Barvení vajíček je krásná věc, jakmile ale svátky jara skončí, zůstanou nám plné místy natvrdo uvařených vajec. Jak je zužitkovat? Zkuste si připravit něco zdravého a dobrého. Prozradíme vám, jak na to. Vyzkoušejte naše recepty.

Také vám každý rok zůstávají po Velikonocích na stole vařená vejce? Nemusíte je rovnou vyhazovat. Víme, jak z nich připravit chutné a zdravé pochoutky. Navíc vám odpadá doba na přípravu vařených vajec, stačí jen oloupat. Nevadí ani to, že může být bílek lehce zabarven do odstínu, jakým bylo nabarveno vejce. Vyrábět můžete různé saláty, ragú, pomazánky, koláče nebo polévky. Záleží, na co máte zrovna chuť. Většinou stačí přidat pár ingrediencí – bylinky, jarní zeleninu, jako je jarní cibulka či ředkvičky, nebo baby špenát, koření, olivový olej či bílý jogurt – a je hotovo.
Jarní salát s fetou a vařenými vejci
Ingredience:200 g baby špenátu
50 g sýru feta
8 vařených vajec
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
šťáva z jednoho citronu
COSTA D’Oro II Biologico nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu)
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu)
Wasa Original Knäckebrot z žitné mouky (koupit v e-shopu)

Postup:
Baby špenát opereme a dáme do mísy. Přidáme na kousky nalámaný sýr feta a na půlky nakrájené vejce. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a pár kapkami olivového oleje. Podáváme s žitným chlebem nebo knackebrötem.
Tip: Můžete podávat také posypané dýňovými semínky.
Baby špenát opereme a dáme do mísy. Přidáme na kousky nalámaný sýr feta a na půlky nakrájené vejce. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a pár kapkami olivového oleje. Podáváme s žitným chlebem nebo knackebrötem.
Tip: Můžete podávat také posypané dýňovými semínky.
Bramborový salát s vejci a lososem
Ingredience:200 g mladých brambor
1 červená cibule
hrst čerstvého kopru
1 zakysaná smetana
2 lžíce majonézy
8 větších kyselých okurek
1 balíček uzeného lososa
6 natvrdo uvařených vajec
kapary na chuť
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a poté oloupeme. Pokud se jedná opravdu o mladé brambory, pak loupat nemusíme. Nakrájíme na půlky či čtvrtky a dáme do mísy. Přidáme na plátky nakrájené okurky, na kostičky nakrájenou červenou cibuli, kterou jsme předem oloupali, nasekaný kopr a kapary a kostky nakrájené vejce. Osolíme, opepříme a promícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Nakonec přidáme na kousky natrhaného nebo nakrájeného lososa.
Tip: Do salátu můžete také přidat chřest a ředkvičky.
Brambory uvaříme ve slupce a poté oloupeme. Pokud se jedná opravdu o mladé brambory, pak loupat nemusíme. Nakrájíme na půlky či čtvrtky a dáme do mísy. Přidáme na plátky nakrájené okurky, na kostičky nakrájenou červenou cibuli, kterou jsme předem oloupali, nasekaný kopr a kapary a kostky nakrájené vejce. Osolíme, opepříme a promícháme se zakysanou smetanou a majonézou. Nakonec přidáme na kousky natrhaného nebo nakrájeného lososa.
Tip: Do salátu můžete také přidat chřest a ředkvičky.
Vajíčková pomazánka s mladou cibulkou a ředkvičkami
Ingredience:8–10 vařených vajec
2 vaničky šlehané Lučiny
1 lžíce polotučné hořčice
1 lžička COSTA D’Oro II Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-hopu)
1 lžička citronové šťávy
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
1 svazek ředkviček
2 stonky mladé cibulky
pečivo na namazání

Postup:
Vejce oloupeme a rozkrojíme na půlky. Žloutky ze 4 vajec dáme bokem, zbytek nakrájíme na kostičky. Přidáme nasekanou jarní cibulku, na kostičky nakrájené ředkvičky, osolíme, opepříme a smícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, hořčicí a lučinou. Mažeme na rozkrojené tmavé pečivo, posypeme zelenou natí z jarních cibulek a rozdrobenými žloutky.
Vejce oloupeme a rozkrojíme na půlky. Žloutky ze 4 vajec dáme bokem, zbytek nakrájíme na kostičky. Přidáme nasekanou jarní cibulku, na kostičky nakrájené ředkvičky, osolíme, opepříme a smícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, hořčicí a lučinou. Mažeme na rozkrojené tmavé pečivo, posypeme zelenou natí z jarních cibulek a rozdrobenými žloutky.

Zdraví a lifestyle
12. 3. 2022Jarní chlebíčky s bylinkami: zdravé a plné energie
Přemýšlíte, jak obohatit svůj jídelníček po zimě? Vsaďte na zdravé bílkoviny, jarní bylinky a zeleninu a vykouzlete jarní chlebíčky nabité vitaminy.
Sendviče s vajíčkovým salátem
Ingredience:
10 vařených vajec
5 kyselých okurek
5 snítek čerstvé bazalky
1 mladá cibulka
3 lžíce kaparů
1 lžíce Allnature Dýňových semínek loupaných (koupit v e-shopu)
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
bílý jogurt
1 lžíce COSTA D’Oro II Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-hopu)
1 lžíce citronové šťávy
listy hlávkového salátu na oblohu
tmavý toastový nebo slunečnicový chléb
10 vařených vajec
5 kyselých okurek
5 snítek čerstvé bazalky
1 mladá cibulka
3 lžíce kaparů
1 lžíce Allnature Dýňových semínek loupaných (koupit v e-shopu)
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
bílý jogurt
1 lžíce COSTA D’Oro II Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-hopu)
1 lžíce citronové šťávy
listy hlávkového salátu na oblohu
tmavý toastový nebo slunečnicový chléb

Postup:
Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme na kostičky nakrájené okurky, nasekanou cibulku, bazalku, kapary, přidáme dýňová semínka, osolíme, opepříme a smícháme s jogurtem, olejem a citronovou šťávou. Důkladně promícháme. Na talířek dáme plátek chleba, na něj položíme list hlávkového salátu, na něj dáme vajíčkový salát a na něj opět plátek chleba. Spíchneme párátkem.
Tip: Do vajíčkového salátu můžete přidat ještě nakrájená sušená rajčata, orestovanou hlívu nebo třeba plechovku tuňáka.
Vařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme na kostičky nakrájené okurky, nasekanou cibulku, bazalku, kapary, přidáme dýňová semínka, osolíme, opepříme a smícháme s jogurtem, olejem a citronovou šťávou. Důkladně promícháme. Na talířek dáme plátek chleba, na něj položíme list hlávkového salátu, na něj dáme vajíčkový salát a na něj opět plátek chleba. Spíchneme párátkem.
Tip: Do vajíčkového salátu můžete přidat ještě nakrájená sušená rajčata, orestovanou hlívu nebo třeba plechovku tuňáka.
Foto: Shutterstock
Autor: Petra Lamschová
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy



