Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jizvy a jizvičky: jak na ně

Jizvy a jizvičky: jak na ně

Jizvy a jizvičky: jak na ně

13. března 2017 od JaS

13. března 2017 5 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Kůže si pamatuje každé říznutí, škrábnutí nebo třeba větší zranění z dětství. Je na ní proto celá řada menších či větších jizev a šrámů, které zejména ženy potřebují tu a tam zamaskovat. Na ty drobnější postačí make-up a trochu zručnosti.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Zůstávají na pokožce po úrazech, operačních zákrocích, po akné nebo třeba po těhotenství. Někdy jsou malé a příliš v běžném fungování nepřekáží, jindy jsou viditelnější, a mohou tak představovat problém. Řeč je o jizvách, které jsou často jen neškodnou (a třeba i vítanou) připomínkou klopýtnutí z dětství, jindy ovšem nežádoucím cejchem. Pokud se nacházejí v místech, kde je lze bez problémů skrýt pod oblečením, život vám nemusí zvlášť komplikovat. Pokud se zakrývají hůř, mohou být na obtíž.


Jak vzniká jizva

Jizva vznikne jednoduše – stačí se nešikovně říznout či upadnout a je na světě. Nejde-li o vysloveně povrchové poranění, tedy pouhé škrábnutí, je výsledkem zacelení rány vždy jizva. Detaily samotného hojení až tak jednoduché nejsou. Viděno lékařskou optikou je jizva výsledkem celé kaskády složitých fyziologických procesů: nejprve se vytvoří krevní sraženina (zde mají zásadní roli krevní destičky a fibrin), která zastaví krvácení. Následuje „vpád“ zánětlivých buněk do rány, které urychlují hojení a umožňují postupně nahradit chybějící tkáň tím, že „přizvou“ další buňky. Nová tkáň je tvořena prakticky čistým kolagenním vazivem, ve kterém chybí elastická vlákna, a je proto odlišná od běžné pokožky. Je tužší a hladší.


Masírujte a tlakujte – jizva bude menší

"Zmizíkování" nemusí být vždy jednoduché, je dobré osvojit si zásady prevence. Pakliže již k poranění dojde, tato pravidla zajistí co nejlepší hojení a ve výsledku co nejméně nápadný defekt. Prvním pravidlem je udržovat ránu v čistotě, aby se snížilo riziko infekce. Na jizvu je třeba brát ohled, zvlášť pokud je v místech, kde je tkáň více namáhaná. Okolí rány je dobré pravidelně masírovat a promazávat mastným krémem. Lepšímu vzhledu jizvy pomůže také pravidelné ošetřování přípravkem Bi-Oil Purcellin. Samotnou jizvu se pak doporučuje tlakovat – tlačit vždy půl minuty prstem na zacelenou ránu a postupovat po celé její délce. V neposlední řadě by se měl majitel čerstvého šrámu vyhýbat v prvních měsících přímému slunečnímu záření, potažmo používat při pobytu na slunci krém s opravdu vysokým ochranným faktorem. Jizvy jsou totiž náchylné k pigmentaci. Tuto radu nepodceňujte zejména na horách nebo u moře při zatažené obloze. Slunce je zde mnohem intenzivnější, a i když "nesvítí", na jizvu může negativně působit.


Matovat, matovat a zase matovat

Tolik obecné zásady, jak minimalizovat škody. Jenže co dělat, když se jizvy nezahojí úplně doztracena? Jde-li o v zásadě drobný estetický nedostatek, měl by být zvládnutelný pouhým make-upem. Osvědčeným trikem na maskování jizev je matování. Čím matnější je povrch jizvy, tím nenápadnější nedostatek je (totéž mimochodem platí při zakrývání pupínků či kruhů pod očima).

Vizážisté doporučují nanést tuhý korektor a zafixovat jej matujícím pudrem. Pokud je jizva výrazněji barevně odlišná od okolní pleti, použijte korektor, který ji zneutralizuje. Například červenou neutralizuje zelený korektor. „Když jde jizva dofialova, korektor by měl mít nažloutlý odstín. Někdy se stane, že jizvička zpigmentuje. Na takové pak funguje nejlépe lososově oranžový korektor,“ radí vizážistka Simona Bártová. „Každopádně doporučuji konzultaci s vizážistkou, protože výběr a míchání korektorů nemusí být snadné. Pak už to ale chce jen malý štěteček a cvik,“ dodává vizážistka.

V případě plastických jizev je třeba počítat s tím, že vždy budou trochu vidět, i u nich ale platí zásada matovat. „Matování funguje dobře na jakékoli nežádoucí plasticity, jak vystouplé, tak vpadlé,“ radí Bártová. Se zakrytím nedostatků může pomoci některý z korekčních make-upů, které mají vysoké krycí schopnosti. Vyzkoušet se dá například Make-up cover od Dermacolu.

U atrofických neboli vpadlých jizev, které vznikají po vyloupnutí strupu nebo třeba po akné,  může v maskování pomoci, když použijete pod make-up podkladový krém na bázi silikonů. Báze srovná nerovnosti, vyplní vrásky i vpadlé jizvičky a navíc ještě pleť zmatní. Vůbec prvním krokem krycího líčení je ovšem dokonalé vyčištění pleti a následná hydratace. Tak by ostatně mělo začínat každé líčení. Chystáte-li se maskovat jizvy, je to dvojnásob důležité – povrch jizev se zjemní.

Rada odborníka nad zlato

Pokud jde o výraznější, takzvané keloidní jizvy, které vznikají například při komplikovaném hojení jizev po akné, make-up často nestačí. Keloidy jsou vystouplé, ztvrdlé jizvy, a jsou-li opravdu výrazné, je lepší jejich léčbu a maskování řešit s odborníkem, který doporučí vhodný postup. Ostatně právě jizvy po akné jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé odbornou pomoc vyhledávají. „Nejčastěji se setkáváme s jizvami po akné a po operativních zákrocích,“ vyjmenovává dermatoložka Lenka Faltová.

Ženy se často potýkají i s viditelnou jizvou po císařském řezu. U vystouplých jizev může být vhodnou terapií chemický peeling nebo obrušování kůže, takzvaná dermabraze. Pleť po nich bývá velmi citlivá, zvláště po dermabrazi, je proto nutné dbát rad odborníka, který dermabrazi dělal. Výsledky může přinést již zmiňovaná tlaková masáž, tedy tlak na jizvu po celé její délce. Tuto léčbu lze provádět doma. Ovšem pozor: tlakování nezaměňujte s masáží, která naopak stimuluje tvorbu vaziva. Na principu tlaku fungují léčivě i různé silikonové gely a náplasti z lékáren. Další variantou léčby je laser a nakonec jsou zde i chirurgická řešení. Vhodnost terapie ovšem vždy záleží na posouzení odborníkem. „Dobré výsledky máme s různými typy laserových ošetření nebo s aplikací speciálních silikonových náplastí. Jizvu nikdy zcela neodstraníme, ale vždy ji zásadně zlepšíme. Hlavní ale je začít s ošetřováním co nejdříve,“ shrnuje dermatoložka Faltová.


Památka na těhotenské břicho

Častými „potížisty“ bývají také jizvy zvané strie. Ty vznikají nejčastěji během těhotenství nebo při velkých váhových výkyvech. Jde o to, že kůže se musí v poměrně krátkém čase hodně napnout a v důsledku toho popraská. Nejčastěji se strie objevují na břiše, bocích či stehnech. Tyto partie lze snadno zakrýt oblečením. Pokud si ale chcete zaplavat, oblečení musí zpravidla dolů.

I v případě těchto jizev platí, že je lépe jim předcházet používáním vhodné kosmetiky. Na trhu je spousta masážních balzámů a olejů, které tím, že zvyšují pružnost a pevnost pokožky, vzniku strií zamezí. Když kůže popraská i tak, dá se vyzkoušet některé řešení z oblasti plastické chirurgie – odstranění přebytečné kůže včetně strií, potažmo laser. Maskování je složité. Můžete vyzkoušet některý ze samoopalovacích krémů, které mohou jizvy skutečně zakrýt. Jde ale o riskantní podnik. Tkáň jizvy se liší od té okolní a může na samoopalovací kosmetiku reagovat jinak. Je proto dobré nejprve krém vyzkoušet na malé ploše.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít