Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zachraňte si krk!

Zachraňte si krk!

Zachraňte si krk!

22. srpna 2018 od Eva Suchomelová

22. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Víte, že podle stavu pleti na krku se nejlépe pozná váš věk? Víte, že je o ni potřeba pečovat stejně jako o pleť obličeje? Zjistili jsme pro vás, co můžete udělat, aby pokožka na krku vypadala dlouho mladě a zdravě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pleť na krku je taková popelka – stále se na ni zapomíná, a to jak v každodenní kosmetické rutině, tak i při sezonní speciální péči. Přitom je zde pleť z celého těla (s výjimkou obličeje) nejtenčí a velmi namáhaná neustálým otáčením, napínáním a vnějšími vlivy. A bohužel, zatím ani estetická medicína nepřišla na to, jak neblahé následky zanedbané péče a nevhodné životosprávy vyzmizíkovat. Co pro ni tedy můžete udělat, dokud je ještě čas?
 

Kdy začít o krk pečovat?

Možná vás to udiví, ale zvyknout si na pravidelnou péči o pleť by si měla už děvčata okolo puberty. „Péče o pleť by měla začít již kolem 11. roku. Úplně stačí pravidelné čištění ráno a večer a hydratace, která může být doplněna v podobě hydratačního gelu nebo nemastného krému určeného mladičké pleti. Nejjednodušší je již v tomto věku vést dívky k pravidelné péči o pleť a zároveň krk,“ vysvětluje kosmetická poradkyně Jana Lavrenčíková Myšková. Pleti na krku tedy nestačí jen umýt sprchovým gelem při každodenní hygieně celého těla. Čištěním jí pomůžete lépe fungovat, a tedy i lépe vypadat.

intenzivní péče

Těžší kalibr

Zhruba od 25. roku života (v závislosti na genetických dispozicích a životním stylu) začínají v pleti ubývat kolagenová a elastická vlákna a pokožka pomalinku, ale jistě povoluje. „Je třeba se v tomto věku zaměřit na intenzivnější péči – ideálně základ (čištění a hydrataci) doplnit o séra, která působí v hlubších vrstvách kůže,“ doporučuje expertka. I když jste v genetické loterii šťastnou výherkyní, první příznaky můžete pozorovat třeba až před čtyřicítkou. Každopádně je potřeba volit přípravky pro péči o krk v souladu s tím, jaké přípravky používáte na obličej – tedy podle věku, typu a aktuálních potřeb pleti.

správná aplikace vůně
Na co nezapomínat při péči o krk:

  • Pravidelné čištění vhodnými přípravky - pleť na krku se musí čistit každý den. „Z osobní zkušenosti doporučuji mycí emulze nebo gely, určené pro pleť, ideální tedy na použití ve sprše. Případně v kombinaci s čisticím kartáčkem,“ radí odbornice.
  • Hydratace, případně další péče podle zralosti pleti – samozřejmostí je hydratační krém a nejpozději od 30. roku zařadit pleťové sérum podle typu a stavu pleti. „Předčasný nástup vrásek mají na svědomí především nesprávná nebo žádná péče, špatný pitný režim, zkrátka to samé, co u pleti jako takové,“ konstatuje kosmetická poradkyně.
  • Ochrana před UV zářením – často se na partie krku při použití ochranného krému s UV faktorem zapomíná. Následkem jsou pak vrásky a vysušená, šupinatá pleť.
  • Pečlivě vybírat, kam nanesete parfém – kolik žen si ledabyle nastříká vůni na krk, aniž by se staraly, zda alkohol obsažený v parfému pleť nevysušuje? Často se také stane, že když na pleť na krku, ošetřenou krémem (např. s UV faktorem), nastříkáte parfém, kůže po stranách krku nepěkně zčervená. Proto je vhodné vůni stříkat spíše na zápěstí či nanést kapku parfému do důlku za ucho, kde máte jistotu, že se kůže nepodráždí.

estetický zákrok 
Kosmetické zákroky krk nespasí

Ačkoli mnohé kliniky estetické dermatologie nabízejí celou škálu invazivních i neinvazivních zákroků, které mají za cíl omladit a zkrášlit pleť na krku, výsledky jsou zatím rozpačité. Některé z nich, např. mezoterapie, mají pouze jednorázový efekt, kdy vyhladí pokožku na krátkou dobu po zákroku. Další mají sice delší trvanlivost (od jednoho do čtyř let, kdy je pak nutné zákrok opakovat), ovšem efekt je viditelný až po určité době. Navíc se doporučuje zákroky kombinovat, což vyžene „cenu za krásu“ do nečekaných výšin.
 

Tip redakce:
Účinnou zvláčňující péči proti vráskám (nejen) na krku si můžete udělat i doma. Důkladně promíchejte 8 lžic olivového oleje, 5 lžic medu a 3 lžíce jablečné šťávy. Směs si naneste na krk, uvelebte se vsedě nebo vleže a 30 minut odpočívejte. Pak vše opláchněte.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.
Beauty specialistka – kosmetická poradkyně – vizážistka
120
"Jak řekla Coco Chanel: Krása ženy začíná v momentě, kdy se rozhodne být sama sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít