Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jaký typ očí máte? Naličte je a nechte je vyniknout!

Jaký typ očí máte? Naličte je a nechte je vyniknout!

Jaký typ očí máte? Naličte je a nechte je vyniknout!

29. května 2020 od Vendula Nováková

29. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Helena Tomanová

Ideálním tvarem očí je mandle. Nenadělila vám příroda takové? Nezoufejte, dá se tomu pomoct správným make-upem. Když dodržíte určitá pravidla líčení očí, můžete svým vzhledem rychle zabodovat. Poradíme vám, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Správné líčení vyřeší nedostatky

Je to jednoduché - stačí zjistit, jaký máte přirozený tvar oka a jaký nedostatek potřebujete řešit. „Je důležité respektovat tvar oka a módní trendy v líčení vzít v úvahu už s přihlédnutím k těmto danostem,“ shrnuje vizážistka Helena Tomanová. Teď už stačí podívat se, jaké oči máte, a podle toho je nalíčit!


1v.jpg

1. Oči blízko u sebe

Vezměte světlé oční stíny a naneste je k vnitřnímu koutku oka. Opticky je tím posunete od sebe. Ke kořeni nosu i pod oko lze nanést korektor a na něj dát oční stíny. „Od vnitřních koutků až do poloviny víčka líčíme světlým odstínem. Tmavší dáme jen na poslední, vnější třetinu oka. Stejně tak pracujeme i s tužkou,“ dodává Helena Tomanová. S tužkou na takové oči opatrně. Použijte klasickou kajalovou tužku a vyhněte se černým tekutým linkám. Linku je třeba táhnout od třetiny víčka a postupně ji prodloužit až ven. Řasenkou nešetřete - nejsilněji řasy naličte u vnějšího koutku.

Tip redakce:
K tomuhle kouzlení se vám bude hodit paletka očních stínů, kde máte pohromadě světlé i tmavé odstíny, třpytivé i matné stíny. Pro denní nošení se hodí spíš přírodní odstíny, jaké najdete např. v L'Oréal Paris Paletce očních stínů La Petite Palette Nudist (koupit v e-shopu).
 

2. Oči daleko od sebe

Kdo má rád tmavší stíny a má oči dál od sebe, může jásat. „Je dobré vystínovat celé oko, včetně vnitřního koutku, nebo i použít černou tekutou linku,“ radí Helena Tomanová. Tmavý stín je třeba rozmazat od vnitřního koutku směrem dovnitř, aby nevznikl žádný násilný přechod. Řasenku v tomto případě naneste na všechny řasy, výraznější mohou být ve středu a u vnitřního koutku – také to oči k sobě opticky přiblíží. Každou, i tu nejkratší řasu v koutku oka precizně nalíčí L'Oréal Paris Řasenka Unlimited Black (koupit v e-shopu).

3. Oči s přepadajícími víčky

Jde o nadbytečnou kůži, která visí přes víčko. Často tím trpí ženy po čtyřicítce, někdo ale i dříve. Hvězdy to občas řeší plastikami, jde to však i levněji a bezbolestněji. Oko pořádně vystínujte – vnitřní koutek světlejším odstínem, tmavý oční stín protáhnout přes „převis“ směrem ke spánku. Vytáhnete tak pohled nahoru a vynikne samotné oko. „Stín musí být výraznější, a to i u kraje řas – nejlépe pěnový nebo tekutý. Kdo používá linky, musí zvolit kvalitní tekutou,“ doporučuje vizážistka. Jinak hrozí, že se kvůli převislému víčku rozpije a rozmaže. Řasenka musí být stejně dobrá jako linka, aby se také nerozmazávala, jak se tře o víčko. Měla by řasy hodně zvýraznit a zhustit. Pro zhuštění a zvýraznění řas zkuste L'Oréal Paris Řasenku Paradise Extatic (koupit v e-shopu).

2v.jpg

4. Vnější koutek směřuje dolů

Tyto oči bez nalíčení působí trochu smutně. Může za to vnější koutek víčka, který padá dolů. Pomohou tzv. „kočičí oči“. Linka se musí zvednout už před koncem víčka a směřovat nahoru, a to až o 45 stupňů. „Nepoužíváme ani tmavý stín, ani tužku pod oko. Líčit tak musíme jen vrchní víčko,“ říká vizážistka. Používáte místo linky oční stíny? Pak je musíte také vytáhnout nahoru směrem ke konci obočí. Řasenku aplikujte jen na horní řasy, hlavně ve středu očí. Řasy předtím pořádně natočte kleštičkami. Krásně natočené řasy můžete mít s miss sporty Řasenkou Pump Up Booster Curve it! mascara 002 extra black (koupit v e-shopu).
 

5. Zapadlé oči

Některé ženy mají výrazné nadočnicové oblouky, a tak se jejich oči v obličeji trochu ztrácejí. Stačí je ale jen rozjasnit pomocí rozjasňovače a světlých očních stínů v béžové nebo dalších jemných teplých barvách. „Světlý korektor naneste na celé horní víčko i pod oko. Pak aplikujte světlý stín, do středu oka přidejte třeba i nějaký odstín se třpytem,“ říká Helena Tomanová. Oko se rozzáří a opticky zvětší. Příliš to nepřehánějte s linkami. Řasenka musí být kvalitní, nejlépe voděodolná, protože i v tomto případě se mohou řasy otírat o víčko a rozmazávat po nich barvu. Objem a dlouhou výdrž slibuje Dermacol Voděodolná řasenka pro objem řas Volume Mania (koupit v e-shopu).
 

6. Vypouklé oči

U takového tvaru očí je důležité se vyhnout třpytivým a výrazným barvám, zapomeňte třeba na tyrkysovou nebo zlatavou. Oko vždy stínujte od nejsvětlejší po nejtmavší barvu. Matné stíny mohou být středně tmavé až tmavé, nabízí se tedy tzv. „smokey eye“ aneb kouřové líčení. Tmavé stíny nanášejte na horní i dolní víčko a postupně je rozmažte doztracena. Nesmí zde vzniknout žádná ostrá linka. Oko se tmavým líčením stahuje pocitově dovnitř a vzniká krásný look. Hodit se vám na něj bude miss sporty Paletka 4 očních stínů Studio Colour Quattro eye shadow 404 real smoky/smoky black (koupit v e-shopu).
 

3v.jpg

7. Mandlový tvar očí

Považuje se za ideální tvar oka. Uplatní se zde již zmiňované kouřové líčení stejně jako stínování. „Tady je možné líčit se jak stínováním, tak i linkou, vždy je ale dobré se rozhodnout jen pro jedno,“ upozorňuje Helena Tomanová. Tmavé stínování je vhodnější na slavnostní líčení či na večerní schůzky. Mělo by opět směřovat ke spánkům, zapomínat by se nemělo na spodní víčko. Používáte-li linku, u vnějšího koutku ji udělejte silnější. Nefandíte výraznému líčení? Nevadí. Podle vizážistky lze vytvořit i tzv. čistý vzhled – korektor nebo světlé oční stíny dejte na celé víčko a doplňte linkou, např. Gabriella Salvete Tekutou tužkou na oči (koupit v e-shopu).
 

8. Asijský typ

Oči jsou vlastně jakousi monolitickou plochou. Nemají skoro žádné záhyby a nadočnicové oblouky příliš nevystupují. Proto je třeba vytvořit efekt očí vystupujících z obličeje. „Vhodná je tekutá linka. Ale i u stínování platí, že ta nejtmavší barva patří k řasám,“ říká vizážistka. Nejsvětlejší stín umístěte nad řasy a nad něj lesklou barvu až skoro k obočí. Podle Heleny Tomanové je dobré použít chladné přírodní odstíny – šedou nebo béžovou škálu.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Vendula Nováková ve spolupráci s expertem Helena Tomanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Jana Kolářová 4.června 2020
Kde je to obočí?

Expert z článku

Helena Tomanová
Vizážistka a stylistka
1322
"Pouze vizáž v souvislostech má smysl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít