Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů co dělat, když se o svátcích přejíte

5 tipů co dělat, když se o svátcích přejíte

5 tipů co dělat, když se o svátcích přejíte

20. prosince 2020 od Lucie Nagyová

20. prosince 2020 2 minuty čtení
Připravil/a Lucie Nagyová

Vánoční svátky a příchod nového roku jsou příležitosti, kdy si dáme většinou o něco víc dobrého na zub než jindy. A když už se vám přihodí, že se přejíte a je vám těžko, určitě si nic nevyčítejte. Stává se to občas každému! My vám poradíme, jak zmírnit následky.
Smažený kapr, hromada bramborového salátu s majonézou a jako přídavek výborné domácí cukroví od tchýně. Prostřený stůl se prohýbá vybranými lahůdkami. Copak se tomu lze ubránit? Těžko! Je přeci čas svátků, se kterým je spojeno právě i dobré hodování. Samozřejmě všichni víme, že bychom měli jíst střídmě, ale ne vždy se to podaří. Jak se pak zbavit bolavého žaludku?
zelený čaj

1. Dejte si čaj

Aby vám rychle slehlo, dejte si hrnek hořkého černého, zeleného nebo bylinkového čaje, například Leros Zažívání bylinného čaje Natur (koupit v e-shopu). Vhodné jsou také heřmánkový, zázvorový či mátový čaj, které příznivě působí na tvorbu žaludečních šťáv, a tím urychlují trávení. Příjemně chutná třeba Panda Natur Mátový bylinný čaj (koupit v e-shopu). Dobře vám udělají také doušky čisté vody. Naopak vhodné není pít alkoholické nápoje, které mohou zvýšit kyselost žaludku, a to může vést k pálení žáhy.
venkovní procházka a pohyb

2. Hýbejte se

Paradoxně nejlépe vám neudělá celodenní odpočinek na gauči, ale naopak zvýšená fyzická aktivita. Krátce po jídle si sice naordinujte hodinu klidu, ale hned poté vstaňte a začněte se hýbat. Tím nemyslíme žádný velký sportovní výkon, stačí třeba domácí úklid nebo ideálně procházka na čerstvém vzduchu. Pohyb dodá tělu impuls k trávení a zrychlí metabolismus.  
jablko obsahující pektin

3. Plátky ovoce a zeleniny

Pomoci může i konzumace ovoce a zeleniny. Vhodné jsou třeba plátky čerstvého jablka nebo ananasu. Obojí obsahuje velké množství pektinu (jedná se o typ vlákniny), který na sebe naváže „jedy“ a vyčistí střevní stěny. Podrážděný žaludek zklidní i jablečný ocet. Rozmíchejte lžíci jablečného octa ve sklenici vody a vypijte. Pokud se vám zdá příliš kyselý, oslaďte si nápoj lžičkou medu.
skořice

4. Vyzkoušejte koření

Na podrážděný žaludek fungují nejlépe fenykl, římský kmín, anýz nebo skořice. Fenykl navíc zmírňuje i křeče, nadýmání a plynatost. Ne nadarmo ho vaří maminky malým dětem v období kojeneckých kolik. Fenykl je nejlepší v čaji, ale lze ho přidat i do některých jídel. Stejně tak skořice, kterou odborníci doporučují jíst i s nastrouhaným jablkem.

5. Další dny odlehčete

Následující dny si dopřejte spíše odlehčený jídelníček. Místo cukroví nebo chlebíčků posnídejte bílý jogurt, do kterého přidejte müsli se směsí ořechů a kokosu Topnatur Müsli srdcem paleo & kokos (koupit v e-shopu). K obědu si připravte spíše zeleninová jídla nebo lehce stravitelné pokrmy, jako jsou třeba ryby. Skvělé jsou také domácí vývary. Vyhněte se smaženým jídlům a při úpravě všech pokrmů šetřete tukem. Samozřejmostí je omezit i přeslazené nápoje.

TIP: Zdravé snídaně alespoň částečně vykompenzují příjem hutnějších a tučných jídel, která si o svátcích rádi dopřáváme. Výborné zdravé potraviny, cereálie a kaše seženete na našem e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Lucie Nagyová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít