Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vyberte ty správné sluneční brýle

Vyberte ty správné sluneční brýle

Vyberte ty správné sluneční brýle

7. srpna 2018 od Karolína Hornová

7. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Sluneční brýle jsou nejen ochranou zraku, ale i nepostradatelným módním doplňkem na léto. Poradíme vám, jak se vyznat v kvalitě filtru i zabarvení skel a jak vybrat brýle tak, abyste byli spokojeni.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pohodlí ruku v ruce se vzhledem

Sluneční brýle by měly především dobře sedět, být pohodlné a zakrývat co největší plochu zorného pole. Samozřejmě by vám měly ale i slušet a sedět tvarově, aby sloužily nejen jako ochrana zraku, ale i pro radost a krásu. Při výběru brýlí rozhoduje i tvar obličeje a hlavně celkový styl jedince – někdo ocení spíše nenápadné, univerzální brýle, jiný se toho nebojí a sáhne po extravagantní barvě, ve které bude poutat pozornost. Takové brýle pak lze sladit s líčením (nebo naopak použít místo líčení) nebo jimi doladit outfit.

Tip redakce: 
Chcete vypadat jako opravdová femme fatale? Inspirujte se stylem francouzských filmů ze 60. let: Nasaďte velké „muší“ sluneční brýle a doplňte je výraznou rtěnkou v červenoooranžovém odstínu, která dodá vaší pleti opálený vzhled. Ideální doplněk? Klobouk nebo uvázaný barevný šátek. Chcete naopak překvapit? Použijte oční stíny v barvě obrouček – na léto se hodí i výrazné barvy. Pokud si brýle zvednete do vlasů, budou spolu s líčením tvořit zajímavý harmonický celek.

brýle a červená rtěnka

Jak si vybrat kvalitní filtr?

Ultrafialové záření je okem neviditelné, ale může ho poškodit. Dělí se na UVA, UVB a UVC. Z hlediska ochrany oka je hlavní odfiltrovat UVA a také UVB záření. Při koupi byste se tedy měli ptát na to, zda brýle filtrují oba typy záření.

Ideálním filtrem, který váš zrakový orgán spolehlivě ochrání, je UV 400. Brýle se vždy vyplatí kupovat spíše na důvěryhodném místě, kde je ochrana očí a správnost označení zaručena. 

Neznamená to ale, že levné brýle musejí být zákonitě nedostačující. Důležité je věnovat pozornost tomu, jak je filtr označen. Pokud vedle intenzity filtru vidíte ještě označení CE, mělo by být vše v pořádku – brýle splňují evropskou normu. Zárukou dobré koupě jsou optiky, sportovní obchody, lékárny a také kvalitní drogerie.
infografika

Nejste si jisti? Nechte si brýle otestovat

Všechny „tmavé brýle“ mají UV filtr. U levných brýlí může být ale filtr velmi slabý – v takovém případě budou brýle spíše na škodu: oči si budou myslet, že jsou ve stínu, a automaticky rozšíří zornice. Bez kvalitního filtru do nich tak pronikne mnohem více škodlivého záření než zcela bez brýlí.

Pokud jste si pořídili levnější brýle, které se vám líbily, ale nejste si jisti kvalitou filtru, můžete si ho nechat přeměřit v optice speciálním přístrojem zvaným spektrometr. Budete tak mít jistotu, že vaše oči zůstanou i na dovolené dobře chráněny.

nakupování

Polarizace – pomocník při sportu i řízení

Některé sluneční brýle mají skla s polarizační úpravou, která minimalizuje odlesky. Ideální jsou pro sportovce, rybáře, při pobytu u vody, ale také při řízení, protože snižují riziko oslnění a zostřují vidění. Nezapomeňte si je ale pořádně vyzkoušet – nejen na denním světle, ale i při pohledu na mobilní zařízení nebo navigaci: polarizační vrstva totiž může výrazně znesnadňovat čitelnost některých displejů při různém úhlu pohledu. V kombinaci s navigací a cestou na dovolenou to nemusí být zrovna příjemné.

Tip redakce: 
Plastové obroučky brýlí mohou trpět reakcí se směsí potu a make-upu. Na sport make-up odložte a nechte v létě pleť dýchat. Brýle po příchodu domů omyjte vlažnou vodou s trochou jemného mýdla a nechte volně uschnout.


polarizace

Kategorii filtru vyberte podle destinace i aktivity

Kromě označení UV filtru mívají brýle udanou ještě jeho kategorii, která je určena zkratkou Cat. a číslem. Je jich celkem pět – pro přehlednost uvádíme legendu, která vám pomůže si vybrat brýle na míru vaší aktivitě.

Cat. 0 – Brýle s čirými skly, vhodné na sportovní aktivity v době, kdy nesvítí slunce – hodí se na vodě, na běžkách či na kole a použít je můžete třeba i při práci jako mechanickou ochranu oka.

Cat. 1 – Brýle s lehce zabarvenými, často žlutými či oranžovými skly, které chrání oko před mechanickým poškozením a zároveň rozjasňují a zlepšují vidění. Jsou vhodné také na řízení a sport, pokud je pod mrakem.

Cat. 2 – Brýle s mírně zabarvenými tmavými skly, které se hodí spíše na jaro nebo podzim, ale také jako zajímavý módní doplněk či v případě, že nechcete úplně schovat oči. Hodí se také na řízení nebo třeba cyklistiku a na časté přechody ze světla do stínu.

Cat. 3 – Klasické tmavé sluneční brýle, vhodné na letní slunečné dny, dovolenou a sport. Chrání před oslněním, ale zároveň s nimi poměrně dobře vidíte i ve stínu.

Cat. 4 – Brýle do extrémních podmínek – ideální na vysokohorskou turistiku, pohyb na zasněžených pláních, ale třeba i na dovolenou u moře, pokud máte v plánu surfovat nebo jezdit na jachtě. Ale pozor – ve stínu v nich neuvidíte tak dobře a na řízení jsou nevhodné.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít