Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak být v kondici a zůstat voňavý

Jak být v kondici a zůstat voňavý

Jak být v kondici a zůstat voňavý

30. září 2016 od MaB

30. září 2016 10 minut čtení
Připravil/a MaB ve spolupráci s expertem Michaela Hofírková

Určitě to období znáte, rána se zdají chladnější, dny jsou stále kratší, večery přicházejí tak nějak dřív a slunce nepálí, jak jsme si začínaly zvykat. Ve vzduchu začíná být cítit podzim. Co to rozběhat? Ale tak, abychom i při pohybu hezky voněly.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Běhání - na podzim účinný zabiják depresí a kil


Někdo má podzim rád pro tu tajuplnou atmosféru, kdy se obloha halí do červené a listí ze stromů nám občas začíná křížit cestu… Ale většina z nás je spíš trochu nostalgická.. Bilancujeme končící léto, přemýšlíme o tom, co jsme nestihli, kde všude jsme nebyli, jaké plány jsme zase nerealizovali, a mrzí nás, že čas tak rychle letí a zima je už za rohem… 

Napadlo vás ale někdy, že by bylo lepší brát nová období jako nové výzvy? Spíš než přemýšlet, co a proč jsme neudělaly a nestihly, se zaměřit na to, jak nastartovat novou sezonu ještě lépe a aktivněji? Přicházející podzim je přesně ta ideální doba začít na sobě pracovat, abychom příští léto konečně přivítaly takové, jaké si zatím jen přejeme být… 

Většina z nás si nové výzvy spojuje především se zlepšováním sebe sama. Řešíme, jak být krásnější, jak konečně začít sportovat, přemýšlíme, jak zvládat své dny efektivněji… A co šikovně spojit všechny tyhle body dohromady? Jako ideální podzimní zlepšovák našich dní se nabízí nový sport. Nejlépe venku, abychom si užily poslední momenty babího léta. 

Podzim je prostě ideální doba na to začít běhat. Neexistuje jiný sport, který by byl tak dostupný a k němuž byste nepotřebovaly extra vybavení. Jedinou nutností jsou pevné kvalitní boty a můžete vyrazit. Běhat se totiž dá opravdu všude. Jestli bydlíte v centru města, můžete vyrazit do parků nebo lesoparků. Pokud bydlíte někde u lesa, není proč váhat. 

Jaké hlavní benefity běhání přináší? V první řadě zlepšíte svou celkovou fyzickou i psychickou kondici. Běhání je skvělý nástroj na hubnutí a tvarování postavy. Posílíte si srdce a imunitní systém, budete lépe zvládat podzimní virózy a chřipky. Pozitivní vliv bude mít tenhle sport i na zlepšení kvality vašeho spánku a budete se cítit skvěle! Outdoorové aktivity fungují i jako skvělý zabiják podzimních splínů a špatných nálad z končícího léta. Bonusem vám tak kromě dobrého pocitu ze sebe sama bude hlava pročištěná od starostí všedních dnů. 

Buďte v kondici
Jak začít běhat? “S rozumem a respektováním vlastního těla,” tvrdí ultramaratonec a světový rekordman René Kujan, který jako první na světě oběhl ostrov Island. Dodává, že pokud se po dvaceti letech nicnedělání zvedneme ze židle, je jasné, že z nás nebude za týden Zátopek. Experti se shodují, že pro začínající běžce je lepší zvolit lesní cesty než asfalt. Hlavním důvodem je, že na povrchu lesních cest trochu šetříte klouby a také rozhodně budete víc motivovaná pohledem do krajiny, než když si dáte pár koleček uprostřed sídlištní zástavby. Ale začít se dá opravdu všude.

Jak alespoň trochu pomoci tomu, abyste po prvním tréninku nedoběhla poprvé a naposledy? Důležité je nepřepálit začátek vlastního snažení, náročnost zvyšovat postupně a nechat tělo zvyknout si na nový pohyb i nový režim. Nezapomeňte se vždy po skončení tréninku pochválit! Na začátku je dobré si nastavit cíle a odměny. I kdyby to za první uběhnutý “maraton ve více dnech” měla být třeba zmrzlina nebo větrník. Zasloužíte si ho! Postupně se z vašich odměn mohou stát další investice do běhání. Nové tričko, nové boty nebo třeba registrace na některý z běžeckých závodů. Běhání je trendy a akcí s ním spojených se koná čím dál víc. 

Proč často končí naše snahy běhat, upřesňuje osobní trenérka Nike Running Club a maratonská běžkyně Michaela Hofírková: ”Většinou si totiž hned od začátku dáváme moc vysoké cíle, které jsou nereálné. Jako třeba, že dnes uběhnu pět kilometrů. Což člověka hned odrovná, týden ho všechno bolí a znovu se mu už nechce. Mnohem lepší je říct si, že třeba dnes poběžím 15 minut a čas pomalu přidávat.”

Zůstaňte voňavá
Taky si často kladete otázku, jak to ty hvězdy v reklamách dělají, že i při sportu vypadají dokonale? I když se podle všech zákonů fyziky musí potit, nikde není vidět, že by to jejich vzhled poznamenalo? Do jisté míry je to samozřejmě fikce. Sport rovná se pohybová aktivita. Pohybová aktivita logicky znamená, že naše tepová frekvence vyletí možná až do nebes a tělo na zvýšenou aktivitu reaguje tak, že se potřebuje ochladit. A když se tělo chladí, člověk se potí.

Ale dá se tomu nějak zabránit? Z hlediska regulace lidského organismu bychom tomu ani příliš bránit neměly, ale něco se přece jen udělat dá. První, co nás napadne v souvislosti s pocením, jsou antiperspiranty. Ty brání pocení a snaží se zamaskovat jeho negativní vlivy. Měly by nás tak ochránit před nevzlednými kotouči v podpaží i jinde. To se samozřejmě týká spíše denního provozu, při sportu nelze čekat, že nás něco ochrání před pocením na sto procent. Zde jde spíš o to, jak zamezit nepříjemnému zápachu, který by mohl obtěžovat nejen nás samotné, ale třeba i naše tréninkové společníky.  

Jak moc se můžeme potit? Potní žlázy jsou z našeho těla schopny za jednu hodinu vyloučit až litr tekutiny se spoustou škodlivých látek. Následný zápach potu vzniká bakteriálním rozkladem vylučovaných látek. Antiperspiranty omezují samotné pocení, fungují na principu stahování pórů, tedy uzavření vývodů potních kanálků. Většinou obsahují i parfémové složky, není tak po jejich aplikaci už nezbytné používat nic dalšího. Oproti tomu deodoranty pouze překrývají nepříjemný tělesný pach. Nezabraňují tak samotnému pocení. Obsahují také mnohem více parfémovaných složek na úkor těch, které brání rozvoji bakterií. 

Jaký antiperspirant vybrat? Většina velkých hráčů na trhu dnes nabízí celé řady určené speciálně na sport. Můžete si tak vybrat jiný antiperspirant na denní nošení a jiný na fyzicky náročnější aktivity. Z hlediska složení a účinnosti se ale běžné řady a ty sportovní příliš neliší. Jde spíše o odlišnou parfemaci, než že by nás ochránily lépe a více. Velké nezávislé testy antiperspirantů i deodorantů provádí téměř každoročně například sdružení dTest, výsledky je možné najít na jejich webu. Většina testů hodnotí účinnost při celodenním nošení, účinnost při námaze, skvrny, které přípravek tvoří, a spokojenost testovatele. Často se přitom v testech ukazuje, že nejdražší výrobek automaticky neznamená nejlepší. 

V minulosti se často spekulovalo, že bránit pocení je nepřirozené a škodlivé. Často se také upozorňovalo na někdy nevhodné složení přípravků, které mohou obsahovat sloučeniny hliníku a ve svém důsledku způsobit i rakovinu prsu. Ale můžete být klidné, hodnověrné výzkumy, které by potvrzovaly hrozbu rakoviny, nikdo nikdy nepředložil. Experti jsou tak víceméně jednotní v názoru, že antiperspiranty nám škodit nemohou. A logicky, když zabráníte pocení v podpaží, pot se vyloučí přes ostatní části těla… Ale chcete-li mít přece jen jistotu, na trhu je možné najít i zcela přírodní kosmetiku, včetně antiperspirantů a deodorantů. 

Hodně vám také může pomoci speciální oblečení určené přímo na sport, nebo dokonce konkrétně na běhání. Speciální tkaniny lépe sají, vy se tak cítíte stále příjemně a nemáte pocit, že se koupete ve vlastním potu. Samozřejmostí by měly být sportovní ponožky. Když ne přímo ty, tak i čistá bavlna funguje jako dobrý odsavač. “Úplně speciální vybavení moc nepoužívám. Zjistil jsem totiž, že ani to nejspeciálnější triko za mě nikam nedoběhne. Jinak mám rád přírodní materiály, často běhám v úplně obyčejné bavlně. Mám také nějaké funkční věci s příměsí bavlny nebo vlny. Za specialitu by se snad daly považovat kompresní návleky, které používám při regeneraci,” říká René Kujan. “Myslim si, že ženy řeší, v čem běhat, ale hlavně z hlediska toho, jak to vypadá. Nikdy jsem neslyšela někoho říci, že běhá v něčem jen proto, že se méně potí,” dodává Michaela Hofírková.

Experti celostní medicíny také doporučují na nohy přípravky s Tea Tree Oil nebo šalvějí. Obě přísady pomáhají k vysoušení pokožky, obsahují složky působící proti bakteriím, kvasinkám a plísním. A také redukují zápach ihned po aplikaci. K prevenci plísní nohou patří i speciální spreje, které se aplikují do vnitřku obuvi a eliminují pachy. 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MaB ve spolupráci s expertem Michaela Hofírková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Michaela Hofírková
Nutriční poradkyně a osobní trenérka
"Pomáhám lidem, kteří chtějí změnit svůj životní styl. Osobní přístup stavím na první místo."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít