Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Péče o pokožku po nastřelení náušnic: Zapomeňte na líh!

Péče o pokožku po nastřelení náušnic: Zapomeňte na líh!

Péče o pokožku po nastřelení náušnic: Zapomeňte na líh!

14. prosince 2021 od Pavla Maříková

14. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Mgr. Lenka-Marie Šperlová

Ať už právě nastřelili náušničky vaší několikaměsíční dceři, nebo jste se ke zdobení uší v dospělosti odhodlala vy, určitě vás bude zajímat, jak o pokožku po nastřelení nebo propíchnutí uší pečovat. Na radu jsme se zeptali odbornice, magistry Lenky Šperlové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zdobení uší – především u žen – je staré jak lidstvo samo. Pokud patříte do generace „husákových“ dětí a máte náušnice, s velkou pravděpodobností vám byly uši propíchnuty u dětského lékaře klasickou kanylou brzy po narození. V současné době se však velká většina náušnic nastřeluje, a to ať už v dětství, nebo v dospělosti. Stále více rodičů také nechává rozhodnutí, zda náušnice ano či ne, na samotné dcerce a jejím názoru ve starším věku.

„Obecně lze říci, že pojem nastřelování náušnic se stává známější a rozšířenější a maminky se o této metodě dozvědí mnohdy dříve, než se maminkami vůbec stanou,“ říká Lenka Šperlová, která se na nastřelování náušnic specializuje již několik let. „Určitě je to dané také dostupností služeb. Ve velkých městech je možností více, na vesnicích volí maminky často to, co jim pediatr nabídne.“


Výhody a nevýhody
aneb způsoby aplikace náušnic

"Náušničkám se věnuji více než 20 let, takže se domnívám, že mám srovnání obou postupů vytvoření dírek. A za mne je nastřelení náušnic mnohem lepší. Píchání kanylou již řadu let nenabízím, pouze u vývojových vad oušek, kde se nevejdeme s pistolkou,“ vysvětluje Lenka Šperlová.


Proč zvolit nastřelení náušnic?

1. „Nastřelení je nejen přesné, co do vedení (rovnosti) dírky, ale je také rychlejší a především téměř nebolestivé a nekrvácí. Poslední dva argumenty jsou důležité pro maminky malých dětí, když se rozhodují, jakou metodu zvolit.“ 


2. Dalším silným argumentem je hojení. „Dírky se hojí při nastřelování náušnic naprosto krásně a záněty se objevují sporadicky."


3. Po píchání kanylou se záněty objevovaly velice často, a to dokonce u 75 % dětí. Tyto záněty byly způsobeny aplikací nesterilních náušnic – často poděděných po mamince, babičce apod.,“ říká odbornice.

nastřelení náušnic

 

4. Komplikací po nastřelení náušnic – bez ohledu na věk dotyčné osoby – příliš nebývá. O dírky není třeba speciálně pečovat ani jakkoli omezovat denní režim. Přesto je třeba si uvědomit, že vytváříme dírku někde, kde není fyziologického původu. Proto musíme také počkat na odpověď našeho těla.

5. „Poslední roky jsou materiály použité k výrobě náušnic tak skvělé, že s vylučováním cizího tělesa (náušnice) z rány se setkáváme minimálně, spíše vzácně. Pečovat o piercing - tedy nastřelenou náušnici - nemusíte nijak zvlášť."

6. "Doporučuji časté sprchování od prvního dne. Není zde otevřená rána a okolí dírky a náušničky to jen uvítá, smyjí se všechny nečistoty - prach, pot, zaschlý tkáňový mok atp.,“ vyvrací častý mýtus Lenka Šperlová. „Důležité je neprodlužovat hojení točením a posunováním náušnice, které bylo dříve velmi oblíbené. Krom toho, že točení velmi bolí, tak se tím poškodí vnitřní stroupky a zpomalí procesy hojení.“


Zapomeňte na líh, vsaďte na vodu

Velmi rozšířený je i názor, že rána (ať již po nastřelení, či propíchnutí) se musí dezinfikovat. „Líh ani jiné těkavé látky na dírky neaplikujte, není zde žádný rozumný důvod. Alkohol pokožku v okolí dírky vysuší a dráždí a ta může začít praskat, což určitě nechcete. Líh není dezinfekce, a pokud je okolí dírky čisté, není důvod, proč by tam měly číhat bakterie. Spíše se zaměřte na již zmíněnou čistou vodu,“ zdůrazňuje expertka. „Stále slýchám argumenty o dezinfekci, ale pokud už se jakákoliv rána hojí, tak se dezinfekcí již nepotírá. Dezinfekce se používá před porušením kontinuity kůže.“


Dírka v uchu se hojí rok

Téměř jedinou komplikací je zánět. Zánětu není možné 100% zabránit. Přesto metoda nastřelení náušnic eliminuje primární záněty zavlečené při aplikaci na naprosté minimum. „Oproti píchání kanylou, kde jsme si již řekli, že tady jde především o primární záněty. U nastřelení jde o sekundární záněty zavlečené v době hojení. Dírka se hojí téměř rok, první půlrok je nejsenzitivnější období na zavlečení infektu. Naštěstí i sekundární záněty jsou ojedinělé. Nejčastěji dojde k zánětu po prodělaném infekčním onemocnění - bakteriální rýmě, onemocnění horních cest dýchacích nebo manipulací s náušnicí - točení a hraní si prstíky se šperkem,“ tvrdí Lenka Šperlová.

Tip redakce:
Ne vše, co z ouška vytéká, musí signalizovat zánět! Čirá, popř. jen lehce dorůžova či dožluta zbarvená tekutina je v pořádku. Pozor si dejte v případě, že by z dírky vytékal zelený, hustý výtok. Tehdy se vydejte k lékaři, který doporučí buď léčbu, nebo zváží i vyjmutí náušnice.

 

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem Mgr. Lenka-Marie Šperlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Kateřina Kohoutová 27.ledna 2019
Jediné, co se mi nelíbí na tomto příspěvku je, že jsem si ho nepřečetla už dříve. :)
Děkuji! :)

Expert z článku

Mgr. Lenka-Marie Šperlová
Piercingový specialista
18
"Má práce je mým koníčkem a mým koníčkem je zdobit ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít