Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 8 tipů, jak si usnadnit pečení

8 tipů, jak si usnadnit pečení

8 tipů, jak si usnadnit pečení

8. prosince 2021 od Martina Hrušková

8. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Pokud jste ještě nezačali s pečením na Vánoce, pak máte nejvyšší čas. Ať už se chystáte na nedělní bábovku, sladkou tečku pro návštěvu nebo na pečínku, máme pro vás spoustu vychytávek, které vám nejen ušetří čas, ale jsou také zárukou skvělého výsledku. Jak si usnadnit pečení a starat se o plechy a troubu, aby byly jako nové a dlouho nám vydržely?
Pečení, to není jen čas, po který se vám požadovaný pokrm peče v troubě. Předchází mu také řada důležitých úkonů, které je nutné udělat správně, aby se dílo podařilo. Máme pro vás spoustu tipů, jak zvládnout pečení hravě.

1. Jak na šťavnaté maso?

Pokud se vám stává, že při klasickém pečení míváte maso vysušené, vyzkoušejte Fino Sáčky na pečení (koupit v e-shopu). Tuhle vychytávku můžete použít i na ryby, zeleninu či pečivo. Zajistíte tím, že jídlo nebude vysušené, uchová si všechny vitaminy i vůni. Než sáček zavřete, přilejte do něj trochu vody nebo vývaru a před koncem pečení ho otevřete, abyste si zajistili krásně vypečenou kůrčičku. A bonusem vám bude čistý pekáč, což také není na škodu.

2. Co dělat, aby těsto nakynulo?

Kromě toho, že umístíte mísu s těstem na teplé místo, můžete využít také obyčejný hrnec s horkou vodou, na který mísu položíte. Těsto vám krásně vzejde, a navíc za zlomek času.

3. Jak dokonale vyšlehat vajíčka?

Vajíčka se vám budou šlehat snadněji a rychleji, když je vyndáte z lednice o něco dříve a při šlehání budou mít pokojovou teplotu. A abyste šlehání urychlili, přidejte k bílkům špetku soli nebo několik kapek citronové šťávy. Můžete použít také lžíci horké vody (na každé vajíčko jednu). Oba triky zaručeně fungují

4. Jak si ušetřit práci s vymazáváním a pak mytím plechu?

Abyste si ušetřili následné mytí plechu, vyložte ho pečicím papírem. Zkuste Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu). V čem je jeho výhoda kromě výše uvedeného? Je již nastříhaný na jednotlivé kusy! Takže vám odpadá hledání nůžek a vyměřování.

5. Co dělat, aby se těsto nelepilo na váleček?

Vztekáte se často, že se vám při rozvalování těsto stále lepí na váleček? Pokud podsypání moukou moc nezabírá, vyzkoušejte jednoduchý trik. Vezměte si dva archy pečicího papíru, lehce je posypejte moukou, vložte mezi ně těsto a pak přejíždějte válečkem. Po vyválení můžete těsto na papíru přenést na plech.

6. Jak těsto roztáhnout na plech?

Nepotřebujete těsto vyválet, ale jen roztáhnout na plech? Namočte si prsty do studené vody, půjde to mnohem snadněji.

7. Co dělat, aby ovoce nepropadlo na dno plechu?

Pokud pečete koláč s ovocem a stává se vám, že vám propadne na dno, zkuste tento trik. Obalte jej nejdřív mouce. Je to trik našich babiček, léty prověřený a funguje stoprocentně

8. Jak bez problémů vyklopit bábovku?

Patří bábovka mezi vaše oblíbené dezerty? Pak jste se s tím již určitě setkali. Po upečení se vám ji prostě nedaří dostat z formy, ať děláte, co děláte. Základem je samozřejmě pořádné vymazání a vysypání. Nejlépe vám poslouží rostlinný tuk a strouhanka. Pokud jste to udělali, a přesto ji ne a ne dostat z formy, zkuste na její dno položit utěrku namočenou ve studené vodě a chvíli počkat. Po chvilce by se vám měla krásně vyklopit. Když ani tohle nepomůže, dejte na plotýnku menší hrnec s vodou, přiveďte vodu k varu a poté na něj formu s bábovkou postavte. Díky této parní lázni se vyklopí už na sto procent.

Jak účinně a rychle vyčistit troubu a plechy?

Pečení se vám s našimi tipy jistě povedlo a teď přichází ta méně zábavná část. Jak zařídit, aby trouba i plech byly jako nové? Nebojte se, ani v tomto vás nenecháme!
  • Pokud sháníte jeden účinný a univerzální prostředek, sáhněte po Bril Profesional Čistič na trouby (koupit v e-shopu). Jeho výhodou je, že ho můžete použít jak na troubu, plechy, ale i na hrnce a grily. Je extra účinný a můžete jej aplikovat i rozředěný v horké vodě.
  • Ideální je vyčistit troubu i plech hned po dopečení, zatepla. V tomto případě vám bude stačit pouze horká voda s trochou citronu nebo saponátu.
  • Pokud trouba již vychladla, ani tak není vše ztraceno. Nalijte malé množství horké vody do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu a přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Mísu vložte do trouby předehřáté na 160 °C a zavřete dvířka. Po 15 minutách troubu vypněte, ale neotvírejte. Nechte pracovat páru, která mastnotu rozpustí a připečené zbytky jídla uvolní. Troubu utřete houbičkou nebo hadříkem, dokud je ještě vlažná. Použít můžete Spontex Antifungi houbovou utěrku (koupit v e-shopu). Výhodou této utěrky je, že má úpravu omezující nežádoucí vznik plísní a lze ji prát v pračce.
  • Pokud už má váš plech něco za sebou a špína je pořádně zažraná, nemusíte ho hned vyhazovat a kupovat nový. Zkuste následující vychytávku. Ponořte zubní kartáček do tekutého mýdla a potom do sody – Tip Line Jedlá soda (koupit v e-shopu). Skvrny, mastnoty i připáleniny z plechu odstraňte krouživým pohybem. Nechejte působit po dobu 20 až 30 minut, pak kouskem alobalu vydrhněte nečistoty, na které jste aplikovali směs.
Tip redakce:
Předvánoční přípravy zahrnují nejen pečení, ale také vaření. A tak je někdy dobré mít doma pomocníka, který si poradí se vším, jak se špinavou pečící troubou, tak s připálenou sklokeramickou deskou nebo nádobím. Zkuste
Dranu (koupit v e-shopu).
Dranu
🛒  Drana

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít