Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dokonale bílé zuby? To chce správnou bělicí pastu!

Dokonale bílé zuby? To chce správnou bělicí pastu!

Dokonale bílé zuby? To chce správnou bělicí pastu!

12. října 2017 od Jana Kantorová

12. října 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Ne každý se může chlubit krásně bílým a zářivým úsměvem. Každý ale může i doma zkusit pro své zuby udělat maximum. Pomocníkem mu může být třeba kvalitní bělicí zubní pasta.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ideál krásy sice spočívá v bělostném úsměvu, ale ve skutečnosti naše zuby nejsou bílé. Jejich přirozená barva je vždy odstínem žluté. „Korunka zubu se skládá ze skloviny, která je bílá, až modrobílá, a ta nasedá na dentinové jádro, jež je žluté. Sklovina tak tvoří pouhou skořápku dentinovému jádru, které je silnější a přes sklovinu prosvítá,“ vysvětluje zubní lékařka MDDr. Petra Cerhová. S věkem se navíc sklovina obrušuje a ztenčuje a tím se mnohem více zdůrazňuje žlutý odstín. Kromě toho existují další faktory, které určují zabarvení zubu: genetické, metabolické, chemické (např. léky apod.) a v neposlední řadě má vliv také vnější prostředí a to, jak se o zuby staráme.


Mezi vlivy vnějšího prostředí patří:

  • Přírodní pigmenty: zabarvení způsobuje konzumace kávy, čaje, červeného vína a také kouření. Do své každodenní rutiny zařaďte třeba zubní pasty Colgate Max White nebo Aquafresh Whitening.   
  • Špatná hygiena: jakmile se nestaráte dostatečně o své zuby, tvoří se mikrobiální povlak, který kromě vzniku zubního kazu přispívá také k usazování pigmentu na povrchu zubu. „Jakmile je zub dobře vyčištěný, hladký, pigment se na něm neusazuje tak snadno,“ říká zubařka.
  • Dlouhodobé přijímání vysokých dávek fluoru: křídové skvrnky na sklovině vznikají buď z pitné vody s vysokým obsahem fluoru, nebo z příliš vysokého množství fluoru v zubních pastách, gelech apod.
  • Užívání antibiotik: některé druhy antibiotik (tetracyklinová antibiotika) mohou například u těhotných žen nebo dětí způsobit šedé zabarvení zubních korunek.
  • Úraz či odumření zubní dřeně (nervu): může tak dojít ke ztmavnutí korunky

Tip redakce:
Pokud máme žlutější odstín zubů, je důležitý i správný výběr rtěnky. Vyloučíme všechny tmavé odstíny,  lososové i dooranžova, stejně rtěnky s lesklým efektem. Nejvhodnější budou růžové odstíny s modrými podtóny. Pomocníkem pak také může být zubní pasta Colgate Max White One Optic s optickým zesvětlovačem nebo Signal Max White Now.


Dokonale bílé zuby? To chce správnou bělicí pastu!


Pigmentaci můžeme zabránit i doma

Ne každý si troufá na profesionální bělení zubů v zubní ordinaci pomocí bělicích technik, které pracují s oxidačními činidly, jako je třeba peroxid vodíku. Kromě toho to také stojí dost peněz a spoustu času. Jde sice o nejúčinnější a netrvanlivější metodu, ale rozhodně to není jediná možnost, jak úsměv alespoň o něco málo vylepšit. Máme-li problém se zuby a s jejich zabarvením, raději se nejdříve poraďme s lékařem, než se vrhneme do nějakých experimentů. Hned ale můžeme udělat dvě věci, a to minimalizovat negativní vnější vlivy (jako je výše zmíněné kouření nebo pití kávy) a pořídit si domácí bělicí zubní pastu.

Tip redakce:
Před pravidelným používáním bělicích past odborníci doporučují alespoň jednou zajít na profesionální bělení zubů, které zuby krásně připraví a opravdu vybělí.


Dokonale bílé zuby? To chce správnou bělicí pastu!


Jak vybrat bělicí zubní pastu?

Zubní pasty s bělicím účinkem se dělí na dvě skupiny v závislosti na způsobu jejich působení. Jsou pasty, které obsahují jemné abrazivní částice obrušující a vyhlazující povrch zubu, a pak ty, které obsahují peroxid vodíku. V tom druhém případě musí bělicí zubní pasty stejně jako jiné kosmetické produkty splňovat zákonem dané limity. Nemohou tedy obsahovat více peroxidu vodíku, než je povolená norma (maximální hranice je stanovena na 0,1 %). Problémem tak je, že tato koncentrace není tak účinná jako profesionální bělení zubů.

„Laicky to znamená, že pasty nemají dostatečné množství bělicího činidla, které dokáže zuby opravdu vybělit. Což ale neznamená, že nefungují. Ony totiž navrací zubům jejich přirozené zabarvení,“ říká odbornice. Takové pasty si tak snadno poradí se skvrnami od kávy, čaje nebo nikotinu. Ideální variantou je například zubní pasta s obsahem peroxidu vodíku Max White Expert White Cool Mint od Colgate, která čistí povrch zubů, redukuje i vnitřní zabarvení a zanechává hladké zuby. Při pravidelném užívání si tak člověk snadno udrží přirozenou barvu chrupu.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít