Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické vinobraní

Kosmetické vinobraní

Kosmetické vinobraní

21. září 2016 od JaS

21. září 2016 9 minut čtení
Připravil/a JaS

Prakticky každá část vinné révy je nějak využitelná a prospěšná. Je to rostlina, která spojuje svět gastronomie a krásy. Dá se z ní připravit leccos. Kromě vína z ní vinaři dělají mouku, želé, marmelády či omáčky. Révu ale ve velkém využívají i kosmetické firmy, které zásobují kosmetické salony a regály drogerií množstvím produktů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Není to dlouho, co se do veřejného povědomí dostal termín vinoterapie, která účinků révy využívá na poli zkrášlování. Ze stonků, listů, bobulí, jadérek či oleje z nich začaly kosmetické firmy vyrábět přípravky, které mají blahodárný vliv na pleť. Účinky vinné péče mohou lidé okusit v kosmetických studiích, relaxačních centrech, ale také doma.

Jak to začalo?

Boom révy v kosmetice se samozřejmě do jisté míry svezl na oblibě wellness programů. Nicméně nešlo zdaleka jen o módu, ale o trend, který má i své vědecké opodstatnění. První vědecké studie, které prokázaly zázračnost rostliny, pokud jde o její využití v kosmetice a lázeňství, se objevily na začátku 90. let. Zkoumání využití hroznů souviselo s předchozími bádáními, kdy týmy vědců řešily tzv. francouzský paradox, tedy otázku, proč Francouzi, kteří jsou známí konzumací tučného jídla, netrpí tak často srdečními chorobami v porovnání s jinými národy.

Už v roce 1999 vzniklo ve Francii (kde jinde také...?) první wellness centrum zaměřené na vinoterapii, které začalo nabízet lákavě znějící procedury jako masáž čerstvými hrozny odrůdy Sauvignonu, merlotový zábal, cabernetový peeling, ale také různé inhalace či dietní programy. Postupně se vinné lázně rozšířily ve vinařských oblastech po celém světě. I v Česku vzniklo několik center, která na vinoterapii lákají.

Koncem 90. let se zrodila také první značka, která se na vinnou kosmetiku začala specializovat. Nesla jméno Caudalie a založili ji majitelé již zmiňovaných prvních vinných lázní nedaleko Bordeaux. „Začali jsme spolupracovat s týmem profesora Vercauterena, abychom analyzovali, jak polyfenoly obsažené v jádrech hroznů působí proti stárnutí,“ popsala opakovaně novinářům začátky révové expanze v kosmetice Mathilde Thomasová, zakladatelka lázní a značky Caudelie. Brzy přišel úspěch a révu začala využívat řada dalších kosmetických firem.

Co réva umí

Využívají se všechny její části, pro kosmetiku mají ale největší význam jádra plodů. Extrakt z nich funguje jako silný antioxidant (uvádí se, že až dvacetkrát silnější než vitamin E) schopný ničit volné radikály, a chránit tak buňky před poškozením. Obsahuje totiž oligomerní proantokyanidiny (OPC), látky ze skupiny polyfenolů, které hrají důležitou roli například i v prevenci srdečních onemocnění a mozkových příhod, často se ale zmiňují také jejich protirakovinné účinky. 

Kromě polyfenolů obsahuje réva také resveratrol, který umí výrazně prodloužit životnost buněk. Réva produkuje resveratrol v obraně proti škůdcům. Výzkumy ukázaly, že látka má přímý vliv na geny dlouhověkosti a dokáže zpomalit stárnutí buněk tak, aby plody stihly dozrát, než škůdce rostlinu zlikviduje. A co je podstatné, účinky lze přenést i na člověka – extrakty z hroznů se používají jako přísada do kosmetiky určené na boj s vráskami.

Odborníci vyzdvihují zejména detoxikační účinky révy. Často se v kosmetice využívá účinků matolin, tedy pevných zbytkových produktů po vylisování vína. Vyrábí se z nich matolinový sirup, který má skvělé detoxikační účinky. Sirup se pak dále zakomponovává do kosmetických přípravků. 

Sečteno, podtrženo, kůže je po aplikaci vinné kosmetiky hladší, vypnutá (ženy tento efekt ocení zejména v oblasti břicha, ňader a pozadí) a pružná. Platí, že benefity přípravků s výtažky z hroznů může využívat kdokoli, réva je určena pro všechny typy pleti – záleží tak na konkrétním přípravku, pro jaký typ je uzpůsoben.

Kromě pleti prospívá réva i třeba vlasům. Aplikace přípravků s hroznovým olejem vlas hloubkově hydratuje. Olej navíc fixuje keratin, a chrání tak vlasy před poškozením. A přípravky se používají i k ošetření nehtů, mají zpevňující účinek, jelikož v révě je i křemík.

Recept na mládí

Z toho, co bylo řečeno, plyne, že wellnessové procedury v podobě masáží, koupelí či zábalů a přípravky z hroznů fungují trochu jako elixír mládí: stimulují krevní oběh, zpomalují stárnutí pleti, snižují tvorbu vrásek, podporují tvorbu kolagenu, a zlepšují tak elasticitu kůže, což například pomáhá při celulitidě. Regenerují, hydratují, čistí a v neposlední řadě také některé procedury z kategorie vinoterapie, například olejová vinná koupel, vinný zábal, pomáhají proti celulitidě.  

Vzhledem k blahodárným účinkům je dobré konzumovat révu v jakékoli podobě. A to ať již jako ovoce, víno, nebo návštěvník procedur v lázních či kosmetických studiích. Návštěva takových zařízení je ale náročná na čas a peníze, takže si ji člověk dopřeje jen výjimečně. Odborníci doporučují pro pravidelnou, nejlépe každodenní péči používat i kosmetické produkty, které jsou běžně k zakoupení v lékárnách či drogeriích. 

Zmiňovaný vypínací efekt může nabídnout zpevňující tělové mléko od značky Freeman. Extrakty z hroznů pleť hydratují a v tomto směru dobře poslouží hydratační krém Skin Naturals Essentials od značky Garnier. Existuje ve variantách pro různé typy pleti. Anti-aging účinkem se může pochlubit hydratační krém proti vráskám značky Nivea, který obsahuje olej z hroznových jadérek, citlivá pleť zas ocení zklidňující denní krém sensitive od téže značky.

Zároveň platí, že kromě nákupů již hotových produktů si každý může udělat levnou variantu révové kúry doma. Z kuliček se snadno vyrobí pleťová maska. Stačí hrozny rozkrájet a nechat je působit na obličeji, nebo lze dužinu rozmíchat s některými dalšími ingrediencemi, například žloutkem, medem či smetanou. I doma vyrobená maska dodá pleti hydrataci. Nezapomeňte ale, že byste si jí měla udělat množství akorát tak na jedno použití. Neobsahuje totiž konzervanty, takže moc dlouho nevydrží a brzy se začne kazit. Pokud chcete používat přípravek s výtažky z hroznů déle, raději jej kupte v drogerii. 

Zdroj foto: Fotolia a archiv značek Nivea, Garnier, Freeman

Připravil/a pro vás JaS

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít