Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Na botox zapomeňte. Vsaďte na zpevňující krémy!

Na botox zapomeňte. Vsaďte na zpevňující krémy!

Na botox zapomeňte. Vsaďte na zpevňující krémy!

27. března 2018 od Martina Hühneová

27. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Objevili jste první vrásky a pozorujete, že pleť už také není tak dokonale vypnutá? Možná se vám podařilo shodit pár kil a to se odrazilo i na stavu pleti. Kombinací kosmetických produktů, vyvážené stravy, pohybu a ochrany proti slunci situaci zvládnete!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Přirozeně stárneme.  Součástí procesu je i ztráta elasticity, pružnosti pokožky. Buňky přicházejí o schopnost regenerace, postupně degeneruje kolagen a elastin, složky zodpovědné za to, jak pružná je naše pleť,“ vysvětluje Tereza Patočková a dodává: „Vliv na to má ale také prostředí, ve kterém žijeme, špatná životospráva, nedostatečná ochrana proti slunečnímu záření, kouření, pití alkoholu, používání chemikálií, stres, užívání léků a řada dalších faktorů.“


Kolagen - zdroj věčného mládí

Ač se kosmetické firmy snaží, elixír mládí, který v Čapkově dramatu zajistil Elině Makropulos nesmrtelnou krásu, zatím nikdo neobjevil. Pramenem mladosti a vypnuté pleti bez vrásek je kolagen. Snaha o jeho obnovu a podporu jeho tvorby je podstatou většiny zákroků na klinikách korektivní dermatologie. Totéž platí i o kosmetologii, jejíž produkty jsou za tímto účelem nabité nejrůznějšími ingrediencemi. Ať pro svou pleť zvolíme neinvazivní řešení (krémy), nebo více či méně invazivní zákrok, zlepšení a trvání účinku je podle Terezy Patočkové vždy dočasné. 


Efekt botoxu není trvalý

Oblíbenou metodou, jak se zbavit vrásek, je v posledních letech aplikace botulotoxinu, tzv. botoxu. Dokáže rychle vyhladit vrásky a pleť vypnout. Efekt však není trvalý. Navíc opakované používání může vyústit i ve ztrátu mimiky a obličej může po čase vypadat uměle. Naštěstí lze přírodě vzdorovat i bez injekcí: „Pokud se nejedná o nějaké dramaticky výrazné a rozsáhlé ochabnutí pleti, což může způsobit velký a rychlý úbytek váhy, nebo pokud nejde o pleť opravdu zralou s hlubokými vráskami, jsou dobrou volbou zpevňující krémy. Ideálně v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a také s pohybem,“ objasňuje Tereza Patočková. Některé dnešní krémy totiž obsahují již složky, které slibují účinky srovnatelné s použitím botoxu. Výsledek sice není okamžitý, ale trpělivost a systematická péče se vyplatí.

pleťový krém

Zpomalte stárnutí pomocí krémů

Podle expertky existuje řada pro pokožku prospěšných ingrediencí, které se dokážou poprat s projevy zralé pokožky. Jedním z hlavních aktérů v procesu stárnutí je, jak jsme se již zmínili, kolagen. Můžete sáhnout po přípravcích s obsahem kolagenních struktur, jejichž aktivní látky pronikají až do střední vrstvy pokožky. K takovým patří L´Oréal Paris Age Specialist 35+, expertní protivrásková péče s kolagenovými biosférami nebo NIVEA Vyplňující krém CELLular Anti Age. Obsahuje kolagenový booster pro podporu tvorby kolagenu a také kyselinu hyaluronovou, která pleť hydratuje.


Hydratovaná pokožka je pevnější

Ostatně kyselina hyaluronová  se v kosmetice používá mimo jiné i k výplním hlubších vrásek v obličeji. Tvorbu kolagenových vláken nepodpoří, dokáže ale vyplnit prostor mezi nimi. Její schopnosti pleť účinně hydratovat a podpořit její pružnost využívají mnohé přípravky. Dobře hydratovaná pokožka vypadá svěže, je hladší a napnutější, má pevnější kontury a známky stárnutí se na ní tak výrazně neprojevují. Srovnání účinků kyseliny hyaluronové a botoxu je proto zajímavé.

Zlepšení elasticity pokožky slibuje  krém Astrid Hyaluron plus Zpevňující denní krém proti vráskám.  Také derivát vitaminu A, tzv. retinol, představuje zbraň proti vráskám i ochablé pokožce. Stimuluje opravu buněk a pomáhá při redukci pigmentových skvrn způsobených sluncem. Najdete ho například v přípravku L´Oréal Paris Revitalift Denní hydratační péče, který kromě pro-retinolu obsahuje i komplex pro zpevnění pleti.

pleťový krém

Sledujte vliv potravin

Péče o pokožku zvnějšku představuje pouze jednu stranu mince. Tou druhou, a možná důležitější, je její výživa zevnitř. Náš zdroj mládí, kolagen, je tvořen aminokyselinami, stavebními prvky bílkovin. Některé produkuje tělo samo, jiné je třeba dodat v potravě. Bílkoviny tak hrají podstatnou roli, co se týče zdraví naší pokožky. Důležitá je ale i konzumace antioxidantů (vitamin C, zelený čaj apod.), které mohou pomoci stimulovat produkci kolagenu a ochránit buňky před poškozením.

Výčet látek, které příznivě ovlivňují stav naší pleti, by ale mohl být mnohem delší. K posledním hitům patří třeba peptidy, které stimulují přirozené fyziologické procesy v kůži a dokážou nastartovat obnovu kolagenu. Odrážejí trend současnosti, kdy kosmetologové a dermatologové nezkoumají, proč ta či ona látka působí příznivě na pokožku, ale zjišťují, co pokožce chybí. A tím bychom se vlastně měli řídit: Vyzkoušet si, co nám v bitvě s časem pomáhá.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Tereza Patočková
Make-up & hair stylistka, umělecká maskérka, expertka na make-up
74
"Skutečná krása z duše pramení, avšak správné líčení je její koření."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít