oleje, respektive masti pro léčivé a hojivé účinky.


Jak prospívá vaší kráse:

Makadamiový olej obsahuje vitaminy A, B, E, nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu palmitovou, selen a zinek. Jeho složení je podobné přirozenému kožnímu tuku. Pozoruhodný je i obsahem ochranného UV faktoru, a to 3-4. Tento regenerační olej se výborně roztírá a vstřebává a nezanechává na kůži mastný pocit. Jelikož pleť nedráždí, lze jej použít i na citlivou dětskou pokožku. Velmi účinný je zejména na stárnoucí pleť, kde působí jako vyhlazovač vrásek.

•     jde o silný antioxidant, který brání poškození buněčných membrán.
•     Dále pomáhá proti přesušené a popraskané pokožce. Hodí se proto i jako pečující olej po opalování. Díky spojení zinku a nenasycených mastných kyselin pokožku skvěle zjemňuje a zvláčňuje.
•     Udržuje kůži hebkou, pružnou a mimořádně elastickou, právě proto je oblíbený na stárnoucí pleť.



Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu

Jako elixír působí makadamiový olej i na vlasy dlouhodobě poškozené, polámané a nepoddajné. Lze jej použít přímo jako masku na vlasy. Naneste ho na vlasy, nechte chvíli působit a vlasy pak umyjte šamponem. Vlasy po něm nejsou mastné, protože se výborně vstřebává a snadno ho z vlasů vymyjete. Při pravidelném používání budete mít vlasy hebké, poddajné a snadno se vám budou upravovat. Tento olej také chrání vlasy před vlivem chemických látek a před škodlivým UV zářením.


Rady pro použití:

•     Makadamiový olej se dá používat na celé tělo, každodenně a pro jakýkoli typ pokožky.
•     V kosmetice nahradil norkový olej, ovšem základní surovina, makadamiové oříšky, je velmi drahá, proto se používá pouze do dražší, kvalitnější kosmetiky. Makadamiový olej najdete například ve vyživujícím Suchém vlasovém oleji Dove Pure Care Dry Oil, tělovém zkrášlujícím oleji Garnier Body nebo ve Zpevňujícím tělovém oleji Nivea.
 

***


Východní Středomoří: Mandlový olej

Lisuje se z mandlí, semen mandloně obecné, jež pochází z Číny, odtud se rozšířila do Persie, Sýrie i Egypta. Dnes se pěstuje ve východním Středomoří, oblíbený mandlový olej pochází především z Turecka. Získává se lisováním dvou odrůd mandlí: sladké a hořké mandle, přičemž hořkých mandlí je zde jen malé procento.


Jak prospívá vaší kráse:

Mandlový olej obsahuje mnoho cenných látek, především vitamin E, 8 % nasycených mastných kyselin (kyselina palmitová a stearová), 70 % mononenasycených mastných kyselin (kyselina olejová) a 22 % polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolová a linolenová). Olej se rychle vstřebává, na pokožce nezanechává pocit mastnoty, neucpává póry a nevyvolává alergické reakce.


•     Má skvělé regenerační a hojivé účinky na kůži, chrání suchou pokožku před vysoušením, slouží jako prevence zarudnutí pleti a tvorby šupinek.
•     Skvěle regeneruje pokožku spálenou při opalování. Je vhodný i pro citlivou pleť, proto bývá součástí kosmetiky pro nejmenší děti.
•     Mandlový olej lze použít třeba při masáži obličeje. Umí výborně odličovat, a to i oční make-up.
•     Olej lze použít také například místo nočního či denního krému. V létě ho zkuste použít místo tělového mléka: vetřete malé množství oleje do ještě vlhké pokožky těla. V těhotenství pomáhají masáže s mandlovým olejem předcházet striím v oblasti břicha, stehen a dalších partií. Skvělý je také pro posílení nehtů a regeneraci pokožky rukou, zvláště jako olejová lázeň.


Méně známé, ale stejně účinné je použít mandlový olej při péči o vlasy. Olejové zábaly jsou vhodné zejména pro suché, krepaté a kudrnaté vlasy.

Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu


Rady pro použití:


•     Pro olejovou lázeň na ruce nahřejte trochu mandlového oleje a následně do něj na cca 10 minut ponořte prsty. Olej nesmí být horký!
•     V případě odřenin či otlačenin masírujte postižené místo mandlovým olejem, dokud se nevstřebá do kůže. Lze jej aplikovat na kůži na kterékoli části těla (otlačeniny od batohu, od bot atd.). Mandlový olej najdete ve velkém množství produktů, prodávaných v drogerii, např. v Hedvábném čisticím pleťovém oleji Astrid Beauty Elixír, dětském oleji po koupeli Linteo Baby Oil, tělovém Zkrášlujícím suchém oleji Garnier Body, krému na ruce Aviril mandlový s glycerínem či v Pečujícím oleji Nivea Baby.
 

***


Severní Amerika: Pupalkový olej

Tento velmi účinný olej se lisuje ze semen pupalky dvouleté, která pochází ze Severní Ameriky. Obsahuje vitaminy skupiny B, vápník a hořčík, esenciální mastné kyseliny linolenovou, linolovou a olejovou.


Jak prospívá vaší kráse:

Zpočátku se používal ke zmírňování příznaků ekzému, jako je svědění, zarudnutí, olupování, vznik puchýřků a hnisajících prasklin. Nejnověji se tento zázrak doporučuje i při léčbě akné a psoriázy. Olej je ale velmi vhodný pro všechny typy pleti.


•     Mastnou pleť regeneruje, dezinfikuje a hojí, zatímco zralou náročnou pokožku posiluje a navrací jí elasticitu.
•     Bojuje i proti tmavým kruhům pod očima, stařeckým skvrnám, vráskám a suché pokožce.
•     Má prokazatelné regenerativní účinky při spáleninách a popáleninách, proto je vhodný pro péči po spálení sluncem. V rámci péče o vlasy je nejvhodnější pro suché a poškozené vlasy. Ty pomáhá vyživovat, posilovat a chrání je před vnějšími vlivy prostředí. Ideální je jeho vnější aplikace ve formě zábalů na vlasy. Pupalkový olej se užívá také jako nehtový stimulátor.


Letem olejovým světem aneb 5 olejů pro vaši letní krásu


Rady pro použití:


•     Výborně se osvědčuje při péči o citlivou pokožku, kterou regeneruje a chrání. Ovšem při vážnějších potížích použití pupalkového oleje vždy konzultujte s ošetřujícím dermatologem.
•     Pupalkový olej není vhodný pro tepelné zpracování, proto jej používejte pouze zastudena, maximálně vlažný, např. pro vlasové zábaly. Pupalkový olej najdete na regálech drogerií třeba v dětském oleji po koupeli Linteo Baby nebo v Bohatém výživném krému s pupalkovým olejem značky Mixa.

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Nejčtenější články

12 triků, aby vám lak na nehtech opravdu vydržel

Tělo 9.listopadu 2017 od Pavla Maříková

14761 2


Vánoční dárky podle horoskopu

Tělo 28.listopadu 2017 od Eva Suchomelová

4108 0


Klasická mýdla se vracejí

Tělo 21.listopadu 2017 od Karolína Hornová

55 0

Vybrali jsme pro Vás