Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dovolená s dětmi: K moři i pod stan bez obav

Dovolená s dětmi: K moři i pod stan bez obav

Dovolená s dětmi: K moři i pod stan bez obav

22. června 2019 od Eva Suchomelová

22. června 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Letět s malými dětmi do teplých krajin nebo s nimi vyrazit stanovat? Jde to! Stačí myslet na několik základních věcí, které miminko potřebuje, a můžete odjet. Tři maminky se s námi podělily o své zkušenosti s takovou dovolenou.

Odkdy? Podle kondice vaší i dítěte

Maminky se často ptají, s jak starým dítětem mohou cestovat. To je naprosto individuální, bez ohledu na to, kam se chystáte. Ale dětští lékaři doporučují až po ukončeném šestinedělí. Hlavním měřítkem je zdraví dítěte, zvládnutí režimu krmení (ať už je dítě kojené, nebo na umělé stravě) a celkového „sehrání se“ maminky s miminkem. „My jsme vyrazili tábořit se starší dcerou, když jí byly dva měsíce, a bylo to v pohodě,“ svěřuje se se svou zkušeností rehabilitační expertka Mgr. Lucie Alblová. „Já osobně jsem vyrazila autem k moři s dcerou, a to na celý měsíc pobytu, když dosáhla sedmi měsíců,“ přidává se učitelka Evženie Pilná. A moje švagrová vyrazila se svými dvojčaty letadlem k moři dokonce v době, kdy jim bylo pět měsíců.
v letadle

Letíme!

Před nákupem letenek si zjistěte, zda nemá letecká společnost nějaká omezení ohledně cestování dětí. Například ČSA neomezují nijak věk přepravovaného dítěte, ale vyžadují autosedačku s certifikací pro leteckou dopravu (detaily k certifikaci najdete na jejich webových stránkách). Pokud ji nemáte, může cestovat dítě na klíně s vámi (dostanete pro něj speciální pás). To je ale vhodné až od chvíle, kdy dítě samo sedí, tedy pro starší miminka. V cestovní třídě Business nebo Economy vybraných letadel typu Airbus můžete dítě přepravovat také v dětské postýlce s nosností 11 kg a o rozměrech 75 x 34 x 22 cm. Pro přepravu dětské stravy a tekutin na palubě letadla platí bezpečnostní pravidla letecké dopravy, ale nejsou tak přísná jako pro přepravu tekutin nebo kosmetiky pro dospělé. Při letištní kontrole stačí oznámit, že jde o pití pro dítě a obsluha letiště nápoj buď zkontroluje, nebo vám řekne potřebné instrukce.
v autě

Jedeme autem!

Samozřejmostí pro cestování autem je dětská autosedačka. Pokud jedete delší trasu, nezapomínejte, že dítě potřebuje častější zastávky než dospělý (po 2-3 hodinách). „V tomhle směru si dcera určovala přestávky sama podle svých zvyklostí z domova – nejpozději po 3 hodinách se dožadovala kojení. Jelikož jsem řídila, mohla jsem tak operativně vyhledat odpočívadlo či parkoviště, kde jsem ji nakojila, přebalila a v případě, že tam byl vhodný prostor, prostřela jsem deku, aby se mohla malá trochu protáhnout,“ uvádí Evženie. „Jeli jsme dva dny, ale nikoli v noci. Raději jsem si zaplatila za přespání v privátu, kde jsem měla k dispozici koupelnu. Odpočinek a teplá voda udělaly dobře mně i dceři.“ Dávejte pozor na správnou teplotu v autě: co může vyhovovat vám, nemusí být vhodné pro nevyvinutý termoregulační systém miminka. Rozdíl mezi teplotou v autě a venku by neměl přesáhnout 5 stupňů Celsia. Raději si tedy cestujte s dítětem v noci, kdy je příjemnější teplota.
Tip redakce:
Během cestování se vám budou hodit některé vychytávky: např.
Ameté Hygienický gel na ruce v cestovním, 50ml balení, který oceníte vždy, když nebude k dispozici voda na umytí. Samozřejmě, že je pro intimní hygienu dětí vhodnější při přebalování omýt ušpiněné partie vodou. To ale může být při cestování často problém, takže se vybavte vlhčenými ubrousky. Co třeba Happy Mimi Dětské vlhčené ubrousky aloe vera + heřmánek? Jsou ultra měkké, s neutrálním pH a výtažkem z heřmánku a Aloe vera.
na kole

Na kole!

Stále častěji se rodiče vydávají už i se samostatně sedícími dětmi na dovolenou na kole, kterou proloží tábořením. Jednak je potřeba zabezpečit dítě v cyklovozíku, aby bylo viditelné pro ostatní řidiče, jednak je potřeba dbát i na cestovní komfort dítěte. Jeho zanedbání pak může mít i zdravotní následky. O co přesně jde?
  • přehřátí: časté větrání, zvýšený příjem tekutin v rámci pitného režimu dětí – u kojených dětí zvýšit frekvenci kojení, u nekojených zařazovat ve větší míře dětské čaje či vodu.
  • zapaření pokožky: zvláště u „kulaťoučkých“ miminek s mnoha kožními záhyby dojde v létě velmi rychle ke vzniku zapařenin – opět pomáhá nechávat miminko co nejvíc bez oblečení, kůži větrat a udržovat jeho pokožku bez vyrážky.

Na slunce ne!

Dermatologové se shodují, že miminka by se neměla vystavovat v létě přímému slunečnímu záření. Chránit miminko před sluncem ale musíte i přesto, že bude ve stínu, protože se UV záření odráží třeba od vodní hladiny, od skleněných ploch apod. Mažte ho dětskými přípravky s UV filtrem 50+, hlavičku chraňte látkovým kloboučkem či šátkem s kšiltem, aby stínil jak obličej, tak krk a uši. Na koupání se dají už i na miminka sehnat oblečky s UV ochranou, což lékaři doporučují.

Tip redakce:
Na jemnou dětskou pokožku použijte vhodné přípravky pro citlivou pleť, např. novinku Helios Herb mléko nebo sprej na opalování Sensitive 50+ nebo Helios Herb Dětské mléko na opalování 50.

Hygiena? Voda je nejlepší!

Na cesty si vystačíte s vlhčenými ubrousky, ale při pobytu se snažte dítě každý den mýt vodou (ideálně při každém přebalování). U moře je pro dětskou pokožku žádoucí koupel ve slané vodě, ale minimálně večer ho rozhodně spláchněte sladkou vodou. Sprchy jsou v současnosti i na plážích a vždy je lepší dítě po koupeli v moři opláchnout. Ani během táboření v přírodě se nemusíte zříkat komfortu sprchy, byť v trochu skromnějších podmínkách. „Pořídili jsme solární sprchu, což je černý pytel s hadičkou a sprchovací hlavicí na konci. Ráno jsme ji naplnili vodou, přes den se na slunci voda ohřála a večer jsem v ní dítě umyla,“ dává praktický tip Lucie Alblová. Co se týče koupání v přírodních nádržích, zjistěte si čistotu vody ke koupání na internetu.
na slunce ne

Menu pro miminko

Pokud kojíte, máte situaci usnadněnou. Pokud ne, je potřeba se vybavit náhradou mateřského mléka a vybavením na jeho přípravu. Máte-li už starší miminko, aspoň pro první dny se mohou hodit příkrmy v lahvičce. Ohřejí se v mikrovlnce, což bývá běžným vybavením dovolenkových apartmánů, případně lze o ohřátí požádat obsluhu v restauraci. Cestujete-li autem, pořiďte si ohřívačku do auta, v které snadno příkrm ohřejete. Zkuste třeba Bebivita Mrkev a brambory s hovězím masem od ukončeného 4. měsíce nebo HiPP Bio zelenina a rýže s telecím masem od ukončeného 7. měsíce.

Rada na závěr

Nebojte se vyrazit s miminkem na svoji vysněnou dovolenou, jen se předtím poraďte s pediatrem. Bude vědět, co potřebuje přesně vaše dítě, a doporučí případně i vhodné přípravky do cestovní lékárničky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít