Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže káva?

Co dokáže káva?

Co dokáže káva?

11. února 2019 od Jana Kantorová

11. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Buď ji milujete, nebo ji vůbec nepijete! Nic mezi tím. Lahodný nápoj ale umí dodat víc než jen energii. Využijete ho totiž jak pro svoji krásu, tak i v domácnosti. A tak se hodí opravdu pro všechny.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Anti-aging efekt

V kávě jsou přítomné antioxidanty, které zachytávají škodlivé volné radikály. Právě ty mají na svědomí stárnutí pleti. Kávu můžete pít, ale zároveň ji právě z toho důvodu používat jako masku na pleť.
 
kávová maska

2. Působí proti roztřepeným konečkům

Cokoli vás zbaví problémů s vlasy je v „kosmetické taštičce“ jistě vítané. Přípravky na vlasy s výtažky kávových zrn nebo přímo domácí vlasový zábal jim pomůže. V případě, že jste tmavovláska, osvěžíte kávovým zábalem i svoji barvu. Lógr nebo silné espresso smíchejte s olivovým olejem, žloutkem a medem, vetřete do vlhkých vlasů, zakryjte je igelitovou čepicí a nechte působit zhruba 20 minut. Poté důkladně opláchněte.

 
3. Stop kruhům pod očima

Naneste kávovou sedlinu na místa pod očima, relaxujte a nechte působit. Poté opatrně opláchněte vlažnou vodou, pleť dočistěte a namažte pleťovým krémem. Po nevzhledných kruzích pod očima nezbude ani památka. Zároveň zpevňuje povolené kontury a pomáhá proti opuchlým a unaveným očím. V takovém případě namočte vatové tamponky ve vlažné kávě a přiložte na oteklá víčka, nechte 10 minut působit a opláchněte.

 
4. Odstraní odumřelé kožní buňky

Kávový peeling zbaví pokožku odumřelých částeček, poradí si s pleťovými nerovnostmi, podporuje lymfatický systém v těle a urychluje vylučování vody z těla. Jemně mletá kávová zrna smíchejte s třtinovým cukrem a kokosovým olejem. Peeling uložte do krabičky s víčkem a použijte, kdykoli budete potřebovat.
 
kávový peeling

5. Provoní domov

Vůně kávy vzbuzuje v lidech pocity klidu, pohody a právě domova. A lze toho využít. Můžete si do domácnosti vyrobit svíčku nebo domácí mýdlo. Stačí jen mezi ingredience přidat právě lógr nebo zbytky kávy z kávovaru. Zároveň skvěle funguje i jako lapač pachů. Intenzivní vůně kávy dokáže přehlušit nepříjemné pachy, a dokonce je i pohltit. Dejte lógr do nádobky a postavte ji do lednice. Velmi rychle zneutralizuje aroma uloženého jídla.

 
6. K umývání nádobí

Ideální je i jako přírodní prostředek k mytí nádobí. Funguje vlastně na stejném principu jako kávový peeling na tělo. Stačí dát pár lžic lógru na mycí houbičku a snadno zbavíte hrnce a pánvičky těžko odstranitelné špíny a mastnoty.
 
umývání nádobí

7. Pomocník při renovaci nábytku

Díky kávové sedlině můžete i renovovat tmavší dřevěný nábytek. Trápí-li vás menší škrábance na tmavém nábytku, dejte lógr na vatovou tyčinku a naneste na všechny škrábance. Nechte zaschnout a poté opatrně přeleštěte. Díky lógru můžete i na renovovaném nábytku vytvořit patinu. Obložte nábytek, nechte působit a pak přetřete fermeží.

 
8. Barvivo – na vajíčka i papír

Smíchejte kávovou sedlinu s vodou, ponořte do ní papír nebo látku, vyndejte, odstraňte drobná zrníčka a nechte uschnout. Výrobou starobylého pergamenu zabavíte děti minimálně na jedno celé odpoledne. Podobně i naše babičky barvily díky lógru velikonoční vajíčka. Navíc když přidáte lógr do pračky s černým prádlem, zachováte prádlu tmavou barvu. 
 
barvení vajíček

9. Dokonalé hnojivo

Čistý lógr bez cukru nebo umělých sladidel můžete využít i na květiny v záhoncích či květináčích. Kromě hnojení ochráníte rostliny před drobnými škůdci a dodáte jim živiny, díky kterým budou pak lépe růst.

 
10. Léčí návaly a PMS

Horká káva prý zmírňuje projevy premenstruačního syndromu, ledová káva pak návaly horka a hormonální potíže provázející přechod. Káva s mlékem navíc uvolňuje svaly, takže pomůže i ve chvíli, kdy máte bolestivé křeče.

 
11. Léčí alergii i nachlazení

Pražená káva s medem pomáhá při problémech s alergií na pyly. Trápí-li vás kašel nebo astma, přírodní teofylin obsažený v kávě uvolňuje hladké svalstvo průdušek a rozevírá sevřené dýchací cesty. Následující kombinace je už pro velké milovníky kávy, ale je prý účinná. Káva s medem a trochou citronu je výborná při nachlazení, bojuje proti napadeným hlasivkám a zvyšuje imunitu. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít