Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zázrak jménem micelární voda

Zázrak jménem micelární voda

Zázrak jménem micelární voda

30. prosince 2016 od Karolína Hornová

30. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Odličování. Pro některé příjemný rituál, při němž se navečer konečně zbaví make-upu, pro jiné nutné zlo, štípání odličovače v očích a rozmazaná řasenka po celém obličeji. Pokud patříte do druhé skupiny, možná jste ještě nezkusily micelární vodu. Prozradíme vám, v čem spočívá její účinnost a jak se v přípravcích vyznat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tajný tip Francouzek, který dobyl svět

Micelární vody se před pár lety staly hitem mezi přípravky na odličování. Tedy v oblasti, která už se zdála dokonale probádaná. Přece jen se objevilo nové překvapení v podobě micelární vody. Nutno podotknout, že nejde o žádnou novinku: francouzské ženy tuto „tajnou zbraň“ používaly už před desetiletím. Už v době, kdy micelární vody na svůj boom teprve čekaly, věděly Pařížanky, co je pro jejich pleť nejlepší. A že tvrdá voda z městských vodovodních kohoutků to rozhodně není. Netrvalo dlouho a skvělá pověst začala micelární vodu předcházet. Doslechli se o ní modelky, vizážisté a kosmetičky a senzace byla na světě.

Každá z nás určitě vyzkoušela desítky přípravků na odlíčení, než našla „ten svůj“. Mýdla, mléka, pěny, vody, oleje… Často ale nakonec zjistíme, že nejspolehlivější prevencí skvrn od make-upu na polštáři je obličejové mýdlo a horká voda, případně dočištění třeba pleťovým mlékem. Micelární voda by ale měla fungovat tak, abychom už tento zdlouhavý a pro pleť namáhavý rituál nemusely podstupovat. Nahrazuje totiž jak pleťové odličovací přípravky (mléko, gel, pěnu, emulzi), tak i tonikum.


V čem je vlastně tak dobrá?

Micelární voda totiž není jen odličovací voda. Obsahuje drobné částečky olejových molekul (to jsou ony micely), které na sebe vážou veškeré nečistoty, které se přes den na obličej „nabalily“: make-up, maz nebo třeba prach. Představme si micely jako mikroskopické kuličky, které nečistoty doslova pohlcují – na rozdíl od jiných přípravků tak zbytky nečistot nezatírají zpět do pokožky. Voda, ve které jsou micely rozpuštěny, pak o pokožku pečuje a zklidňuje ji. Nepoškozuje se tak přirozená ochrana pokožky jako v případě použití mýdla nebo silných čisticích přípravků. Navíc na obličeji nevzniká nepříjemný mastný film, který míváme někdy chuť smýt vodou.

Micelární funguje spíš na fyzikálních zákonech než na chemickém složení. Drtivá většina micelárních vod tak neobsahuje žádné další čisticí látky, které by podráždily pleť: alkohol, mýdlo, konzervanty, barviva nebo parfémy. Díky neutrálnímu složení je velmi příjemná pro odličování očí, protože nezpůsobuje nežádoucí pálení. Micelární voda je šetrná, i proto se jako první začala objevovat u kosmetických značek, jež jsou k dostání v lékárnách. Dnes již není potřeba chodit ani do lékáren, kvalitní jsou i v drogeriích.


Pro alergiky, na suchou pleť i proti stárnutí

Micelární vody mají tu výhodu, že fungují všechny na stejném principu. Stačí je nanést na bavlněný tamponek a jemně otírat obličej dočista. Jednotlivé značky se ale samozřejmě liší složením, a tedy i určením.


Pokud máte velmi citlivou pleť nebo jste alergická, vyberte tu „nejčistší“, bez parfémů a přidaných látek. Zajděte do specializované lékárny a nechte si poradit. Vyzkoušejte osvědčené značky pro citlivou pleť, jako je třeba Bioderma, Vichy, Avène nebo francouzská Mixa a její Micellar Water Optimal Tolerance. Je bez parabenů a alkoholu a má neutrální pH. Pokud máte navíc suchou pleť, zkuste Mixa Micellar Water Anti-Dryness proti vysychání pleti.

Kvůli kvalitní micelární vodě už dnes není třeba ani sahat hluboko do kapsy, jako tomu bylo dříve. Zlatou střední cestou může být třeba voda Sublime Soft od značky L’Oréal, vhodná nejen pro suchou a citlivou pleť, nebo jedna z micelárních vod od značky Garnier. Zde si můžete vybrat z celé škály podle typu pleti nebo problému, který vás trápí: třeba dvoufázovou vodu 3 v 1 obohacenou o arganový olej, která si hravě poradí i s večerním líčením a zároveň vyživuje suchou pokožku.

I další značky nabízejí micelární vody, které nejen odličují, ale přinášejí i příjemné bonusy navíc, jež oceníte především v boji s časem, který se na naší pleti podepisuje. Třeba voda Detox & Defence od značky Dermacol je bohatá na vitaminy a antioxidanty, které chrání pleť před škodlivými vnějšími vlivy a stárnutím. Podrážděnou a citlivou pokožku dá do pořádku zklidňující pečující micelární voda z produkce značky Nivea s obsahem dexpantenolu a oleje z hroznových jadérek.

Stejně jako všechny ostatní kosmetické přípravky se i micelární vody od sebe často velmi liší. Pokud jste ji třeba ještě nezkoušela a nejste si jista, „co to s vámi udělá“, zkuste nejprve micelární vodu pro citlivou pleť s jednoduchým složením, kterou nemůžete nic zkazit. A pamatujte na základní pravidlo: pro odlíčení stačí jemný odličovací tampon, kterým se nečistoty jemně stírají. Žádné vtírání, masírování a jiná „hrubá síla“ není potřeba.


Anketa: Odličujete se micelární vodou? Jakou značku používáte a co na ní máte nejraději?

Kristýna, 18 let: Líčím se docela dost – make-upem zakrývám nepěknou skvrnu na obličeji, kterou mám od narození. Dřív jsem používala obličejové mýdlo a odličovací mléko, ale mám pocit, že se mi pak zhoršily pupínky na čele. Teď používám micelární vodu z lékárny. Není sice nejlevnější, ale odlíčí skvěle a zklidní problematickou pleť.

Adéla, 28 let: Micelární vodu používám spíš na „doodlíčení“. Obličej si každý večer myju speciálním mýdlem, ale ani to někdy nestačí a po otření zůstanou na ručníku fleky od make-upu. Tak spát jít nechci, proto pleť ještě dočistím. Používám micelární vodu 3 v 1 od L’Oréalu a jsem spokojená.

Saša, 24 let: Dlouho jsem nevěřila, že to funguje. Kosmetička mi ale nedávno poradila, že je micelárka mnohem lepší než mléko, kterým se zbytky make-upu dál rozmazávají po obličeji. Zašla jsem do drogerie a zkusila zklidňující micelární vodu značky Nivea. Je za dobrou cenu a jsem spokojená.

Petra, 38 let: Ještě jsem ji nevyzkoušela. Odličovací vody mi nevyhovují: pálí v očích a neodlíčí tak dobře jako třeba pěna. Ale tohle by mělo být něco jiného, tak na ni možná taky jednou dojde.

Eva, 31 let: Normálně dávám přednost odličovacímu mléku, protože se po jeho použití často ani nemusím mazat krémem. Micelární vodu mi ukázala kamarádka a od té doby ji vozím na cesty. Jezdím na motorce a hodně času trávím po kempech, kde mám někdy z kohoutkové vody strach. Micelární vodu používám i po ránu na osvěžení obličeje.
 

Zdroj foto: Fotolia a archiv uvedených značek

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít