Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Souboj s pihami: Chcete vyhrát?

Souboj s pihami: Chcete vyhrát?

Souboj s pihami: Chcete vyhrát?

5. srpna 2017 od Anna Adlerová

5. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

Pihy v obličeji jsou roztomilé a rošťácké. Většinou si to ale nemyslí všechny jejich nositelky. Patříte mezi ně? Chcete se naučit, jak pečovat o pokožku s pihami, jak pihy zamaskovat nebo pokud možno zneviditelnit domácí péčí? Inspirujte se tipy, které stojí za vyzkoušení.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
S narůstajícím slunečním zářením kolem sebe můžete pozorovat čím dál víc pihatých tváří. Jejich vrcholný výskyt je pak na konci léta. Čím to? Buňky melanocyty vlivem slunečního záření produkují hnědý pigment, tvz. melanin. Tvorba pih pak závisí na tom, kolik tohoto pigmentového barviva v pleti máte.

Obecně platí, že čím více má pleť melaninu, tím je barva kůže tmavší a je méně náchylná k tvorbě pih. Pokud jste typ s alabastrovou pletí, je vaše pleť citlivější a náchylnější k tvorbě pih. Pihy ovšem nevznikají pouze následkem slunečního záření. Další samostatnou kapitolou jsou hormonální změny, například v těhotenství nebo důsledkem hormonální antikoncepce. Hlavním viníkem je samozřejmě dědičnost.


Předcházejte problémům

Sluníčko působí na pihy jako voda na rostliny. Čím víc ho pleti dopřejete, tím víc vám vyskáčou. Proto je velmi důležitá prevence. Pokud chcete svou pleť před pihami ochránit, používejte opalovací krémy s UV faktorem minimálně 25. Pokud máte jemnou pokožku s tendencí se lehce spálit, raději sáhněte ještě po vyšších číslech. Na opalování se vám bude hodit například Nivea Sun Sprej SPF 30. Je lehký, rychle se vstřebává, hydratuje, a navíc je voděodolný. Bonusem je rychlá a snadná aplikace. Příjemnou alternativou je také Astrid Sun Hydratační mléko na opalování SPF 30. Obsahuje vitaminový komplex a aplikuje se také jednoduše nasprejováním na pokožku.

Souboj s pihami: Chcete vyhrát?

Hodně velké citlivky se nemusí bát sáhnout ani po dětských opalovacích krémech. Mívají nejvyšší ochranné faktory a zvlášť na jemnou pleť na obličeji se vyplatí. Například Nivea Sun Kids SPF 50 je voděodolná extra ochrana pro citlivou pokožku, která snižuje riziko vzniku slunečních alergií. Navíc bez jakýchkoli dráždivých látek, barviv, parfemace nebo konzervantů.


Make-up či denní krém s UV filtrem

Nejen na přímém slunci je ale potřeba pleť chránit. Naštěstí existují přípravy s multi-efektem. Účinný UV faktor lze najít i v make-upech nebo denních krémech. Můžete tak zabít několik much jednou ranou. Za pozornost stojí například ochranný denní krém pro pleť 30+ Q10 Plus od značky Nivea. Má ochranný faktor 30, redukuje vrásky a pomáhá předcházet pigmentovým skvrnám. Pro méně citlivější pleť můžete vyzkoušet denní krém Miracle Skin Cream SPF 20 od Garnier, který redukuje vrásky, skvrny a zlepšuje celkovou kvalitu pleti.


Tip redakce!

Pokud už o sobě víte, že jste náchylná na sezonní tvorbu pih, vyhýbejte se v péči o pleť látkám, jako je třezalka a bergamotový olej. Obě tyto látky totiž zvyšují citlivost pleti na světlo, a tím pádem i náchylnost k tvorbě pih.


Je libo sérum?  

Bělicí séra jsou používána k eliminaci pih v obličeji. Bývá v nich obsažen alfa-arbutin, kyselina mléčná nebo glykolová, vitamin C, výtažek z lékořice a další látky. Většina těchto sér ale bělí všechny pigmenty v obličeji, jak ty „dobré“, tak shluky melaninu, které tvoří pihy. Pokud tedy chcete jemné letní opálení a zároveň pleť bez pih, nemusí to pro vás být ta nejlepší volba.

Některé přípravky jsou ale založeny na samotném principu zamezení produkce enzymu tyrozinázy, jenž je stěžejní pro vznik melaninu, a tím omezují jeho tvorbu. Pokud hledáte takový přípravek, ujistěte se, že obsahuje látku lumicinol. Vysokou koncentraci této látky najdete například v Intenzivní noční péči Cellular Perfect Skin NIVEA. 

Souboj s pihami: Chcete vyhrát?


Maskovací triky pro pihaté

•     Pokud vás trápí sem tam nějaká piha v obličeji, nejlepší variantou je lokální zakrytí. K tomu vám nejlépe poslouží kvalitní korektor, který aplikujete až na make-up. Ideální je korektor Master Touch od Max Factor, který je přímo určen na zakrytí tmavých skvrn a jiných vad pleti. 

•     Chcete-li zakrýt celé plochy drobných pih, které se vyskytují nejčastěji v okolí nosu, sáhněte po vysoce krycím make-upu. Skvělý je například filmově proslulý Dermacol Make-up Cover, dostupný ve světlejším a tmavším barevném odstínu.


Tip redakce!

Malým trikem na zakrytí tohoto druhu pih je smíchání korektoru s make-upem. Make-up se tak zahustí a získá mnohonásobně vyšší krycí schopnost. Tuto vychytávku objevily i kosmetické firmy. Pokud se vám do míchání nechce, můžete využít produktů, které tyto dvě vlastnosti make-upu a korektoru spojují. Jedná se například o Dermacol Acnecover nebo úspěšný Max Factor Face Finity. Ten zastupuje make-up, korektor i podkladovou bázi, a navíc obsahuje ochranný filtr 20.


Pihy jsou trendy

Stalo se vám, že jste svou pleť v létě přece jen neuchránily? A už jste slyšely o radě udělat ze svých nedostatků přednost? U pih to momentálně platí jako nikde jinde. Aktuálně jsou totiž mega trendem.  Některé celebrity jsou dokonce ochotné utratit nemalé sumy za zákrok, který jim pár pih přidá. Modelkám na focení se často speciálním rozprašovačem nastříkávají pihy uměle. Proč se do nich tedy místo neustálého trápení raději nezamilovat?
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Vladimír Nekvapil 30.srpna 2017
Dobrý den,
jsem sice muž ale pihy u žen jsou krásné,mám je rád pihovaté zrzavé. Jste zvláštně krásné.
Vladimír Nekvapil

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít