Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kartáčky na čištění pleti: Dokonalá pleť v pár krocích

Kartáčky na čištění pleti: Dokonalá pleť v pár krocích

Kartáčky na čištění pleti: Dokonalá pleť v pár krocích

25. března 2020 od Eva Suchomelová

25. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Čisticí kartáčky na pleť jsou hitem, který dobývá koupelny mnoha žen. Jsou opravdu lepší než klasické čištění pleti? Jaké existují druhy, jak s nimi zacházet i pro koho se hodí?
Uchvátil vás trend kartáčků pro čištění pleti? Uvažujete o pořízení, ale nejste si jisté, zda se hodí právě pro vás? Jde o to, co přesně od něj očekáváte. A také o to, jaký typ pleti máte i v jakém stavu se právě vaše pleť nachází. Čisticích kartáčků totiž existuje více druhů.

1. Ruční štětinové čisticí kartáčky

Oproti klasickému čištění pleti pomocí pleťového mléka a tamponku má výhodu v tom, že mnohem lépe promasíruje a prokrví vrchní vrstvu pleti. Odstraňuje zbytky líčidel, pot a kožní maz z pleti spolu s nečistotami, které se na pleti během dne usadily. Hodí se především pro mastnou pleť. Při výběru dbejte na to, aby štětiny byly co nejměkčí a aby se vám kartáček dobře držel v ruce.
typy čisticích kartáčků
Použití: Na štětiny naneste svůj osvědčený čisticí přípravek (mléko, gel), např. Garnier Odličovací mléko Skin Naturals Botanical (koupit v e-shopu), a krouživými pohyby s ním jezděte několik minut po tváři. Netlačte na pleť. Poté smyjte vlažnou vodou a pleť zklidněte vhodným pleťovým tonikem, pro mastnou pleť adstringentním. Po použití z kartáčku důkladně vypláchněte čisticí přípravek i odstraněné nečistoty.
Na co pozor! Nepoužívejte tento typ kartáčku na suchou nebo citlivou pleť. Na normální pleť používejte 1-2x do týdne, u mastné pleti obden. „Pokud máte zanesené póry, kartáček odstraní jen povrchové nečistoty, ale přímo do pórů nepronikne. Ty dokonale vyčistí jedině ultrazvuková špachtle pro profesionálním čištění,“ upozorňuje kosmetička Mgr. Blanka Kučerová.

2. Elektrické rotační štětinové kartáčky

Mají stejné výhody jako ruční kartáčky, podle výrobců až 6x účinněji čistí plet ve srovnání s klasickým čištěním. Navíc s nimi ale nemáte tolik práce, protože krouživé pohyby zajišťují samy. Opět se hodí především pro mastnou a mastící se pleť, naopak nevhodné jsou pro citlivou pleť, kterou mohou podráždit.

Použití: Stejně jako u ručního kartáčku stačí nanést čisticí přípravek, např. Himalaya Herbals Nimbovou čisticí pěnu na obličej (koupit v e-shopu), a jen přiložit kartáček na pleť. Vodotěsné varianty lze používat i ve sprše. Po použití kartáček vypláchněte pod tekoucí vodou, případně vyčistěte pomocí tekutého mýdla. Pak z něj vytřepte vodu a osušte.
rotační čisticí kartáček
Na co pozor! Bez pravidelnosti se neobejdete, podle typu pleti čistěte 1-3x týdně. Při použití na kartáček netlačte, stačí ho opravdu jen přiložit na pleť.


3. Elektrické sonické kartáčky

Pracují na principu vibrací, které jsou k pleti šetrnější. Většina z nich, například nejoblíbenější kartáčky FOREO Luna, má místo nylonových silikonové štětiny, aby se pleť během čištění příliš mechanicky nezatěžovala. Ty kvalitnější toho umí mnohem víc: některé jsou vybaveny funkcí, která po dobu až dvou týdnů postupně zvyká pleť na intenzivnější čištění, aby nedocházelo k podráždění. Jiné, jako např. FOREO LunaTM 2, pleť nejen vyčistí, ale také namasírují tak, aby se zpomalilo její stárnutí. A to vše i při každodenním použití. Lze ji použít na normální, mastnou i suchou pleť. 

Použití: Čisticí přípravek naneste na pleť, zapněte sonický kartáček a přiložte na obličej. Po dobu cca 1 minuty s ním pohybujete po obličeji (20 vteřin na čele, 20 vteřin na nose a bradě, 10 vteřin na každé tváři) a pak opláchněte vodou. Pleť zklidněte vhodnou čisticí vodou, např. Astrid Osvěžující čisticí pleťovou vodou Fresh Skin (koupit v e-shopu) pro normální až smíšenou pleť.
sonický čisticí kartáček
Na co pozor! Sonický kartáček vám bude dobrým pomocníkem, pokud už jste zvyklí si obličej čistit každý den. „Jestli nemáte vybudovaný návyk si pleť čistit každý den ráno a večer, kartáček to za vás sám neudělá. Setkala jsem s tím, že si žena kartáček pořídila a po týdnu ho přestala používat a pleť čistit úplně. Jde především o to, abyste si vybudovali návyk si pleť pravidelně čistit – s kartáčkem nebo bez něj,“ konstatuje zkušená kosmetička.


4. Kombinované kartáčky

Pro opravdové fanynky techniky v koupelně jsou dnes na trhu i pleťové kartáčky, které vedle funkce čištění pleti mají i nástavce na provádění peelingu, obličejové epilace, masáže nebo nanášení make-upu.

Použití: Tady už použití záleží na konkrétním typu kartáčku a jeho funkcích, vždy se vám ale bude hodit ten správný přípravek. Pro peeling můžete použít např. Neutrogena Pleťový peeling Skin Detox (koupit v e-shopu) vhodný pro všechny typy pleti.
čištění pleti

Akné se s kartáčky nemá rádo

Kartáčky na pleť mohou ulehčit čištění pleti, ale pokud trpíte akné nebo nějakou formou ekzému, vyhněte se jim. „Zanícená pleť se musí čistit velmi opatrně, aby se bakterie nerozšířily na zdravé části obličeje. Z toho důvodu já osobně svým zákaznicím s akné čisticí kartáček pro domácí použití nedoporučuji,“ vysvětluje Mgr. Blanka Kučerová.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít