Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Patří alkohol do kosmetiky?

Patří alkohol do kosmetiky?

Patří alkohol do kosmetiky?

9. února 2020 od Lucie Ulmanová

9. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Alkohol v kosmetice je téma trochu složitější a jednoznačnou odpověď vám asi nedá žádný odborník. V některých přípravcích má ale rozhodně své opodstatnění. Které to jsou a pro koho se hodí?

Alkohol je jednou z nejpoužívanějších látek v kosmetice. Rozhodně se tedy nedá říct, že by šlo o látku výhradně škodlivou, protože ve výrobcích plní svůj význam. „Alkohol má v kosmetice několik funkcí: konzervační, stabilizační, zahušťovací, zároveň sobí proti bakteriím, také adstringentně (stahující efekt), má mírně chladivý efekt a zvyšuje či urychluje vstřebání látek do kůže. Jako emulgátor dokáže pleť zjemnit, hydratovat a pomáhá obnovit kožní bariéru,“ vypočítává expertka na dermatologii, MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic. A to nejsou funkce k zahození, že?

dezinfekce

Pozor na koncentraci

Odbornice ale také dodává a zároveň varuje, že jeho působení na kůži je hodně závislé na koncentraci (množství) v přípravku a způsobu výroby. A jak to snadno poznat? „Čím výš je alkohol na etiketě zmíněn, tím je koncentrace vyšší. Což znamená, že najdete-li ho na etiketě na prvních místech, zjišťujte, jaký typ pleti máte. Záleží totiž i na tom, jakou máte pleť. Obzvlášť citlivé pleti alkohol vůbec nesvědčí.

V krémech i v parfémech

Pokud je tedy alkohol hned na prvním místě, sledujte, zda jsou poměry dalších surovin alespoň trochu vyrovnané, byť jsou o něco nižší. Navíc není alkohol jako alkohol. Existuje ten běžný, základní, který ve složení najdete i jako etanol, methanol, alkohol denat nebo denaturovaný alkohol. Bez něj se ve většině případů neobejdou parfemáři i výrobci krémů. Ve výrobcích se často používá jako konzervant a dezinfekce. Vyhněte se mu, pokud je vaše pleť suchá, uvítat ho naopak můžou majitelky pleti problematičtější, protože dokáže mastný obličej odmastit.

Další jeho funkce je odstraňování nečistot, proto je tak často:

  • v čisticích pěnách
  • toniku
  • pleťové vodě
  • čisticích gelech
  • peelingu
parfém

Jeho další využití

Aby alkohol působil jako konzervant, nestačí ho dát do krému mizivé množství. Musí ho být zhruba 10 %. Jenže to už může znamenat, že pokožku vysuší. Někdy ho ale výrobci doplní i o další konzervanty, a jeho množství se tak snižuje. „Produkty s alkoholem jsou často určeny na mastnou či problematickou pleť, platí ale, že při známkách přesušení, dráždění, zarudnutí je přestaňte používat a začněte hydratovat, vysvětluje dermatoložka. V některých přípravcích ho totiž může být klidně i víc než polovina!

Poznejte vonný alkohol

Nejčastěji v přírodní kosmetice se setkáte s třetím typem alkoholu, aromatickým neboli vonným alkoholem (to ovšem neznamená, že by v nich nemohl být i „běžný“ alkohol). Ve složení ho najdete třeba jako benzylalkohol nebo behenyl alkohol. Je součástí – a to zcela přirozenou – éterických olejů. Používají se jen v malém množství, a to i z toho důvodu, že může jít o silný alergen, který při kontaktu s kůži způsobí podráždění. Pracují s nimi výrobci aromaterapeutické kosmetiky i ti, co si dělají zkrášlující přípravky doma. Dodržujte proto opravdu doporučené množství. Vyhnout by se jim měly majitelky citlivé pleti náchylné k podráždění a alergičky.

éterický olej

Kdy nedráždí?

„Další skupinu pak tvoří tzv. mastné alkoholy, jsou méně dráždivé a mohou být vyrobeny z přírodních tuků a olejů, rostlinného původu nebo syntetizovány živočichy či řasami, nebo i chemického původu. Příkladem je cetylalkohol, sterylalkohol atd., které se používají jako emulgátor, stabilizátor, má hydratační účinky, podporuje obnovu kožní bariéry,vysvětluje MUDr. Třísková. Tento alkohol je krémový, představte si ho třeba jako kokosový olej (ostatně i z něj může být vyráběn). Najít ho můžete klidně v dětské kosmetice, ale třeba i ve vlasových přípravcích určených na suché vlasy, v krémových odličovačích a samozřejmě také v krémech. Doporučujeme ho těm, co mají pleť suchou.

Tip redakce:
Zbavte pleť nečistot produktem, který je vhodný pro všechny typy pleti, např.
Garnier Pleťová voda Skin Naturals Botanical (koupit v e-shopu) nebo přípravkem vhodným pro suchou a citlivou pleť Garnier Pleťová voda Skin Naturals Botanical (koupit v e-shopu).

produkty k odlíčeni pleti

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem MUDr. Katarína Třísková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Katarína Třísková
Korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic
18
"Rozhodnutí, co na sobě chcete vylepšit, je na vás. Mým úkolem je vaše rozhodnutí uskutečnit. "

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít