Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Intimní péče aneb Hýčkejte svůj klín

Intimní péče aneb Hýčkejte svůj klín

Intimní péče aneb Hýčkejte svůj klín

25. srpna 2016 od red

25. srpna 2016 6 minut čtení
Připravil/a red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Péče o intimní partie je jedním z témat, při kterém se často červenáme i „mezi námi děvčaty“, natož abychom své malé problémy a nejasnosti řešily s odborníkem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

5 zásad, které vám zpříjemní léto

Oslovili jsme experty, aby nám pověděli vše o tom, co nás zajímá, ale stydíme se zeptat. Blíží se léto a s ním horké počasí, dovolená, plavání nebo třeba cyklistika a další aktivity, které si intimními problémy znepříjemnit nechceme. Přinášíme názor gynekologa, dermatoložky i sportovního trenéra na to, co bychom měly dodržovat, co je jen mýtus a na co si dát opravdu pozor. A i když si myslíme, že samy nejlépe víme, jak na depilaci a hygienu, některé odpovědi odborníků nás možná překvapí.

 

Nebuďte hippie

Sedmdesátá léta se sice opět vrací, ale jen v módě. Depilace alespoň takzvané „linie bikin“ je dnes stejnou samozřejmostí jako holení nohou nebo podpaží. Má ale i své hygienické výhody. „V první řadě jde o estetické hledisko a v druhé také o snadnější a lepší hygienu, což oceníte hlavně v horkých dnech nebo při menstruaci,“ říká Petra Samková a zároveň dodává, abychom se při holení měly na pozoru a nepřivodily si další potíže v podobě podráždění citlivé pokožky žiletkou.  

Nemusí přitom zůstat jen u zarůstání chloupků a drobných vřídků: „Jako u všeho i u holicích potřeb platí, že si nemůžete žiletku půjčovat. Holením žiletkou může docházet k rozsevu genitálních bradavic nebo HPV infekce,“ varuje lékařka.

Dejte pozor na žiletku

Holení žiletkou považuje lékařka za bezbolestnou, rychlou a snadnou metodu. Pokud po ní sáhneme, měly bychom dělat vše pro to, abychom zamezily pupínkům, zarůstání chloupků a možné kožní infekci. „Používejte pěnu nebo gel na holení, vodu po holení a dětský zásyp (ten zabrání bakteriím v množení), případně i speciální přípravky proti zarůstání chloupků. Dávejte si také pozor na tupou žiletku. Spíše než jednorázové holítko volte kvalitní žiletku s výměnnou hlavicí,“ radí lékařka.

Za ideální a trvalé řešení pokládá doktorka Samková epilaci IPL světlem: „Nejde jen o trend, v důsledku je pro pokožku epilace mnohem šetrnější než častá depilace třeba žiletkou. Zákrok je neinvazivní, bezbolestný a po ošetření není potřeba žádná rekonvalescence, pacient se může hned po ošetření vrátit do práce, ke sportu nebo zábavě. Po ošetření IPL není ani nutné omezit opalování.“ Naopak vyloženě nedoporučuje epilační strojky nebo použití vosku.
 

Na kolo jedině „naostro“  

Nepříjemné problémy trápí v tomto směru muže i ženy, a to ať si na kolo vyrazí jednou za měsíc, nebo se cyklistice věnují profesionálně. Opruzeniny, odřeniny, pocení a množení bakterií vám ale projížďku nebo trénink znepříjemnit nemusí. Triatlonista a trenér Martin Matula radí především investovat do pořádných cyklistických kalhot s kvalitní anatomickou vložkou. Měly by sedět jako ulité a vložka by při pohybu měla sedět na místě. Nutno dodat, že cyklistické kalhoty je třeba nosit „naostro“, jakkoli se nám to může zdát nepříjemné.

Jako účinnou prevenci potíží radí trenér použití vazelíny před vyjížďkou. Použít můžete klasickou Indulonu nebo třeba speciální tuhou vazelínu, kterou dostanete v obchodech pro cyklisty. Po návratu domů by měla být naprostou samozřejmostí sprcha, případně i ošetření zklidňujícím krémem s obsahem panthenolu.

Pozor i na přehnanou hygienu

I v případě hygieny často platí, že méně znamená více. „Převážně obvodní gynekologové se setkávají na jedné straně s přecitlivělostí a iritací následkem nadměrného užívání různých mýdlových a kosmetických přípravků a na straně druhé při nedodržování základních hygienických návyků s úpornými infekcemi, vznikem kožních trhlinek při zapářkách a podobně,“ říká MUDr. Michael Fanta z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává: „Často je ale na každý stesk pacientek reagováno doporučováním různých přípravků. Přitom každá manipulace v této oblasti může být i kontraproduktivní - příznaky diskomfortu v oblasti pochvy a zevních rodidel mohou způsobovat i mechanické, chemické a alergické iritace v této oblasti, vzniklé právě nadměrným užíváním různých prostředků v intimní hygieně.“  

Přípravky pro intimní hygienu mají podle lékaře místo především u žen trpících vracejícími se záněty, a to i pro jejich prevenci. To, jak často je používáme, by ale měly určovat individuální potřeby.
 

Laktobacily proti poševní nerovnováze

„Pochva má svoji přirozenou obranyschopnost, ale samozřejmě v případech recidivujících zánětů v oblasti pochvy a zevních rodidel má jistě význam napomoci udržovat tzv. prospěšné bakteriální osídlení pochvy a její pH,“ říká doktor Fanta.

Intimní gely ale stačí používat jen tehdy, je-li to nutné. Vrátit poševní mikroflóru do normálu pomáhají probiotika, především přípravky v obsahem laktobacilu. „Určitě jsou vhodné pro pacientky se sklonem k recidivám genitálních infekcí, zvláště v rizikových situacích – po nechráněném pohlavním styku, po koupání ve veřejných bazénech, při delším či opakovaném užívání antibiotik, které může také narušovat přirozenou mikroflóru," doporučuje lékař.

Neděste se menstruace

Nikdy v historii neměla žena tolik možností, jak se s menstruací elegantně vyrovnat. Vložky i tampony se vyrábějí v nepřeberné škále typů, vhodných pro všechny situace. Debaty mezi ženami i gynekology o tom, která varianta je lepší, končí ale většinou remízou. Jisté ale je, že použití vložek v létě může být minimálně nepohodlné. Menstruační krev, spolu s odloučenými částmi děložní sliznice, je navíc živnou půdou pro množení bakterií.

Pokud tekutina zůstane uvnitř tamponu, je riziko zápachu a možných dermatologických problémů eliminováno. Rozhodně ale nezapomínejte tampon pravidelně měnit, ideálně do čtyř hodin od zavedení, v případě pobytu v bazénu ihned po koupání. Ekologičtější variantou tamponu, kterou lze rovněž bez problému používat při různých sportech včetně plavání, je menstruační kalíšek, relativně nová alternativa v řešení „problému“ menstruace. 


Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít