Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5x letní večeře ze surovin ze zahrádky

5x letní večeře ze surovin ze zahrádky

5x letní večeře ze surovin ze zahrádky

29. června 2021 od Lada Rudovská

29. června 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Letní úroda zeleniny a ovoce se vám letos vyvedla a přemýšlíte, jak své pěstitelské úspěchy nejlépe zužitkovat? Vyzkoušejte 5 skvělých a zdravých receptů, na kterých si pochutná celá rodina.
Cukety, rajčata, okurky, hrášek, jahody, borůvky... zahrádkářská i gurmánská sezóna je v plném proudu. Vždyť co je lepšího než domácí zelenina a ovoce. Ochutnejte naše zdravé recepty na 5 letních večeří, kde svoji zeleninu či ovoce ze zahrady dobře zužitkujete. 
 

1. Kuřecí stehna na rozmarýnu se zeleninou a bramborami

Budete potřebovat:

4 kuřecí stehna
2 mrkve
1 cuketu
4 nové brambory se slupkou
1 červenou cibuli nebo 2 jarní cibulky i s natí
1 palici česneku
70 g másla
Allnature Himalájskou sůl růžovou jemnou (koupit v e-shopu)
pepř
svazeček rozmarýnu
trochu vody

Postup:

Nejdříve si připravte zeleninu, vše očistěte a nakrájejte na větší kousky (kostičky nebo kolečka, jak se vám to hodí) a dejte do většího pekáče nebo zapékací misky. Nové brambory nechte se slupkou. Česnek rozdělte na měsíčky, ale neloupejte a přihoďte i se slupkou k ostatní zelenině. Vše trochu osolte. Kuřecí stehna také osolte, opepřete a položte na zeleninu. Na každé stehno přidejte kousek másla a vše lehounce podlijte vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi hodinu a čtvrt.
 
Tip redakce:
Zeleninu v tomhle rychlém a výborném receptu lze obměňovat podle chuti i toho, co právě na zahradě dozrává – můžete použít i rajčata nebo papriky či lilek... K rajčatům se hodí provensálské bylinky, a pokud navíc vyměníte máslo za
TOPVET olivový olej, jídlo dostane středomořský ráz.
 

2. Lívance s kefírem a chia semínky

Budete potřebovat:

250 g celozrnné mouky
400 ml kefíru
20 g Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu)
2 lžíce medu nebo jiného sladidla
2 vejce
špetku soli
1 lžičku skořice
½ lžičky jedlé sody
máslo nebo Allnature Ghí (koupit v e-shopu)
javorový sirup nebo čekankový sirup 4Slim Čekankový sirup Originál (koupit v e-shopu) na polití
borůvky nebo jahody na ozdobu

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, nechte 10 minut odpočívat. Na rozpálené omaštěné pánvi smažte malé lívance. Servírujte polité javorovým nebo čekankovým sirupem a ozdobte ovocem.
 
Tip redakce:
Přepuštěné máslo ghí má vysoký bod kouřivosti a ani při zahřátí až na cca 240 °C se nepřepálí, nevznikají těžce stravitelné látky, udělá se křupavá kůrka a smažené jídlo si můžete vychutnat, aniž by vám po něm bylo těžko.

 

3. Letní zeleninový koláč s cuketou a pórkem

Budete potřebovat:

listové těsto
2 menší cukety
1 pórek
2 hrsti zeleného hrášku, vyloupaného
1-2 stroužky česneku dle chuti
2-3 lžíce olivového oleje TOPVET olivový olej
100 ml mascarpone nebo zakysané smetany
50 g strouhaného parmazánu nebo sýru podobného typu
sůl
pepř
1 lžíci Carun Konopný olej (koupit exkluzivně v e-shopu)
1 vejce na potření okrajů

Postup:

Těsto rozválejte a vyložte jím pekáč nebo zapékací misku. Mascarpone (případně zakysanou smetanu) smíchejte s dvěma třetinami strouhaného parmazánu a směsí pomažte těsto. Trochu osolte a opepřete. Přidejte nasekaný česnek. Poté vyskládejte na těsto cuketu a pórek, nakrájené na kolečka, a přidejte i hrášek. Opět osolte a opepřete. Nakonec pokapejte olivovým olejem a okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut (musí se hlídat). Na posledních 5 minut pečení posypte zbytkem parmazánu a lžící konopných semínek. Tento koláč lze dělat i z dalších druhů zeleniny. Výborný je i s rajčaty nebo paprikami.

4. Tarator: Studená okurková polévka

Budete potřebovat:

1 salátovou okurku
2 stroužky česneku
500 g bílého jogurtu
Allnature Himalájskou sůl růžovou jemnou (koupit v e-shopu)
pepř mletý
trochu mléka
1 svazek kopru
1 lžíci olivového oleje TOPVET olivový olej
na posypání vlašské ořechy nebo  Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)

Postup:

Jogurt opepřete, osolte a vmíchejte do něj nasekaný kopr a dva utřené stroužky česneku. Do misky nastrouhejte (případně nakrájejte na malé kostičky) okurku, přilijte jogurtovou zálivku, přidejte lžíci olivového oleje. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, můžete trochu zředit vodou. Vše promíchejte a dejte vychladit do lednice. Podávejte posypané vlašskými ořechy nebo dýňovými semínky a zdobte plátky okurky a kouskem čerstvého kopru.
 

5. Zeleninové kari

Budete potřebovat:

trochu olivového oleje
2 lžičky thajské kari pasty nebo směs koření na thajské kari (seženete běžně v obchodech)
kousek zázvoru, nasekaný na malé kostičky
2 stroužky česneku, jemně nasekaného
½ menšího květáku na růžičky
1 cuketu na větší kostky
2 mladé mrkve na kolečka
4 rajčata
podle chuti lze přidat i brambory, lilek nebo třeba lusky hrášku, prostě co máte právě doma
500 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka Allnature Kokosové mléko BIO (koupit v e-shopu)
1 chilli papričku
citronovou trávu a 3 limetkové listy (nemusí být)
na zahuštění hrst červené čočky, třeba Semix klíčené červené čočky lupínky (koupit v e-shopu)
svazek čerstvého koriandru na ozdobu
jasmínovou rýži jako přílohu

Postup:

V hrnci nejdříve orestujte koření nebo kari pastu na troše oleje, aby se koření rozvonělo. Poté přidejte česnek a zázvor a ještě malou chvilku restujte. Přidejte tvrdší nakrájenou zeleninu (květák, mrkev, brambory – pokud dáváte) a také ji trochu orestujte. Přilijte vývar a kokosové mléko a pořádně zamíchejte, aby se vše dobře spojilo a promíchalo. Přidejte citronovou trávu a limetkové lístky, pokud máte. Vařte asi 5 minut a poté přidejte měkkou zeleninu, jako jsou cuketa nebo rajčata, a opět chvilku povařte. Jde o to, aby byla všechna zelenina na skus a nebyla rozvařená – jakmile toho dosáhnete, máte hotovo. A jestli máte rádi pálivé, nezapomeňte přidat chilli papričku. A ke konci hrst červené čočky na zahuštění.
Servírujte v hlubších miskách a do každé vložte na ozdobu trochu čerstvého koriandru. Podává se s vařenou jasmínovou rýží.

TIP: Zdravé potraviny, ale i produkty na zavařování nebo grilování seženete v prodejnách Teta drogerie nebo na e-shopu (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Nejčtenější články

Ženské tabu: Vyholený, nebo zarostlý klín?

Tělo 24.května 2021 od Vanda Vízková

0 0


Každý los vyhrává!

Tělo 17.června 2021 od Teta drogerie

0 0


Jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky?

Tělo 3.června 2021 od Tereza Špačková

0 0

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít