Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou

Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou

Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou

11. září 2017 od Karolína Hornová

11. září 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Informace, které se dočtete na obalech kosmetických produktů, jsou často zkreslené marketingem značek a názvům ve složení často vůbec není rozumět. Jak doopravdy pracují krémy proti stárnutí pleti a které látky by měly obsahovat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kosmetické přípravky, především krémy a séra, si kupujete hlavně proto, že od nich očekáváte slibovaný výsledek v podobě zpevnění pokožky nebo zjemnění a vyplnění vrásek. Tento efekt se děje díky kolagenu a elastinu, látkám, které se chemicky řadí mezi skleroproteiny, tedy typy bílkovin, jež stojí za tvorbou a elasticitou pojivových tkání. Tyto látky jsou přirozeně obsaženy v lidských tkáních (a tedy i v pokožce) a vděčíme jim za jejich pevnost, pružnost a schopnost držet tvar.


Stimulace tvorby tkání, nebo dodávání látek?

S věkem těchto skleroproteinů ubývá a nejsou už schopny tak dobře tvořit síť pojivových vláken. Ale můžeme jim pomoci – a od toho jsou tu speciální přípravky, vyvinuté v kosmetických laboratořích ve spolupráci nejen s dermatology, ale také s chemiky a biochemiky, kteří umějí namíchat koktejl látek, jenž tvorbu kolagenu a elastinu obnoví. Záměrně říkáme „obnoví“, protože možnosti jsou dvě. A málokterá kosmetická značka řekne, na jakém principu právě její přípravky fungují. Zčásti proto, abychom nepreferovaly určité výrobky kvůli domněnce, že pracují lépe, částečně proto, že výzkumy stále nepotvrdily, která cesta obnovy pojivové tkáně je lepší. Jak to tedy je?

Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou

Mezi kosmetickými odborníky se neoficiálně používá termín pasivní a aktivní nebo také návyková a stimulační kosmetika. Na krabičkách toto označení nenajdete, spíše musíte pátrat ve složení produktů a domýšlet si souvislosti. Neznamená to ale, že byste se měly jednotlivých termínů nějak obávat – dokonce i pojem „návyková“ neznamená v tomto kontextu nic špatného. Jde jen o co nejpřesnější označení způsobu, jakým produkty pracují.


Aktivní kosmetika „donutí“ pokožku pracovat

V praxi to je tak, že existují dva způsoby, jak „anti-age“ kosmetika funguje. První z nich (aktivní nebo stimulační kosmetika) obsahuje látky, které zapříčiňují stimulaci tvorby kolagenu a elastinu samotnou pokožkou, tedy podporují či obnovují přirozený proces. Takových látek je mnoho a nikdy nepůsobí jen jedna – v krémech a sérech je najdeme v různých kombinacích.

Například vitamin C je nejdůležitější látkou, která podporuje samotnou tvorbu kolagenu, vitamin A zase stimuluje dermis (vrstvu kůže, kde se elastin a kolagen tvoří). Tvorbu pojivových tkání podněcují ale i další vitaminy (především B a E), aminokyseliny (glycin, arginin a další), koenzym Q10 (který chrání pokožku před ztrátou kolagenu a umí spoustu dalších věcí, ale třeba i sloučeniny síry.

„Aktivní“ kosmetika funguje tak, že z ní tyto látky pronikají do spodních vrstev pokožky, která pak sama zlepší produkci vlastního kolagenu a elastinu. Její používání se podle některých výrobců hodí především v mladším věku, kdy už pozorujeme drobné projevy stárnutí, ale zároveň má naše pokožka ještě dostatek síly a prostředků se o sebe „starat sama“.

Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou


Přímé dodávání kolagenu a elastinu – opravdu funguje?

Druhou možností je tyto látky pokožce přímo dodávat. Jde o „pasivní“ způsob, kdy je kolagen nebo elastin (nebo obojí) přímo obsažen ve složení krému či séra, proniká do dermis a napojuje se na pojivová vlákna v pokožce. Někteří odborníci tvrdí, že v tomto případě si pokožka na „umělé“ dodávání kolagenu může zvyknout a přestat se snažit vyrábět ho vlastní silou.

Na druhé straně je ale názor, že od určitého věku (nad 45 let) už pokožka stejně není schopna produkovat kolagen a elastin v takové míře, že je naopak nutné jí ho uměle dodávat, případně používat kosmetiku, která umí obojí – tedy obsahuje jak kolagen samotný (měl by být dohledatelný v rozpisu složení na krabičce produktu), ale i látky, které tvorbu pružných tkání stimulují, a zároveň tak stále nutí kůži „pracovat“. Nutno dodat, že na poli „pasivní“ kosmetiky (tedy té s přímým obsahem kolagenu) vedou odborníci i výrobci spory – molekuly kolagenu jsou podle některých příliš velké na to, aby v efektivní míře prostoupily svrchní vrstvou pokožky do škáry.

Jak mizí vrásky? Co vám výrobci krémů neřeknou


Zaprvé zdravý životní styl, zadruhé kosmetika

Stejně jako v každém oboru i v dermatologii a biochemii platí pravidlo – sto lidí, sto chutí. Obor je silně ovlivněn marketingem a různými výzkumy, z nichž ne všechny testují produkt či složku v plné šíři – její chování „ve zkumavce“ může být jiné než výsledný účinek na lidskou pokožku. Pokud se zeptáte dermatologa na opravdu účinnou zbraň proti stárnutí pleti a „mizení“ kolagenu a elastinu, poradí vám především zdravý životní styl bez alkoholu a kouření, stravu obohacenou o látky prospěšné pro tyto tkáně (kromě zmíněných vitamínů je to třeba želatina) a v neposlední řadě celoroční ochranu před UV zářením. Až pak přicházejí na řadu kosmetické přípravky.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít