Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hubnutí na podzim: Proč je teď nejlepší doba?

Hubnutí na podzim: Proč je teď nejlepší doba?

Hubnutí na podzim: Proč je teď nejlepší doba?

20. října 2019 od Anna Adlerová

20. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Pavla Maříková

Ztratili jste ambice shodit nějaké to kilo? Chyba! Právě teď je ideální čas odstartovat nový životní styl a věnovat se rýsování postavy. Co tomu nahrává? O svou zkušenost se podělila i expertka na fitness a zdravý životní styl Pavla Maříková.

Poslední sluneční paprsky

Na podzim máte poslední příležitost protáhnout si kosti venku. Poslední teplé dny prozářené sluncem lákají k běhu v parku nebo cvičení na měkké trávě s vlastní vahou. Můžete se tak vyhnout přeplněným zadýchaným tělocvičnám a nasbírat pro svou pokožku nějaký ten vitamin D ještě předtím, než nastoupí dlouhá zima.
Fitness trenérka Pavla Maříková je obrovskou vyznavačkou a propagátorkou cvičení venku, a to celoročně – včetně zimy. Podzim je podle ní na cvičení venku ideální: „Není už vedro, ale přitom ani nehrozí mrazy. Maximálně vás může překvapit déšť a k tomu vždy říkám – nejsme přece z cukru, ne?“ Pavla na podzim doporučuje venkovní běh, chození na dlouhé a rychlé procházky, které lze proložit pár cviky např. u lavičky. „Je to ideální pomůcka na kliky či výpady se zapřenou jednou nohou o lavičku. Můžete na ni vyskakovat a mnoho dalšího,“ říká odbornice. „To vše zrychlí metabolismus a nastartuje spalování,“ dodává.
cvičení venku

Štěstí přeje připraveným

Do plavkové sezóny je od podzimu ještě spousta času, takže nemusíte šílet, že nestihnete zhubnout, ale naopak na to můžete jít pěkně v klidu a od základů. Měnit životní styl po menších krůčcích přináší vždy lepší a trvalejší efekt. Vyhnete se tak radikálním dietám i nezdravým jednorázovým náporům fyzické námahy na tělo, ale vybudujete si svou vysněnou postavu týden po týdnu.

Za jak dlouho se vám postava začne měnit, je podle Pavly individuální. „Záleží na mnoha faktorech, včetně věku, ale také na tom, zda je vaše tělo na cvičení zvyklé,“ říká.  „Pro někoho, kdo nikdy necvičil, bude stačit cvičit 2x týdně, aby již zhruba po cca 3-4 týdnech viděl výsledky. Obecně se ale doporučuje cvičit minimálně 3x týdně. Já jsem zastánce častějšího, ale kratšího cvičení s vyšší intenzitou. Tedy např. 5–6x týdně, ale třeba jen 15–20 minut.
 
Nezapomínejte ale ani na správný jídelníček, který má na výsledek hubnutí zásadní vliv. „Tvrdí se, že 70 % úspěchu je strava a „jen“ 30 % představuje pohyb. Ale jedno jde ruku v ruce s druhým. Pokud chcete vidět výsledky rychleji, je třeba upravit i stravu,“ uvádí odbornice.
Tip redakce:
Vyhněte se také hladovění a následnému přejídání. Jako malá a zdravá svačinka mezi jídly poslouží dobře třeba chlebíček
WASA Delikatess s tvarohem a plátkem šunky či Nutrend Proteinová tyčinka Excellent (koupit v e-shopu) v různých příchutích, která rychle po cvičení dobije baterky.
poslední sluneční paprsky

Relax od pracovních povinností

Léto bývá pro mnohé, co se týče pracovních záležitostí, okurkovou sezónou a kvůli vybírání dovolených probíhá v klidnějším režimu. Na podzim se to ale mění a většina firem začíná s novými plány a projekty naplno. Pokud v této době začnete pracovat na své postavě, odměnou vám bude nejen zlepšení fyzické kondičky, ale i lepší psychické rozpoložení a dobrá nálada, se kterou se psychický nápor v podobě pracovního stresu zvládá mnohem líp. „Pohyb je forma aktivní relaxace, která pomůže odpočinout po namáhavé duševní práci. Sport a cvičení také zvyšují hladinu endorfinů, tedy tzv. hormonů radosti, takže se po fyzické činnosti cítíte lépe,“ říká Pavla a pokračuje: „Doporučuji i na podzim hýbat se ještě co nejvíce venku. Uvidíte, že vás to osvěží, a ještě možná zhubnete pár kilo.“
relax venku

V zimě se hubne hůř

Věděly jste, že při nízkých teplotách je hubnutí těžší? S mrazivým počasím přichází nejen větší lenost a zhoršená schopnost dodržovat dietní jídelníček, protože tělo prahne po rychlém zahřátí pomocí hutných pokrmů, ale dokonce i svaly pracují namáhavěji. Čím nižší je teplota, například při venkovním běhu, tím větší mají svaly problém s kontrakcemi. Stupeň kyslíku, který se uvolňuje z hemoglobinu a jde do svalů, je ovlivněn teplotou okolí. V chladu se svaly hůře okysličují, a vzniká tak pocit únavy a většího vyčerpání ze sportu. Hubnutí ztěžuje i to, že tělo v chladu rozdílně metabolizuje tuk, což ovlivňuje i celkové výsledky cvičení.  A přesto se většina lidí začne ohlížet po fyzických aktivitách právě v zimě, kdy je jedním z hlavních motivačních faktorů nárůst váhy po vánočních svátcích. Na podzim nic takového ještě nehrozí, a tak se jedná o ideální dobu, kdy pořádně nakopnout fyzickou aktivitu a začít s hubnutím.

Připravil/a pro vás Anna Adlerová ve spolupráci s expertem Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Pavla Maříková
Fitness trenérka
614
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít