Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Hubnutí: Lze zhubnout jen v určitých partiích?

Hubnutí: Lze zhubnout jen v určitých partiích?

Hubnutí: Lze zhubnout jen v určitých partiích?

24. dubna 2020 od Pavla Maříková

24. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Mnoho žen touží zhubnout zadek, ale zachovat si plný dekolt. Další by zase dala kdovíco za štíhlý pas, ale nechce hubené nohy. Je vůbec možné zhubnout jen v určitých partiích, a v jiných si křivky zachovat? Zeptali jsme se trenérky Mgr. Kateřiny Hrubé, která se specializuje právě na cvičení žen.
Hubnout jen „někde“, tzn. lokalizované hubnutí jedné partie je velmi složité a vlastně téměř nemožné. Ať vám bude kdokoliv tvrdit cokoliv, doporučovat geniální triky typu balení do kuchyňské fólie při cvičení, nošení kompresních legín nebo cvičení na rotačním kruhu s cílem dosáhnout super štíhlého pasu, asi si tím příliš nepomůžete. Jiné je to samozřejmě s otázkou formování určité partie cvičením lze určitě některé části těla vytvarovat do žádoucích tvarů, ale hubnutí jako takové „jen někde“ úplně nefunguje.  „Především naše genetika a hormony určují, kde a jak moc budeme přibírat,“ vysvětluje osobní trenérka Kateřina Hrubá. „Platí, že většinou se hubnutí projeví nejdříve na tzv. ženských partiích, což jsou zadek, stehna, prsa, ale často také obličej, což právě ženy nevidí moc rády, protože se jim tím zvýrazní vrásky a rysy.
hubnutí

Cvičení dokáže zázraky

Hubnutí, vyvolané redukcí energie ve stravě, lze jen obtížně lokalizovat na určité části těla. Avšak cílené cvičení je vždy lokalizované, a tím můžete na své postavě leccos upravit a vylepšit. Co se při lokalizovaném cvičení děje? „Dochází k posílení určitého svalu nebo svalové skupiny, ke stimulaci růstu, kdy se při odpovídajícím stravování může viditelně změnit tvar či velikost svalu. Opticky pak tuto partii vidíme jako ‚svalnatější‘, a když sval vynikne, podíl tělesného tuku se vizuálně sníží,“ říká Katka. „Co se týká výběru fyzické aktivity, je vhodné kombinovat posilovací cviky a aerobní aktivity typu běh, jízda na kole nebo kolečkových bruslích či plavání.“

Celkově lze rozdělit ženské postavy na několik typů:

Typ postavy „Jablko“
Ženy, které mají tento typ postavy, mají tělo souměrné, ale bez větších křivek. Zhruba stejně široká ramena jako boky, ale „bez“ pasu.

Doporučení trenérky Katky Hrubé:
Zaměřte se na spinning. Jedna lekce spálí spoustu kalorií, a navíc velmi posílíte nohy. Při posilování se zaměřte spíše na více opakování a menší zátěž. Můžete zkusit i skákání přes švihadlo, svižnou chůzi nebo jízdu na rotopedu či běhání na běhacím pásu.

Typ postavy „Hruška“
Ženy, které mají tento typ postavy, jsou většinou úzké v ramenou a horní polovině těla, a naopak rychle a snadno přibírají na bocích. Mají hubené paže a tuk se usazuje na bocích.

Doporučení trenérky Katky Hrubé:
Pro shazování kil si musíte vybrat kardio, které vás bude alespoň trochu bavit. Jedná se o aktivitu, při které si držíte správnou tepovou frekvenci v oblasti spalování.

Typ postavy „Véčko“
Jde o opačný typ postavy k předchozímu typu. Ženy tohoto typu mívají široká ramena, mohutný hrudník, ale zase menší zadek a tenké nohy.

Doporučení trenérky Katky Hrubé:
Důležité je zařadit do tréninku i cviky na spodní část těla. Doporučuji výpady, dřepy, výskoky. Pro kardio lze volit i typy pohybů, kdy roste síla nohou: steppery, kolo na těžší zátěž, běh, kde můžete zařadit i kopce.

typy ženské postavy

Typ postavy „Pravítko“
Mnoho žen by chtělo mít tento typ postavy, ale ty, které ji mají, se tím většinou trápí. Jsou hubené, mají problém přibrat, rychlý metabolismus, který vše spálí. Špatně nabírají svalovou hmotu.

Doporučení trenérky Katky Hrubé:
Posilujte. Můžete posilovat nohy, břicho, ruce, záda. Klidně si dejte i větší zátěž, ať se vám trochu vyrýsují svaly. Skvělá je jízda na kole nebo běh. Dobrý nápad je také plavání, které komplexně posílí celé tělo. Snažte se posílit celé tělo, nejde tak o spalování.

Typ postavy „Přesýpací hodiny“
Dokonalá postava z pohledu žen i mužů. Širší hrudník stejně jako boky, ale mezitím úzký pas. Váhu nabírají tyto ženy souměrně po celé postavě.

Doporučení trenérky Katky Hrubé:
Zkuste si pořídit rotoped a každý den si na něm dát alespoň 30 minut jízdy. Krásně vám zformuje dolní polovinu těla a pomůže spálit přebytečné kalorie. Běžte si zaběhat. Zkuste spíše pomalý vytrvalostní běh nebo také jízdu na in-line bruslích.

Tip redakce:
Potřebujete po cvičení dodat zdravou energii? Mějte po ruce proteinovou tyčinku. Skvělou službu vám udělá
Corny Cereální proteinová tyčinka (koupit v e-shopu) nebo Nutrend Excellent Protein Bar (koupit v e-shopu).

Genetika ovlivňuje mnohé, ale ne vše

Typ vaší postavy ovlivňuje z velké míry genetika, se kterou jen těžko něco uděláte. Pokud vás trápí široká stehna, mrkněte na svoji maminku nebo tatínka. Nemají podobný problém? Genetika hraje v typu postavy velkou roli, ale není možné na ni svádět vše. I když máte genetické předpoklady mít postavu mohutnější, sáhněte si do svědomí, zda kila navíc nesouvisí spíše s nedostatkem pohybu a špatnou stravou.

Tip redakce:
Chcete mlsat, ale pokud možno zdravě? Určitě vyzkoušejte legendární
Energit Multivitamin + rakytník příchuť pomeranč (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Gabriela Seberová 23.května 2020
Dobrý den.Všechny Vaše články at jsou o čem koli se mi moc líbí a obohatí mě.Co zrovna potřebuji vědět,tak se vždy o tom dočtu.Spokojená. Pěkný den vaše zákaznice Gábina

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít