Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vybíráme tvářenku: Jaký typ zvolit?

Vybíráme tvářenku: Jaký typ zvolit?

Vybíráme tvářenku: Jaký typ zvolit?

7. března 2018 od Helena Hladíková

7. března 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Tvářenka neboli zdravíčko by měla ve vaší kosmetické výbavě zaujímat čestné místo. Proč? Dodá pleti zdravější vzhled, celkově rozjasní tvář a zlehka s ní můžete opticky ovlivnit i tvar obličeje. Jenže když přijdete do drogerie, pravděpodobně znejistíte, protože k dostání je spousta nejrůznějších typů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na trhu existuje spousta tvářenek nejrůznějších konzistencí a každá z nich má své klady i zápory a lépe se hodí pro jiný druh pleti. Při výběru byste navíc měla brát v potaz i to, v jakém ročním období a pro jakou příležitost budete tvářenku používat. Na běžné denní nošení se preferuje decentnější vzhled, na večírku naopak chcete zazářit. Nanášení tvářenky má svá jistá pravidla, ale pojďme se nejprve zorientovat v základních druzích.


Pudrová klasika

Prvním druhem, po němž nejspíš sáhne většina žen, je tvářenka ve formě pudru. „Pudrová tvářenka funguje výborně u všech typů pleti, protože se lehce nanáší a roztírá. Třeba oproti krémovým však vydrží kratší dobu,“ říká vizážistka. Nanáší se speciálním štětcem, který byste měla nejprve trochu oklepnout o hřbet ruky, abyste se vyhnula příliš silné vrstvě. Ovšem ani v případě, že to s tvářenkou přeženete, ještě není nic ztraceno. Stačí přetřít čistým štětcem či zjemnit pudrem a máte po starostech. I to je velká výhoda tohoto typu. Vyzkoušet můžete buď tvářenky s jedním odstínem, jako například Insta Glow od Miss Sporty, nebo sáhnout po spojení hned několika odstínů v jedné, a to třeba v paletce Skin Match Blush od Astor.

nanášení tvářenky

Krémová intenzita

Pro hladkou, bezchybnou pleť se nejlépe hodí krémová tvářenka. Ocení ji však i majitelky suché pleti. Krémovou tvářenku nanášejte pomocí prstů spolu s make-upem, ale nedoporučuje se aplikovat ji na napudrovanou pleť. Na rozdíl od pudrové tvářenky vydrží déle a její barva je intenzivnější. „Je možné také pudrovou a krémovou tvářenku zkombinovat dohromady. Získáte tak ještě silnější odstín, třeba pro výraznější večerní líčení,“ radí vizážistka. Krémovou tvářenku nabízí ve svém sortimentu třeba L’Oréal Paris pod názvem Infallible Blush Paint.


Pro delší efekt

Dlouhotrvající tvářenku, další ze základních typů, by měly vybírat ženy s mladou, hladkou pletí. Nevýhodou tvářenky je však to, že se hůře roztírá a velmi rychle zasychá, proto je potřeba dostatek cviku. Ale jakmile jednou získáte ten správný „grif“, máte vyhráno. „Dlouhotrvající tvářenka se aplikuje prsty na pleť bez podkladu, mohla by se tak stát vaší ideální společnicí třeba na dovolené,“ doporučuje odbornice.


Gelová struktura

Jako poslední přichází na řadu tvářenka gelová. „Je jemná, přirozená a neobsahuje oleje, proto se hodí i pro mastnou pleť. Nanáší se pomocí prstů a i ona poměrně rychle zasychá. Je tedy nutné naučit se s ní co nejlépe zacházet,“ vysvětluje vizážistka. Použít ji můžete na pleť s make-upem i bez něj.
 

Opálená po celý rok

Za určitý druh tvářenky se považuje také bronzer, který dokáže na pleti napodobit lehké opálení jako od sluníčka. „I v sortimentu bronzerů, stejně jako u tvářenek, existují pudrové, gelové nebo krémové. Nejjednodušeji se používají ty pudrové, ale nejdůležitější ze všeho je vybrat si správný odstín podle momentálního tónu vaší pleti,“ vysvětluje expertka.
odstíny tvářenky

Barevné ladění

Pokud už jste tedy našly nejvhodnější typ tvářenky pro svou pleť, zbývá vybrat vhodný odstín. Patříte-li ke světlému typu (narůžovělá pleť, světlé vlasy), měly byste se vyvarovat výrazných barev a volit raději jemnější odstíny, jako jsou světle růžová nebo broskvová. Tmavší typy (snědá pleť, hnědé až černé vlasy) mohou vybírat mezi tmavě červenou, vínovou či lososovou barvou, naopak se vyhněte purpurové. A jak je to s třpytivými tvářenkami? „Tvářenky se třpytem jsou vhodné zejména pro mladší, spíše suchou, až normální pleť a v takovém případě si můžete tvářenku s leskem dovolit klidně i přes den. U zralejší pleti ji aplikujte opravdu velmi decentně a pouze na večerní líčení. Pozor také na tvar obličeje, třpyt totiž dodává na plnosti,“ doporučuje vizážistka závěrem.
 
Tip redakce:
Slaďte tvářenku s barvou (podtónem) vaší rtěnky nebo lesku na rty, a získejte tak dokonale ucelený vzhled pleti!

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Jana Lavrenčíková Myšková, Ph.D.
Beauty specialistka – kosmetická poradkyně – vizážistka
120
"Jak řekla Coco Chanel: Krása ženy začíná v momentě, kdy se rozhodne být sama sebou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít