Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Podzim útočí: Jak ovlivňuje dětskou pokožku?

Podzim útočí: Jak ovlivňuje dětskou pokožku?

Podzim útočí: Jak ovlivňuje dětskou pokožku?

23. října 2018 od Jana Kantorová

23. října 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Chladné počasí, smog, vlhko a mlha. Období, které zaleze až pod kůži, právě přišlo. My dospělí s tím dokážeme bojovat, ale citlivá dětská pokožka potřebuje speciální péči. Jakou? Dermatoložka poradí, jak bojovat s jakýmkoli problémem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Podzim možná připomíná barevné období jako z pohádky, ale pro vaši a hlavně dětskou pokožku jde o chvíle extrémně náročné. Chladné, vlhké a chvílemi i mrazivé počasí venku a vysušené prostředí v přetopených místnostech snadno ještě více podráždí už tak citlivou dětskou pleť. Je přesušená, podrážděná a v mnoha případech se může objevit i ekzém po celém těle.
 
Kromě toho v zimě většinou méně pijeme, a pokožka tak nemá možnost hydratovat se zevnitř. „V mrazech snižují mazové žlázy produkci lipidů na minimum. To je právě ten důvod, proč musíme v péči o pleť sáhnout po hutnějších krémech. Velmi důležité také je udržování dostatečné vlhkosti v pleti. Bez potřebné vláčnosti se kvůli mrazům a studenému větru poškozuje povrch kůže,“ varuje dermatoložka Petra Šmídová a dodává, že problémy mohou mít hlavně děti. Malým ekzematikům a astmatikům toto období může pěkně přitížit.
 

Už nikdy více popraskané rty

Jen co se trochu ochladilo, začaly moje dvě malé holčičky chodit s popraskanými rtíky a zarudlou pokožkou kolem nich. Chladné počasí totiž pokožku vysušuje, a to i tu kolem rtů. Ty jsou pak popraskané, pálí, jsou červené a jemná kůže se olupuje. „Právě olupování pak může vést i k bolestivým zraněním. Základem je peeling rtů, a to i u dětí,“ říká lékařka. Nemusíte ale kupovat speciální přípravky – stačí pravidelně dětem měkkým zubním kartáčkem rtíky masírovat. Šupinky se oloupou , navíc se pokožka prokrví, a snadněji tak přijme látky obsažené v balzámech na rty.  

Tip redakce:
Objeví-li se u dětí bolestivá vyrážka kolem rtů, mějte po ruce výživný balzám na rty a několikrát denně jím dětské rty potírejte. Vyzkoušejte třeba TOPVET Balzám na rty s bambuckým máslem.


dětské rty

Jak chránit pleť obličeje

Pokožka se na tváři i celém těle mnohem rychleji vysušuje a větrem ošlehané tváře mají sklony k popraskání a dalším poškozením pleti. Základem jsou tzv. zimní krémy, které ochrání pokožku dětí a nakonec i tu vaši, protože jsou mastnější a většinou na bázi oleje. „Čím více oleje krém obsahuje, tím účinněji chrání pleť před ztrátou vlhkosti,“ říká MUDr. Šmídová. Na trhu najdete i speciální krémy určené přímo pro děti, např. NIVEA Baby Ochranný krém proti chladu a větru nebo Alpa Batole Dětský krém proti chladu.   
  
Tip redakce:
  • Zapamatujte si: ranní péče je nejdůležitější,
  • Po pár hodinách venku s dítětem znovu nechráněnou pleť namažte
  • Večer po koupeli klidně podrážděnou obličej namažte pár kapkami oleje z lékárny, pokožku tak krásně zklidníte,
  • Objeví-li se začervenání, naneste na vatový tamponek odvar z heřmánku a přiložte jej na pár minut na červená místa, poté vždy použijte dětský hydratační krém na obličej, např. Linteo Baby Pleťový krém s měsíčkem lékařským.

 
Hedvábné ručičky

Ani nošení rukavic někdy nezabrání studeným a prokřehlým prstíkům. „Nezapomínejte proto ani na hydrataci ručiček u dětí. A to klidně i obyčejnou vazelínou nebo klasickou modrou Indulonou,“ radí lékařka. Vyhýbejte se nápadům ponořit studené dětské ruce do horké vody. Na umytí po příchodu zvenku raději vždy používejte vlažnou vodu. Vyhnete se tak zbytečnému vysušování pokožky.

dětská kosmetika

Bez suchých loktů a kolínek

Na podzim a v zimě jsou právě tahle místa obzvlášť citlivá, protože v podkoží není žádný tuk, který by je ochránil. Navíc se otírají o oděv, tvoří se na nich šupinky a vysušená místa pak mohou praskat. „Po koupeli tak naneste na tato místa dostatečné množství balzámu s bambuckým máslem nebo medem,“ doplňuje odbornice.

 
Pokožka jako v peřince

O dětskou pokožku na celém těle je potřeba pečovat každý večer, a to už při koupeli. A také hlavně po ní. Volte takový sprchový gel, který bude pokožku hydratovat a vyživovat, například MIXA Baby Sprchový gel a šampon 2 v 1 pro děti, který je obohacen o mandlový olej a glycerin. „Po koupeli nikdy pokožku nedrhněte, spíše jen ručník jemně přikládejte a do ještě lehce vlhké kůže naneste dětský tělový olejíček, který udrží v pokožce potřebnou vlhkost, i když pak nandáte pyžámko,“ říká závěrem MUDr. Šmídová.
 
dětská koupel

Antioxidanty proti smogu

Aby se dětská pokožka i dýchací ústrojí ubránily nadměrnému smogovému ovzduší, dopřejte jí antioxidanty již ve stravě. Mezi nejlepší patří vitaminy A, E, C, B2 a B15. Dále také selen, zinek a mangan. Ideálně tak na podzim dětem dopřávejte hroznové víno, maliny, česnek, rajčata, brokolici, mrkev, čaj, rybí tuk a kvalitní krůtí maso a lososa.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít