Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Stres v obličeji

Stres v obličeji

Stres v obličeji

31. října 2016 od VMa

31. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Reisingerová

S přemírou stresu se tělo vyrovnává po svém. Někdo může mít několik dní problémy pozřít větší porci jídla, u jiného se pak delší působení psychické zátěže může projevovat na kvalitě pleti nebo třeba vlasů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

„Při stresu se pokožka špatně prokrvuje, protože krev je odváděna z kůže do svalů. Pleť je dehydrovaná, začínají se tvořit vrásky, ty již vzniklé se prohlubují,“ vysvětluje dermatoložka kliniky Mediestetik, doktorka Helena Reisingerová. Působení stresu může ovlivňovat spánek, a někdy dochází i ke ztrátě nebo naopak nabírání kilogramů. Objevuje se migrace tuku v podkoží, vznikají kruhy pod očima, kde je kůže slabší a citlivá, jak dodává odbornice.

"Stres mění i hormonální pochody v těle. A pleť může být následně kvůli hormonální nerovnováze velmi náchylná k tvorbě zánětů," říká doktorka a dodává: „Často dochází i u dospělých ke zvýšenému výskytu akné, větší produkci hormonu kortizolu, a tím i k větší produkci kožního mazu.”

Nejen akné a vrásky, při nadměrném psychickém vypětí se mohou objevit i poruchy pocení, třepení nehtů nebo třeba vypadávání vlasů. „Náhlý silný stres může způsobit vypadávání vlasů, které bývá přechodné, a po zhruba půl roce začínají zase růst. Dalším problémem je alopecie areata, kterou může silný stres odstartovat také,“ uvedla dermatoložka z kliniky Mediestetik. Současně může být stres spouštěčem některých onemocnění (nejen) kůže nebo je může ještě zhoršovat. Patří k nim například lupénka, růžovka (rosacea), ale i aktivace herpes viru a následný výsev oparu.

Jak se však podobných projevů stresu na kůži zbavit? První záchranou je stres zmírnit, třeba změnou životního stylu, úpravou jídelníčku, větším množstvím pohybu či pravidelnou relaxací a delším spánkem, radí doktorka Reisingerová. Při dlouhodobém působení stresu pak někdy bývá potřeba vyhledat pomoc odborníka, ať už psychologa, nebo psychiatra, který případně předepíše vhodná antidepresiva. To se týká zejména smutku ze ztráty blízkého člověka či nepříjemného rozvodu/rozchodu.

Když psychické vypětí přetrvává stejně jako nepříznivý stav kůže, je na místě využít pomoc kosmetických přípravků. Pokud je pleť povadlá a začínáte mít pocit, že se hodně vysušuje a objevují se vrásky, zkuste hydratační a výživné krémy, nejlépe s obsahem minerálů a vitaminů (především pak vitaminu E). Rychlou pomoc představují i termální vody ve spreji. V případě akné je dobré zklidnit nadprodukci mazových žlázek v kůži. Konkrétně speciálními krémy na to určenými, svou roli při tom hraje i přídavek vitaminu C. Naopak špatným řešením jsou produkty na alkoholové bázi, které pleť příliš vysušují a dráždí.

Pokud ani to nestačí, nabízí se zákrok specialisty z oblasti estetické medicíny. „Vrásky, rýhy nebo kruhy pod očima pomůže vyhladit dermální výplň. Jde o gelovitou látku na bázi kyseliny hyaluronové, která je lidskému tělu zcela přirozená,“ uvádí dermatoložka. Aplikace drobného množství tohoto materiálu vyrovnává prohlubně v pokožce (tj. hluboké vrásky a rýhy). A jak doktorka Reisingerová dodává, aplikace dermálních výplní je miniinvazivním ošetřením prováděným v lokální anestezii.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Reisingerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Reisingerová
Korektivní dermatoložka kliniky Mediestetik
30
"Mám ráda svůj obor, protože ženám přináší dobré zprávy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít