Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 8 nástrah, které vás mohou potkat na výletě!

8 nástrah, které vás mohou potkat na výletě!

8 nástrah, které vás mohou potkat na výletě!

31. srpna 2016 od Karolína Hornová

31. srpna 2016 7 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

S pěkným počasím přichází spousta času, který trávíme v přírodě a na výletech. Aby se pobyt venku nezkazil, přinášíme vám osvědčené nápady i rady odborníků, které vám pomohou si letní túru užít naplno a bez zbytečných komplikací.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Není štípnutí jako štípnutí

Vosa, včela, komár. Jejich štípnutí nemusí být tak nepříjemné, když víme, jak na ně. Není totiž žihadlo jako žihadlo. „Na včelí a vosí jed zabírají odlišné prostředky. Včelí je kyselý, proti bolesti proto pomůže, když místo vpichu potřete zásaditou pastou vyrobenou z jedlé sody a trochy vody. Naopak vosí jed je zásaditý, proto na něj pomůže (stejně jako po žahnutí medúzou na dovolené) ocet,“ říká Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic. Proti komářímu štípnutí zase pomáhá ledování, potření zubní pastou nebo na výletě často dobře dostupným bahnem. Proti komárům pomáhají i vitaminy: „100 mg vitaminu B1 nebo 300 mg pivovarských kvasnic denně a komáři se vám budou vyhýbat už po týdnu užívání,“ dodává Petra Řehořková.

2. Klíště můžete nechat vyšetřit 

Klíšťata jsou kapitola sama pro sebe. Můžeme nicméně udělat vše pro to, aby se v ní nepsalo i o nás. Kromě vhodného oblečení do přírody (vyšší ponožky, legíny, dlouhé kalhoty) nezapomínejme na repelent (ideálně s vysokým obsahem látky DEET, která klíšťata i jiný hmyz dlouhodobě odpuzuje). Na túře není od věci mít s sebou i cestovní sadu na vyjmutí klíštěte a plastový sáček na zip. Vyjmuté klíště totiž můžete následně odnést na sběrné místo a nechat vyšetřit na infekčnost – odpadnou vám tak případné starosti s návštěvou lékaře a preventivním nasazením antibiotik.

3. Hlava v plamenech

Na výlet v letním vedru jedině s pokrývkou hlavy. To se lehko řekne, ale někdy je nám na hlavu takové horko, že to nevydržíme. Zkusme proto lehký šátek a pro všechny případy také speciální sprej na vlasy s UV faktorem, který před slunečním zářením ochrání nejen naši „hřívu“, ale i pokožku hlavy. Pokud jsme prevenci zanedbaly, pomůže na spálenou pokožku hlavy zábal z obyčejné čisté majonézy: „Všechen obsah sklenice majonézy nalijte na  vlasy, i když to bolí a pálí. Hlavu s vlasy zabalte do igelitu a nechte dvě hodiny působit. Zábal pak smyjte šamponem a kondicionérem jako obyčejně, jen nedrhněte kůži, která je už tak podrážděná,“ radí Petra Řehořková. Pokožku hlavy zklidní i například panthenol, majonéza však zároveň dodá výživu také sluncem vysušeným vlasům. 

4. V potu (nejen) tváře

Při výšlapu se pořádně zpotíte a vysoké letní teploty tomu ještě přidají. Proti zápachu i na snížení produkce potu doporučuje Petra Řehořková tuhé gelové šroubovací antiperspiranty. Na náročnou túru použijte vámi osvědčenou značku a neexperimentujte – na každého totiž různé antiperspiranty a deodoranty fungují trošku jinak. „Doporučuji vyhnout se přípravkům s aluminiem, které ucpává potní žlázy,“ říká Řehořková a zároveň upozorňuje, že pokud se potíte opravdu nadměrně, stojí za to vyzkoušet aplikaci botoxu, který podpažní potní žlázy stáhne a pocení téměř vymizí nebo se výrazně omezí. Efekt trvá až jeden rok. 

5. Vyprahlá pokožka

Sluneční paprsky, teplotní výkyvy na horách, pot, nedostatek tekutin. To vše způsobuje dehydrataci pokožky, její namáhání, pnutí a předčasné stárnutí. Kromě nutnosti v podobě opalovacích krémů s vysokým faktorem bychom neměly zanedbat ani následnou péči. „Na domácí použití mám ráda sem tam dát na obličej jen obyčejnou vazelínu nebo sádlo, které pleť promastí,“ prozrazuje Petra Řehořková. Na suchou pokožku rukou a nohou pak doporučuje obyčejné máslo nebo olivový olej či margarín. Skvěle se hodí také výživný krém na popraskanou pokožku či tělové mléko s obsahem oleje.

6. Silniční lišej

Odřeniny a drobné (ale nepříjemné) úrazy nás nemusí potkat jen na kole, ale samozřejmě i na „obyčejném“ výletě. Nejlepší prevencí jsou samozřejmě dlouhé pevné kalhoty a rukávy, ale kdo z nás je v horku nosí? Vyplatí se počítat s nejhorším a mít u sebe vždy nějakou tu náplast a lahvičku dezinfekce. Pokud jste zapomněly, pomůže panák vodky na horské chatě (na ránu, ne na kuráž) a přiložení listů jitrocele. Můžete je nalepit na odřeninu místo náplasti, ale ošlehaní horalové radí listy rozžvýkat a vzniklou pastou poranění potřít.

7. Vodu!

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin potíží na túrách. Přitom mít u sebe láhev vody je to nejmenší, co můžeme udělat. Stále platí, že bychom měly vypít aspoň dva litry vody denně, v létě a při sportu i dvakrát tolik. Láhev o objemu 1,5 l bude sice těžká, ale výlet vám nakonec zpříjemní. Zapomeňte na sladké limonády. Ty sice žízeň zdánlivě uhasí, ale do pitného režimu se nepočítají, protože v těle způsobují úplně jiné, a sice trávicí procesy,“ upozorňuje Kristýna Báčová, výživová poradkyně z centra Svět zdraví.

8. Nohy na prvním místě

Jedna z největších nepříjemností na túře: zapařené nohy z pohorek a puchýře, které vznikají obutím neprošlápnutých bot, jež jsme dlouho neměly na nohou. Jako prevence obojího pomůže dětský pudr, kterým nohy před obutím ošetříme, a samozřejmě kvalitní měkká ponožka. Nové pohorky je potřeba vždy rozchodit na několika kratších výletech, a pokud víme, kde nám působí puchýře, potřeme kritická místa tyčinkou proti puchýřům nebo preventivně přelepíme páskou na kineziotaping. Je mnohem odolnější než klasická náplast, a to i vůči potu, dokonale se přizpůsobí noze a nedovolí puchýřům vzniknout. 

Zdroj foto: Fotolia a archiv uvedených značek

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít