Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se navonět do práce

Jak se navonět do práce

Jak se navonět do práce

31. října 2016 od Markéta B

31. října 2016 15 minut čtení
Připravil/a Markéta B

Všichni občas přemýšlíme, jak to, co si oblékáme, jaký účes nosíme, jak moc, nebo naopak málo se líčíme, působí na naše okolí. Někdo preferuje džíny a tričko, jiný naopak neodejde z bytu bez kostýmku a lodiček na minimálně osmicentimetrovém podpatku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Ale přemýšlely jste někdy, jaký signál do svého okolí vysíláte tím, jaký parfém nosíte? Že vůně, do které se oblékáte, může působit na okolí ještě intenzivněji než oblečení nebo make-up? Napadlo vás někdy, že vůně hrají velmi důležitou roli, vzbuzují silné emoce, že vaše rodina, kolegové i přátelé vás často nejdříve vnímají podle vaší vůně? Určitě ten pocit znáte, občas se ani nemusíte otočit a už víte, kdo právě vchází do místnosti, protože vůně často prozradí člověka mnohem dříve, než si myslí.

Ale co to parfém vlastně je? Parfém je v podstatě směs esenciálních olejů, vhodně zkombinovaných tak, aby výsledek co nejvíce odrážel představu autora, tedy spíše jeho představu o tom, co bude vonět budoucím zákazníkům. Většina parfémů má tři složky, hlavu, srdce a základ. První tóny, které cítíte, když si parfém stříknete na zápěstí, tvoří tu nejtěkavější část. Říká se jí také hlava parfému, špička pyramidy, jež odeznívá někdy za pár sekund, někdy až za několik minut. Jejím úkolem je upoutat a přitáhnout vaši pozornost. Za ní se rozvoní srdce parfému, to se rozvíjí několik následujících hodin. Podstatu pomyslné pyramidy tvoří základ vůně, ten můžete cítit až několik desítek hodin. Vždy záleží na konkrétním složení i kvalitě výrobku. Proto se při výběru nové vůně doporučuje nechat ji na sobě působit déle, umožnit parfému rozeznít všechny jeho tóny a současně se ujistit, že souzní s vaší představou o tom, co je vám příjemné. Každý jsme alespoň jednou zažili ten pocit, kdy musí trávit celý den v parfému, který nám “nevoní”. A to je skutečné peklo.

Jak se parfémy rozdělují? 

  • Parfum    parfém (vysoká koncentrace vonného extraktu)    Podíl vonných látek je 15–40 %
  • EDP neboli Eau de Parfum    parfémová voda    Podíl vonných látek je 12–15 %.
  • EDT neboli Eau de Toilette    toaletní voda    Podíl vonných látek je 6–12 %.
  • EDC neboli Eau de Cologne    kolínská voda    Podíl vonných látek je 4–6 %
  • EDS neboli Eau de Solide    tělová voda    Podíl vonných látek je okolo 1 %
     

Těžší parfémy a parfémové vody se hodí spíš na podzimní a zimní období nebo večerní příležitosti, také je častěji vybírají ženy zralejší, které už vědí, co přesně jim voní a jak parfémem vhodně, ale decentně podtrhnout svou osobnost. Na jaro a léto je vhodnější volit svěžejší tóny. Stejně tak mladší dívky, které třeba ještě nenašly svůj styl, by při hledání té "své vůně" měly začít experimentovat nejprve s jemnými a svěžími klasickými vůněmi. Náš parfém by neměl nikoho obtěžovat. Zvlášť v létě se příliš nedoporučuje používat na denní nošení těžké vůně, protože v teple je jejich síla ještě vyšší. Vhodné a dostatečné množství je často těžké odhadnout, samy na sobě totiž vůni často necítíme, používáme-li vhodně zvolený parfém. Ale jako všude jinde, i zde platí, že méně je více.

Také bychom se měly vyvarovat užívání více parfémů najednou, často spolu mohou bojovat i vůně antiperspirantu, šamponu a parfému, který používáme. I na tohle je dobré myslet, protože není nic horšího než převoněná dáma, navíc zcela nesourodými tóny. Většina velkých výrobců dnes nabízí kompletní řady jedné vůně, obsahující parfém, toaletní vodu na denní používání, tělové mléko a často i miniaturu do kabelky. Kdo by se chtěl přes den tahat s celým flakonem? A někdy je takové dovonění během dne prostě nezbytné.
 
Důležité je také myslet na to, co ovlivňuje kvalitu a trvanlivost parfému, který máme doma. Zásadní je vhodné skladování, neměly bychom flakony vystavovat přímému slunci ani příliš vysokým teplotám. 
 

Jak a kam parfém správně aplikovat? 


Ideálně na takzvaná pulsní místa, tedy například krk, zápěstí, a v letních dnech, kdy vyrážíte jen v sukni nebo krátkých kalhotách můžete vůni nanést i do podkolenních jamek. Tyto body jsou nejvíce prokrvené, a vůně se tak může ještě lépe rozvinout. Bude jí stačit i méně, než kdybyste ji aplikovaly třeba do dekoltu. Ale pozor, když nanášíte vůni na zápěstí, nikdy je o sebe netřete. Zničí se tak složky, které se mají uvolňovat postupně, a parfém může vonět zcela jinak, než by měl. Také bychom nikdy neměly parfém nanášet na vlasy. Většina totiž obsahuje alkohol a ten by je zbytečně vysušoval. Máte ve zvyku vůní “procházet”? Není to sice nejlacinější způsob aplikace, ale podle expertů tím rozhodně nic nezkazíte. Prý je to dokonce ideální řešení. A kdo by se nechtěl denně procházet třeba v Channelu? 
 

Jak parfém správně vybrat? 


Především je třeba si na takový nákup vyčlenit dostatek času. V době internetu jsme si sice zvykly, že celý svět a hlavně svět nakupování už funguje online, ale při výběru a koupi nové vůně to rozhodně není vhodné řešení. Naopak, neměly bychom mít strach v parfumerii strávit i delší čas nebo se opakovaně vracet, protože asi není v silách žádné ženy “ovonět” za jednu návštěvu všechny vůně, které ji zajímají. A mnohdy až po desítkách minut můžete v parfému najednou objevit jednu složku, která vám nesedne. Bude vám nepříjemná nebo vás bude dráždit.  

Asi každá žena ráda dostává dárky. A takový správný parfém je přesně ten dárek, který určitě oceníme. Ale opět platí, že lépe je darujícího jemně navést na to, co máme rády a jaké vůně nám sedí. 

Na otázku, co je ten správný parfém, neexistuje jednoduchá odpověď. Jsou ženy, které tu “jedinou, ideální vůni” našly už v mládí. Ty mají celý zbytek života jasno, že tahle vůně je jediná, kterou milují, ve které oděné mohou zvládnout den v kanceláři i večírek s přáteli. A vědí, že veškeré experimenty končí nakonec na toaletním stolku maminek nebo nejlepších kamarádek. Jiné ženy nenajdou tu svou vůni třeba celý život. Říká se, že určité typy osobností inklinují k určitým vůním. Ženy sebevědomé, které jsou rády středem pozornosti, si vždy vyberou intenzivní a výrazný parfém. Naopak introverti, mírné povahy, spíše volí přírodní tóny a sportovně založené ženy preferují svěží vůně s citrusovým nádechem. Především musí být lehké a čisté. A jakou vůni máte ráda vy? Našla jste se v naší charakteristice? 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Markéta B

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít