Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Domácí masáž: namasírujete se navzájem

Domácí masáž: namasírujete se navzájem

Domácí masáž: namasírujete se navzájem

10. října 2016 od LuK

10. října 2016 10 minut čtení
Připravil/a LuK ve spolupráci s expertem Zbyněk Karbusický

V každém čtverečním centimetru kůže se nacházejí receptory, které přes nervové dráhy vysílají do mozku signály, podněcující vylučování hormonů štěstí - endorfinu a oxytocinu. Proto stojí za to svou kůži trochu rozmazlit, třeba partnerskou masáží.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Víte, jaký je největší orgán lidského těla? Je to kůže, která u dospělých dosahuje plochy kolem 1,7 m2. To už je dost prostoru pro láskyplnou péči, kterou poskytne masáž. A ta partnerská, to je příjemný způsob relaxace a uvolnění po náročném dni.

Co k masáži potřebujete?

Pokud si chcete doma udělat pohodový večer, trochu uvolnit ztuhlé svaly a napjaté nervy, nepotřebujete nic zvláštního. Stačí jen kvalitní masážní olej a podložka, která by měla být spíš tvrdší než příliš měkká, způsobující prohýbání beder. Většinou stačí i deka položená na zemi. Dále je dobré myslet na teplotu místnosti, v chladném vzduchu mohou totiž namožené svaly ještě víc zatuhnout.

Zapalte svíčky, vypněte telefony, pusťte příjemnou hudbu a zajistěte si dostatek času, kdy vás nebude nic a nikdo rušit. Zkuste se oba maximálně uvolnit. 

Jak na to?

Při masáži bychom vždy měli postupovat směrem k srdci. „Masáž by měla začínat na místech dál od srdce a hmaty by měly směřovat k němu,“ vysvětluje Zbyněk Karbusický, masér z Prahy. „Na nohou tedy začínáme od chodidel a kotníků, na zádech od hýždí a směřujeme nahoru.“

Masážní olej si napřed předehřejeme v dlaních, abychom partnerovi nechrstli na záda studenou tekutinu. Začínáme jemnějším tlakem a delšími hmaty, například roztíráním oleje celou dlaní či patkou dlaně. Tlak můžeme postupně zvyšovat. Tato fáze masáže svaly příjemně uvolní a rozehřeje. 


A co dál?

Masérských technik existují spousty a každý masér si mezi nimi najde své oblíbené. 

Nejčastěji prováděnou technikou je kroužení, kdy na zádech masírovaného opisujeme kroužky. Použít můžeme pěst, dlaň, nebo i jen jednotlivé prsty (nejlépe palce). Na zádech postupujeme podél páteře nahoru, případně se delší dobu věnujeme pouze oblasti beder. Na nich lze také vyzkoušet techniku, při níž kreslíme dlaní ležatou osmičku. Vyhněme se ale páteři!

Kůže se dá i hníst, případně lze aplikovat i roztírání, kdy položíme dlaně na páteř a střídavě přejíždíme až k okraji zad. Jindy zase dáme dlaně na bedra a kreslíme jimi velké elipsy – nahoru kolem páteře a zpátky vnější stranou zad.

V dnešní době má většina lidí chronicky přetíženou oblast „za krkem“. Bolavým šíjovým svalům můžeme masáží opravdu prospět, ale pozor – nepoužívejme sílu. „Pokud při masáži narazíte na bolavé, ztuhlé místo a nejste zkušení maséři, uberte raději na tlaku a spíše se místu věnujte několik minut jemnými krouživými pohyby. Jak se bude sval uvolňovat, měla by bolest postupně polevit,“ radí masér Zbyněk Karbusický. 

 

Do čeho se raději nepouštět?

Na začátku masáže bychom měly pracovat opravdu s citem. Pokud na studené, zatuhlé svaly vyvineme příliš silný tlak, můžeme je i poškodit. Pozor i na kůži vašeho partnera, a pokud jsou někde odřeniny nebo vyrážka, místu se raději vyhneme. Masážní olej by mohl na těchto partiích nepříjemně pálit. 

Nikdy se nesnažíme rozmasírovat akutní stavy a silné bolesti, například pohmožděniny, poranění po pádu nebo „hnutá“ či „zaseknutá“ záda a bedra. Tyto záležitosti, pokud bolest nepolevuje ani po delší době, patří spíš do rukou lékaře než maséra–amatéra.

Vyhněme se také oblasti podkolenních a podpažních jamek a třísel, kde se nacházejí lymfatické uzliny. Mohly bychom totiž narušit tok lymfy, která pomáhá organismu v boji proti mikrobům i nádorovým buňkám.

Pokud si nejsme jisti, že bychom zvládly partnera namasírovat a neublížit mu při tom, nevzdávejme to! Většina masérských škol pořádá kurzy pro veřejnost. Takový kurz obvykle trvá jeden až dva dny, stojí kolem tisíce korun a člověk se tam naučí základní pravidla a několik hmatů, které pak může při domácích masážích bez obav použít. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás LuK ve spolupráci s expertem Zbyněk Karbusický

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Zbyněk Karbusický
Masér a majitel masážních studií
29
"Neusilujte o úspěch. Pouze dělejte, co máte rádi, čemu věříte, a on přijde přirozeně sám."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít