Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak (ne)používat tvářenku – výběr barvy a pravidla nanášení

Jak (ne)používat tvářenku – výběr barvy a pravidla nanášení

Jak (ne)používat tvářenku – výběr barvy a pravidla nanášení

18. února 2017 od Karolína Hornová

18. února 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Tvářenka, zdravíčko, bronzer… Kdo z nás by doma neměl tyto malé pomocníky, díky nimž můžeme zdůraznit tvar našeho obličeje a dodat zdravou barvu zimou pobledlé pleti. S tváří dělají divy, ale musí se to s nimi umět – dokážou být totiž pěkně záludné. Jak na ně, nám poradila vizážistka Kateřina Krobová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Hned na začátek jsme se zkušené vizážistky zeptali, v čem vlastně tkví největší chyby při nanášení tvářenky, kvůli kterým některé z nás po tomto kosmetickém produktu raději ani nesáhnou.  Bojí se totiž, aby si pečlivě provedené líčení pak jedním tahem nepokazily. Přitom si stačí dát pozor na problémy, které po pár pečlivých aplikacích „nanečisto“ už neuděláme.


Dejte pozor na množství a čistotu štětce

Problémem číslo jedna je velké množství tvářenky. „Mějte na paměti, že příliš výrazná tvářenka vypadá nepřirozeně a vulgárně, proto by zde víc než kdykoli jindy mělo platit pravidlo, že méně je více,“ říká Kateřina Krobová a hned přidává radu, jak na to: „Nejprve tvářenku naneste na hřbet ruky, abyste se zbavily přebytečné barvy, a až poté na obličej.“ Snadno tak zamezíte tomu, že si tu největší „dávku“ aplikujete přímo na tvář a nezbude, než zůstat „přemalovaná“ nebo vše složitě retušovat další vrstvou make-upu.

Dalším problémem jsou špinavé štětce. Možná namítnete, že nejste žádná nepořádnice, nicméně špinavý štětec měla někdy každá z nás. Na první pohled to na něm není vidět, ale jeho štětinky jsou pak těžší a nefungují tak, jak by měly. „Perte štětce nejlépe jednou týdně, ale klidně i každý den,“ radí Kateřina Krobová a dodává: „Štětce budou jemnější a tvářenka bude vypadat přirozeněji a jemněji. A samozřejmě předejdete i problémům s pletí.“ Ve špinavých štětcích se totiž usazují bakterie, které mohou připravit nepříjemné překvapení v podobě dermatologických obtíží. Postup, jak správně prát štětce, najdete zde.

I když dodržujete tato pravidla, může se vyskytnout problém v podobě flíčků. „Pokud se vám dělají flíčky, může to být tím, že jste krémový podklad nenechala patřičně zaschnout či jej nepřepudrovala,“ vysvětluje vizážistka. „Tam, kde jsou místa více hydratovaná či je na nich makeup nezapudrovaný, vypadá barva výrazněji. Zkuste dát krému méně nebo nechte delší pauzu mezi krémováním a líčením,“ dodává.


První pomoc: nepanikařte a raději zkuste druhou vrstvu

I těm, které to s tvářenkou umí, někdy takzvaně ujela ruka. V takových případech se vyplatí především nepanikařit – nezkoušet velké množství tvářenky „rozehnat“ štětcem nebo mávnout rukou a nanést stejně přehnanou vrstvu i na druhou stranu. Zkuste vzít čistý štětec a dosud nevstřebanou tvářenku „smést“.

tvarenka
TIP REDAKCE!

Vyzkoušet můžete i trik vizážistů s lepicí páskou, kterou na místo přiložíte a sejmete – a spolu s ní i velkou část přebytečného líčidla. Pokud stále nejste spokojena, nezbývá než nanést na tvář další vrstvu make-upu, počkat na její zaschnutí a začít znovu.
Problémy může způsobit i „neodborné“ nanášení tolik oblíbených krémových či tekutých tvářenek. Chce to ale jen trochu cviku. „Krémová tvářenka nabízí tu výhodu, že ji lze nanášet prsty. Navíc vypadá ve výsledku daleko přirozeněji než ta pudrová,“ říká Kateřina Krobová a radí, jak na to: „Zkuste si její aplikaci nejdříve nanečisto doma. Zjistíte tak její intenzitu a při dalším líčení budete vědět, jak moc přitlačit.“


Tvářenka a odstín pleti – alchymie barevného ladění

Třešinkou na dortu je v tomto případě správný odstín. Perfektně nanesená tvářenka v odstínu, který se nehodí k vaší pleti, působí vždy nepřirozeně, a to ať se vám její barva líbí sebevíc. „Příliš tmavý odstín může působit lacině. Abyste dosáhla co nejpřirozenějšího vzhledu, sáhněte po stejném odstínu, jaký mají vaše rty,“ radí Kateřina Krobová.

tvarenka

Možná si kladete otázku, jaká tvářenka je vhodná právě pro vás. Vězte, že nemusíte dodržovat žádná striktní pravidla. Žádné přísné tabulky neexistují. Pokud si nejste úplně jista, vyzkoušejte určitě výše zmíněný trik s laděním podle barvy rtů – výsledek bude vypadat velmi přirozeně a decentně.
„Samozřejmě také záleží, jakého výsledného looku chcete docílit,“ říká k tématu Kateřina Krobová. „Na velmi světlé, porcelánové pleti budou vypadat skvěle světlejší odstíny s tóny do růžova nebo broskvova,“ radí vizážistka a pokračuje: „Bledé pleti se studeným nádechem budou slušet oranžové odstíny: zkuste cihlovou nebo meruňkovou. Tmavší pleť podtrhnou červené, malinové, ale i červenofialové odstíny,“ radí vizážistka.

Tvářenka je nezbytným doplňkem přirozeného líčení, hodí se ale i v případě, že si chcete odpočinout od vrstvy make-upu, ale potřebujete pleť trochu prozářit. „Pokud se ale rozhodnete třeba pro výrazné rty, vsaďte raději na bronzer,“ radí Kateřina Krobová.“ Ten dodá pleti kýženou zdravou barvu, ale nehrozí, že bude v nesouladu s barvou rtěnky.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít