Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak uchovávat kosmetiku na dovolené?

Jak uchovávat kosmetiku na dovolené?

Jak uchovávat kosmetiku na dovolené?

24. června 2019 od Eva Suchomelová

24. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Jak na to, aby se nezkazila při převozu, ve vedrech, na pláži… Zjistili jsme u expertů, kolik toho může vaše kosmetika vydržet, a poradíme vám dobré tipy, jak ji ochránit.

Co všechno ohrožuje vaši kosmetiku?

Neřekli byste to, ale na dovolenou si vezete kosmetiky docela dost: opalovací krémy, sprchový gel, tělovou kosmetiku po opalování, pleťovou kosmetiku, ale třeba i některá líčidla. Ovšem léto a letní dovolená jsou spojené s vysokými teplotami, na které vaše kosmetika není zvyklá. „Obvykle platí, že by kosmetika měla zůstat stabilní při pokojové teplotě, což je chápáno do 25 stupňů Celsia,“ říká Iva Dolečková, Ph.D., vedoucí výzkumného oddělení Anti-Ageing Actives R&D Group společnosti Contipro, které vyvíjí a testuje složky, následně používané v kosmetice (zejména té proti stárnutí), a dodává: „U nás se standardně testují na stabilitu samotné účinné látky, které obvykle vydrží až několik let při 25 stupních Celsia i krátkodobé vystavení teplotám kolem 40 stupňů. Testujeme je ale zpravidla samotné.” Z toho vyplývá, že jakmile je z nich vyroben konkrétní produkt, například krém, vlastnosti jednotlivých složek se mohou výrazně měnit, a to včetně jejich stability při různé teplotě. Doporučení na způsob i teplotu uchovávání tedy uvádí přímo výrobce konkrétního produktu.
balení

Prohlédněte etiketu

Každý výrobce by měl na etiketě nebo v příbalovém letáku uvádět, v jakých teplotách se má konkrétní přípravek uchovávat. Doporučená teplota skladování kosmetického výrobku je 5-25 °C v suchém prostředí, chráněném před přímým slunečním svitem. Pak jako výrobce garantujeme nezměněné vlastnosti produktu po dobu životnosti výrobku,“ upřesňuje Lenka Kšandová, vývojový manažer společnosti Dermacol. Jak tedy postupovat v různých situacích, do kterých se během léta, především pak během dovolené dostanete?

Cestování

Při transportu do místa dovolené hraje roli to, jak dlouho se přepravujete a v čem kosmetiku převážíte. Krátkodobé vystavení teplotám až kolem 40 stupňů Celsia by měla vydržet většina běžně prodávané kosmetiky. „Při vývoji naší kosmetiky testujeme její stabilitu i při 4 °C a 40 °C, tedy přípravek snese i tyto teploty po kratší časové období,“ přináší dobrou zprávu Lenka Kšandová. Ale jde opravdu o krátký časový úsek v řádu do deseti hodin. Cesty do jižní Evropy by tak výrobky měly přežít bez velkých problémů. Vzápětí ale dodává: Uchovávání po delší časové období ve vysokých teplotách rozhodně nedoporučujeme. Může například zkrátit dobu expirace.“ To se týká například poznávacích zájezdů do teplých krajin, kde není šance kosmetiku dostat do „pokojové“ teploty po dobu i několika týdnů.
Uchování kosmetiky hodně pomáhá, když ji máte v klimatizovaném prostoru – ať už auta, nebo palubní kabiny. Ideální ale je ji před odjezdem zchladit v chladničce a následně uložit do kosmetické taštičky z materiálu s izolačními vlastnostmi (např. neoprenu nebo vícevrstvého měkkého PVC). Platí to jak pro krémy, tak i pro dekorativní kosmetiku – rozhodně ji nepřevážejte jen tak v kabelce nebo batohu! Jednou rozteklá rtěnka se bude špatně nanášet a velmi se zkrátí její životnost.
v autě

Během dovolené

Pro kosmetiku je nejlepší pobytová dovolená na jednom místě. Jakmile přijedete, ihned dejte kosmetiku do chladničky. Zvlášť v subtropických a tropických destinacích v létě teploty na slunci běžně dosahují téměř ke „čtyřicítkám“. A vy s překvapením zjistíte, že ve vašem pokoji, který se vám zdá chladný, je třicet stupňů.
během dovolené

Na pláži

Odborníci neustále zdůrazňují, že byste se během dne při pobytu na pláži nebo u vody měli neustále přimazávat ochrannými přípravky s UV filtry. Ale ani ony opalovací přípravky nemohou pobývat na slunci, jak dlouho chceme. „Určitě je chraňte před přímým slunečním světlem. U opalovacích přípravků bychom doporučovali mít přípravek vždy na danou sezonu – maximálně dvě,“ radí Lenka Kšandová. Z toho vyplývá, že byste měli mít přípravky rozhodně ve stínu. Ještě lepší je opět použít izolační kosmetickou taštičku. Pokud s sebou na pláž nosíte třeba chladicí tašku s nápoji, přidejte k nim i „opalováky“. A jestli využíváte pouze komfortu hotelového bazénu, kosmetiku s sebou nenoste vůbec a choďte obnovovat ochranný nátěr do pokoje.
na pláži

Kterou kosmetiku určitě na dovolenou nevozit?

  • kosmetiku v natlakovaných nádobách: spreje s deodoranty, antiperspiranty, aerosoly proti pocení nohou, pěnové přípravky (včetně holicích pěn) atd., které nesmí být vystaveny vysokým teplotám,
  • přírodní oleje: „Mohou za vyšší teploty žluknout, a negativně tak omezovat senzoriku přípravku,“ konstatuje vývojová manažerka společnosti Dermacol.
  • parfémy a parfémové vody: obsahují alkohol, který by mohl v horku rychleji těkat - v létě je však ani nebudete postrádat, neboť pro léto jsou vhodnější lehčí vůně ve formě toaletních vod nebo ještě méně koncentrovanějších vůní.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít