Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 českých bylin proti jarní únavě

7 českých bylin proti jarní únavě

7 českých bylin proti jarní únavě

8. března 2021 od Lea Kotková

8. března 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková

Zima pomalu, ale jistě odchází. Dny s minimem slunečního svitu, chladnými rány a dlouhými večery na mnohých z nás zanechaly nežádoucí stopy v podobě nepřiměřené únavy a nechuti cokoli dělat. Při překonávání jarních splínů umí pomoci bylinky, které najdeme na zahradě, na louce nebo v lese. Které to jsou?
Zatímco nám na jaře dochází energie, probouzející se příroda ji nabízí plnými hrstmi. Zkuste toho letos využít, samozřejmě ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, dostatkem rozumného pohybu a celkově zdravým životním stylem. Které byliny konkrétně vám pomohou bezpečně zatočit s jarní únavou? Tady je sedm nejúčinnějších:

1. Kopřiva dvoudomá

Kopřivu na zahradě obvykle nevídáme moc rádi. Kopřiva ovšem platí za užitečnou léčivou bylinu, a to hned z několika důvodů. Má silně detoxikační účinky, čistí krev, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cukru a celkově posiluje organismus. Dobrou službu udělá bolavým kloubům, účinná je také při dně a ateroskleróze. Optimalizuje zažívání a zejména na jaře je ideální bylinkou pro nastartování metabolismu. Nejčastěji se využívá síla mladých kopřiv (list i nať). Nemáte-li možnost nasbírat ji v přírodě, můžete si ji pořídit ve formě čaje. Zkuste třeba Panda Natur Kopřiva bylinný čaj (koupit v e-shopu). Pro jarní očistu organismu popíjejte Leros Dobré bytí detox bylinný čaj (koupit v e-shopu), obsahující kopřivu, vřes, smetánku a mátu. Tato bylinná směs podpoří váš imunitní systém a zároveň vylučuje z těla škodlivé látky.

2. Bršlice kozí noha

Rostlina známá z českých zahrad a luk má mnoho lidových názvů (husí packa, peťour, kerhák). Obecně je považována za velmi nepříjemný a urputný plevel. V lidovém léčitelství se využívají především oddenky, které se suší. V kuchyni se ale častěji zužitkují listy – můžete je přidat do polévek, zeleninových salátů nebo pomazánek. Bršlice čistí a detoxikuje organismus, vhodná je i při revmatických obtížích. Je protizánětlivá, lehce projímavá a močopudná. Využijte její sílu a zkuste ji přidávat třeba do ranního smoothie.

3. Smetanka lékařská

Drobná bylinka s jasně žlutými květy je známá pod lidovým názvem pampeliška. Kvete prakticky všude a patří k typickým rostlinám českých zahrad a luk. Smetanka podporuje trávení, čistí a posiluje organismus, což je právě na jaře ideální kombinace. V mladých listech lze najít značné množství vitamínu C a kyseliny křemičité. Květy zase obsahují flavonoidy, jež jsou známé pro svůj antioxidační účinek. Sbírá se ale i kořen pampelišky – zajímavý je díky vysokému obsahu hořčinů, tříslovin, inulinu a minerálních látek. Podle lidového léčitelství kořen čistí a posiluje ledviny, slinivku, podporuje trávení a regeneruje játra a žlučník. Na jaře jim proto dopřejte třeba čaj Leros Natur Játra, žlučník bylinný čaj (koupit v e-shopu).

Smetanka ovšem snižuje i krevní tlak a cholesterol. Kořen se může stejně jako stvol, květ nebo listy jíst syrový nebo se z něj připravuje čajový odvar. Vitamín C, který pampeliška obsahuje, můžete doplnit také formou nápoje Allnature Vitamín C prášek Premium (koupit v e-shopu).

Tip redakce:
Z květů pampelišky si můžete připravit chutný salát nebo si z něj udělat pampeliškový sirup – když ho připravíte za studena, zůstanou v něm všechny cenné látky a vitamíny.

 

4. Ginkgo biloba

Rostlina je známá i pod českým názvem jinan dvoulaločný. Jde o tradiční bylinku, o jejíchž energetizujících účincích se ví už po staletí. Ginkgo je přínosný pro paměť a koncentraci, zlepšuje prokrvení mozku a regeneruje mozkové buňky. Velmi účinný je v boji s únavou, navíc zvyšuje duševní výkonnost a rychlost uvažování. Vyzkoušet můžete například Cemio Ginkgo (koupit v e-shopu).

5. Rozmarýn lékařský

Rozmarýn se s oblibou využívá v aromaterapii ke zlepšení paměti a duševní výkonnosti. Za tyto účinky vděčí bylina chemické složce známé jako 1,8 cineol. Je dobré vědět, že koncentrace této látky se zvyšuje, využívá-li se ve formě éterického oleje. Kromě stimulace mozkové činnosti udržuje rozmarýn bdělost a zlepšuje náladu. Rostlina prospívá i trávicí soustavě a posiluje imunitu. Rozmarýnové pohlazení si můžete užít i díky Ameté Pěně do koupele Eukalyptus & Rosemary (koupit v e-shopu)

6. Dobromysl obecná

Jde o tradiční léčivku, která se běžně užívá v kuchyni jako koření. Známá je pod názvem oregano. Dobromysl pomáhá léčit nachlazení, upravuje zažívání, má protizánětlivé účinky, posiluje srdce, je vhodná při žaludečních neurózách. Kromě toho pozitivně působí jako přírodní antidepresivum, zlepšuje náladu a uklidňuje. Ze lžíce čerstvého nebo lžičky sušeného oregana si můžete připravit chutný, zdravý čaj.

7. Česnek medvědí

Mezi další kouzelné bylinky patří česnek medvědí. Začíná se objevovat brzy zjara a při jeho sběru je cítit typické česnekové aroma. Největší sílu má v březnu a dubnu. Bylinka vyniká vysokým obsahem vitamínu C, který je zásadní pro dobrou imunitu. Další důležitou složkou česneku je silně antibakteriální allicin s celou řadou léčivých a preventivních účinků. Za zmínku stojí i vysoký obsah železa. Rostlina patří mezi významné detoxikační bylinky a je osvědčeným jarním životabudičem. Medvědí česnek můžete použít do smoothie, salátů, upravit jako špenát nebo z něj připravit vynikající pesto na topinky či těstoviny. Rozmixujte asi 200 g medvědího česneku s 20 ml lněného oleje, ½ lžičkou soli, 10 g sezamového semínka a 50 g parmazánu a máte hotovo! Pokud směs zalijete kvalitním olejem, vydrží v lednici několik měsíců.
Tip redakce:
Pro podporu imunity a jarní očisty můžete vyzkoušet také sílu zeleného ječmene, spiruliny a chlorely v jedinečné trojkombinaci výrobku
Topnatur Green Trio (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít