Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na třpytivé líčení

Jak na třpytivé líčení

Jak na třpytivé líčení

28. ledna 2018 od Eva Suchomelová

28. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Margita Skřenková

Make-up na večírek, ples či jinou příležitost by vás měl rozzářit. Co zkusit třpytivé líčení? Pokud se chystáte dokonce na karneval, pak jsou lesk a třpytky přímo povinností! S našimi radami neuděláte chybu.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Někdo je rozený experimentátor a bez zaváhání „vynese“ do společnosti i líčení se spoustou třpytek. Jiný dává přednost umírněnosti, ale cítí, že zvlášť některé večerní příležitosti by potřebovaly aspoň trochu třpytu. Líčidla s leskem či třpytivými částečkami dokážou opravdu dodat punc slavnostnosti, ale na druhou stranu mohou vzhledu i uškodit. Jak je používat, abyste se vyhnuli faux pas?


Čím si dodat lesk?

Výběr správného líčidla závisí na efektu, kterého chcete dosáhnout. „Záleží na tom, jestli chcete tvář projasnit rozjasňovačem, nebo dodat třpyt,“ objasňuje Margita Skřenková, hlavní vizážistka značky Maybelline. „Líčidla se třpytkami nejsou vhodná na celý obličej, preferovala bych spíše jen letmý dotek na oční víčka nebo na rty. Co se týká rozjasňovačů, ty jsou ideální naopak na tvář, nad lícní kosti, do koutku očí, na hranu nosu nebo třeba nad horní ret. Tvář působí pěstěnějším, fresh lookem a je to teď velmi v trendu. Odborně tomu říkáme shimmer.“ Pokud jde o konkrétní typy produktů, pak je široký výběr. „Existují různé třpytivé produkty. Nejčastěji ale najdou využití oční stíny se třpytkami, třpytivé pudry, tvářenky, rtěnky a lesky na rty,“ vyjmenovává Martina Muroňová z Coty.


Správná aplikace – základ úspěchu

Velmi záleží na konzistenci přípravku. „Rozjasňovače lze najít jak mastné v tyčince, tak i tekuté. S oběma variantami se dobře pracuje, můžete použít prsty nebo štětec,“ upřesňuje Margita Skřenková. Stejně tak mohou být mastná nebo pudrová i ostatní líčidla. "Mastné perleťové stíny krásně drží," upozorňuje odbornice. Příkladem mastného očního stínu jsou oční stíny Color Tattoo Maybelline. Je to hodně třpytivý mastný stín, který po nanesení zasychá a vydrží opravdu dlouho, bez slévání se do záhybů oka.

Podstatné je i nanášené množství třpytivého přípravku a místo na obličeji, kam jej naneseme. „Záleží, na jakou příležitost je budeme používat,“ uvažuje Martina Muroňová. „Na ples nebo na nějakou společenskou událost si raději vyberme pouze jednu třpytivou oblast. Například, zda se budou třpytit oči nebo rty, abychom to nepřehnaly. Jestliže jdeme na karneval, fantazii se meze nekladou.“

Maybelline Color Tattoo


Při aplikaci očních stínů se třpytivými částečkami je třeba postupovat opačně než při běžném denním líčení. „Je lepší začít nejdříve líčením očí,“ radí Martina Muroňová. „Poté očistíme oblast okolo očí, kde nám napadají třpytky, a teprve potom nanášíme make-up, korektor a pudr. Finální look pak bude dokonalejší a čistší.“

nanášení stínů

V případě sypkých třpytek doporučuje Margita Skřenková následující: „Pokud byste chtěla sypké třpytky aplikovat například na oční víčko, doporučuji je nanést na mastnější podklad. Například můžete horní víčko zlehka poklepat leskem na rty a na něj aplikovat sypké třpytky. To samé se dá udělat i na rtech. Také vypadá velmi pěkně, když na horní víčko nebo nad lícní kosti nanesete tenkou vrstvičku vazelíny.“

Tip redakce:
Velkým trendem se aktuálně stává tzv. lipart. Jde o opravdu mistrovská díla na rtech v podobě různých efektů díky kombinaci rtěnek, třpytu, perleti, lesku a matu.


Různá líčidla – různý efekt

Možná vás napadlo, zda se dá místo třpytek použít jiný typ líčidla, například rozjasňovač? „Ano, rozjasňovač můžeme použít, ale nikdy nedosáhneme tak výrazného efektu jako u klasických třpytek. Výsledek bude vždy jemnější,“ míní Martina Muroňová. Její slova potvrzuje i vizážistka Margita Skřenková: „Určitě bude efekt pomocí rozjasňovače svěží, ovšem třpytky budou chybět. Také je rozdíl mezi očními stíny se třpytkami a perleťovými očními stíny.“

Kolem líčidel se třpytkami panuje mnoho mýtů, například ohledně jejich výdrže. „Jejich trvanlivost je stejná, ovšem líčidla se třpytkami se hůře odličují,“ uvádí to na pravou míru Margita Skřenková.

sexy líčení


Na co pozor

Slavnostní třpytivé líčení zvládnete sama doma při troše cviku a dodržení pár kroků. Čeho se vyvarovat, abyste si třpytivým líčením neuškodily? Stačí mít na mysli několik jednoduchých pravidel:
  • Třpyt se nemá rád s vráskami. „Třpyt a perleť mohou zvýrazňovat vrásky, proto je vhodnější, jestliže máme vrásky kolem očí, zaměřit se na rty a třpyt ve tvářence,“ upozorňuje Martina Muroňová.
  • Více let = méně třpytek. „Obecně platí, že starší dámy by měly používat spíše matné odstíny očních stínů a na rty matnější, sušší rtěnku než lesk,“ radí Margita Skřenková.
  • Konturujte! „Pokud je rtěnka mastná, často se u starších žen stává, že se ‚posune‘ mimo konturu rtů kvůli jemným vráskám. Proto je lepší použít konturovací tužku, kterou nejen definujeme tvar rtů, ale když jí vymalujeme celé rty a potom naneseme rtěnku, lépe pak drží,“ prozrazuje vizážistický trik Margita Skřenková.
  • Třpyt a lesk zdůrazňuje. „Platí pravidlo, že světlá třpytivá barva bude z obličeje vystupovat a opticky zvětšovat partie, na které třpyt naneseme,“ doporučuje Martina Muroňová. „Jestliže nechceme zvýrazňovat některé části svého obličeje, tak bych na ně nepoužívala třpytky ani lesklé produkty, protože jimi spíše na ty partie upozorňujeme,“ shodně doplňuje Margita Skřenková.
  • Vhodné místo pro třpytky. „Rozhodně je potřeba se nad místem, kam tyto produkty aplikujeme, zamyslet. Ideálně i nejprve vyzkoušet, než někam vyrazíme,“ míní Martina Muroňová. „Mastné, třpytivé a rozjasňující produkty rozhodně nepatří nikam do středové části obličeje, tzn. na čelo a okolo nosu. Zejména na umělém osvětlení nebo v blesku fotoaparátu se světlo odrazí a potom obličej působí velmi mastným dojmem, rozhodně ne lichotivým,“ sděluje svoje zkušenosti ověřené praxí Margita Skřenková.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Margita Skřenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Margita Skřenková
Make-up artist, vlasová stylistka
27
"Ať děláš cokoli, vždycky do toho dej kus lásky."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít