Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Permanentní make-up: Hodí se i pro vás?

Permanentní make-up: Hodí se i pro vás?

Permanentní make-up: Hodí se i pro vás?

1. listopadu 2019 od Eva Suchomelová

1. listopadu 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marta Pelikán Vlásenková

Probudit se ráno a nemuset se líčit, protože vypadáte, jako byste byla nalíčená? Skvělá představa, kterou vám může splnit permanentní make-up. Je vhodný právě pro vás? Jak je to s bolestivostí? A co musíte dodržet, když se pro něj rozhodnete?

Upravená na dlouhou dobu

Permanentní make-up už nás provází několik desítek let a za tu dobu se velmi proměnil. „Permanentní make-up se dá vnímat jako druh tetáže. Používají se při něm barvy na bázi pigmentu,“ stručně vysvětluje princip permanentního make-upu vizážistka Marta Pelikán Vlásenková. „Technika aplikace se samozřejmě vyvíjí, stejně jako u klasické tetáže. Z dřívějších dob si můžete pamatovat souvislé čáry jako podkres či náhradu obočí dělané tetovacím strojkem. Kvalita barev i technika aplikace se však významně posunula a při technice tzv. vláskování se dá při kvalitně odvedené práci rozpoznat podkres jen zblízka.“ Zvláště pro časově zaneprázdněné ženy je to velmi lákavý způsob, jak denně ušetřit mnoho drahocenných minut při líčení, a přesto vypadat stále upraveně a přitažlivě. Permanentním make-upem se dá zvýraznit obočí, rty či oční linka. Každá z těchto částí obličeje má však svá specifika a podmínky, pokud má vypadat přirozeně po dlouhou dobu.

Obočí

V současnosti nejžádanější část obličeje pro permanentní make-up. Lze ho upravit jak permanentně, tedy doživotně, tak semi-permanentně, což je metoda microbladingu, který vydrží několik let. Technicky není pro toho, kdo permanentní make-up provádí, tato část obličeje tak náročná. Zákrok je považován za nepříjemný, bolestivost se snižuje předem nanesením znecitlivující masti i aplikací anestetik během procedury. Injekční anestezie se neprovádí, a to ani v případě, že zákrok dělá lékař
microblading

Oční linky

Tenká linka dokáže nádherně zvýraznit řasy a oči, ovšem musí být přirozená. „Je důležité vybrat si pro provedení permanentního make-upu kvalitního profesionála, protože v případě špatného zakončení tvaru linky na víčku vám to může naprosto opticky deformovat výraz,“ upozorňuje expertka. Tady je nutno opět zdůraznit, že pro jakýkoli trvalý nebo dlouhodobý zásah je třeba si vybírat podle referencí lidí, kterým důvěřujete a kteří takový zákrok již podstoupili, nikoli jen podle fotek na internetu. „I to totiž může být lež. Není nic snadnějšího než použít fotografie cizí práce k vlastní prezentaci,“ konstatuje Marta Pelikán Vlásenková. Permanentní oční linka patří opět k těm snazším na provedení a také se dělá po předchozím lokálním znecitlivění víčka mastí a následnou aplikací anestetik během zákroku.
permanentní make-up očí
Tip redakce:
Než se vám samy sloupnou stroupky z této oblasti, nesmí se oči líčit! Toto je potřeba skutečně pečlivě dodržet podobně, jako když si necháte obarvit obočí nebo řasy.


Rty

Permanentní make-up rtů ocení především zralé ženy, neboť s věkem na rtech ubývá pigmentu a rty blednou. Při použití rtěnky u nich zas hrozí, že se jim bude barva rozpíjet do jemných vrásek kolem rtů. Ovšem k permanentnímu make-upu rtů si vyberte skutečného mistra v oboru! Rty musí být jemně vystínované, aby působily přirozeně. Je třeba si uvědomit, že i přirozené rty nemají všude stejně intenzivní odstín. „Pokud máte vykreslené rty permanentem, prakticky nemusíte sahat po konturovací tužce na rty a rtěnce. Někdo volí méně razantní barevné zvýraznění a spíše mu jde o to ‚vytáhnout‘ málo výrazné kontury vlastních rtů a pak i přes ‚pemanent‘ běžně rty líčí,“ popisuje vizážistka možnosti využití permanentního make-upu rtů.
permanentní make-up rtů

Jak je to s bolestí?

Jemná pleť rtů také vyžaduje trochu jiný přístup k bolestivosti zákroku – preferuje se lokální povrchové znecitlivění před započetím a následně během něj použití anestetik s obsahem adrenalinu. Ten je velmi důležitý proto, že snižuje otok a omezuje krvácení. Provádí-li zákrok lékař, může použít injekční anestezii, tu ale zase jiní odborníci nedoporučují, protože při něm někdy rty ztrácejí svůj přirozený tvar, je omezen jejich pohyb a mimika a je pak obtížné stanovit ideální konturu.


Pro koho se permanentní make-up hodí:

  • Pro ty, kterým nevadí trochu bolesti.
  • Pro ty, které nemají sníženou imunitu.
  • Pro ty, které nemají problém s dobrou udržitelností pigmentu v kůži.
  • Pro starší ženy, kterým ubývá přirozený pigment.
  • Pro velmi světlé typy žen.
  • Pro všechny, které chtějí vypadat stále jako nalíčené, aniž by trávily „mládí“ líčením.

Jak o sebe pečovat po proceduře?

Stejně jako tetování či jiné invazivní či miniinvazivní zákroky je vhodnější absolvovat permanentní make-up na podzim. Jednak je potřeba nezatěžovat pleť slunečním zářením (přípravky s vysokým UV filtrem jsou nutností), jednak je třeba dodržovat přísná hygienická opatření a vyhýbat se pobytu ve vlhkém či mokrém prostředí (bazén, sauna apod.). Pokud trpíte na opary a rozhodnete se pro permanentní make-up rtů, doporučuje se tři dny před zákrokem a tři dny po něm používat mast proti oparům. Hygiena obličeje může zůstat taková, na jakou jste zvyklí, jen se vyhněte peelingu a v místě permanentního make-upu použití make-upu, tónovacího krému BB, samoopalovacích přípravků, bělicích krémů a krémů s AHA kyselinami.


S čím počítat

Těsně po proceduře lze očekávat zarudnutí nebo mírný otok. To je úplně normální a brzy to odezní. Přibližně hodinu po úkonu bude pokožka v místě aplikace vylučovat tkáňový mok, který je vhodné odsávat čistým ubrouskem. Vytvoří se tak co nejmenší stroupky, což urychlí hojení. Délka hojení závisí na vaší imunitě, celkovém zdravotním stavu a ukázněnosti při dodržování doporučení toho, kdo vám permanentní make-up prováděl.

Může se vám hodit, pokud se pro permanentní make-up rozhodnete:

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Marta Pelikán Vlásenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Marta Pelikán Vlásenková
kosmetička, vizážistka, módní stylistka a masérka
35
"Spokojený klient dává mé práci smysl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít