Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zima útočí: Ať pokožka dítěte nezmrzne

Zima útočí: Ať pokožka dítěte nezmrzne

Zima útočí: Ať pokožka dítěte nezmrzne

21. prosince 2018 od Jana Kantorová

21. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Sníh a mráz většina dětí miluje, jejich pleť už méně. Vysušené tvářičky nebo popraskané rtíky mohou být příčinou večerních slz. Lze dětskou pleť dobře chránit? Ano! Poradíme vám, jak na to!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Mráz a nízká vlhkost vzduchu mají za následek přesušenou, podrážděnou a ekzematickou pokožku. Kůže totiž nemá dostatek živin a kyslíku, a tím jsou v pleti zpomaleny regenerační procesy. Na tvářích se tak dětem sice může objevit vyšlehaný ruměnec, ale ve skutečnosti bývá zimní pleť napnutá, popraskaná, mdlá nebo bledá. Správnou péčí se dá ale všemu zabránit.

 
Obličej na prvním místě

U dětí jde o nejohroženější část těla. Před chladem totiž nemůže být dost dobře chráněna oblečením. „Náhradou za chybějící hřejivý obleček můžete dát pleti ochrannou bariéru, která zamezí ztrátě vody a zabrání vlivu vnějšího prostředí. Hydratační krémy na obličej by měly být vždy na bázi oleje. Platí pravidlo, že čím více oleje krém obsahuje, tím účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti,“ říká dermatoložka MUDr. Petra Šmídová. V dnešní době už je možné sehnat dětské pleťové krémy vhodné přímo do zimního počasí, například Alpa Batole Dětský krém proti chladu, který obsahuje olivový olej, nebo NIVEA Baby Ochranný krém proti chladu a větru bez obsahu vody, zato s měsíčkem lékařským a panthenolem.

Tip redakce:
Jakmile venku hodně mrzne, vyměňte obyčejné krémy za masti, které běžně obsahují až 80 % oleje.
 
mazání pleti

Na co si dávat pozor?

Při velkých mrazech se procházkám venku spíše vyhýbejte. U novorozenců většinou platí, že jakmile klesne teplota pod 5 °C, má pokožka potíže s termoregulací. „U dětí do tří let se tyto problémy plus větší vysoušení pokožky objevují u teplot kolem bodu mrazu. Vynechat procházku se pak doporučuje u teplot kolem deseti stupňů pod nulou.“ A jak poznáte, že nemá dítko tolik komfortu? Kromě studených rukou, nohou nebo uší se můžete také orientovat podle pokožky. Při problémech s prokrvováním pokožky se na pleti objevují malé bílé flíčky. 

 
Extra tipy pro vás:

  • každodenní ochrana pleti v obličeji,
  • volba mastnější krémů,
  • dětský zimní krém nosit všude s sebou a vždy po pár hodinách aplikovat na pleť,
  • ani v zimě nezapomínat na UV ochranu.
 
Tip redakce:

Bojujete s popraskanou pokožkou kolem nosu a rtů? Vezměte látku namočenou v teplé vodě a jemně postiženou oblast dítěti potřete. Jakmile je pokožka teplá, aplikujte na ni dětský hydratační krém, např. Linteo Baby Pleťový krém s bio měsíčkem lékařským, a nechte vstřebat. Tohle můžete opakovat až třikrát denně.
 
po koupeli

Bojujte už v koupelně

Při zimní péči o dětskou pokožku se nemusíte soustředit jen na obličej a jeho ochranu při procházce. Pokožku celého těla můžete hydratovat a vyživovat už v koupelně. „Jednoduchým tipem je namazat dítko hydratačním tělovým krémem již před koupáním,“ radí dermatoložka. Pak se ujistěte, že koupel není příliš horká, nepoužívejte tuhá mýdla, ale spíše sprchové gely na citlivou pokožku a po koupeli jemně osušte tělíčko a naneste další vrstvu krému. „Zabráníte tak vysušování dětské pokožky a její ještě větší citlivosti na chlad,“ doplňuje odbornice.

Tip redakce:
Jestliže je to možné, nekoupejte děti každý den. Zabráníte tak omývání přirozené ochranné bariéry na dětské pokožce.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít