Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co se stane, když v létě zapomenete na své rty?

Co se stane, když v létě zapomenete na své rty?

Co se stane, když v létě zapomenete na své rty?

9. června 2019 od Jana Kantorová

9. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Péče o pleť a pokožku je v létě obzvlášť důležitá. Přesto ale mnoho z nás zapomíná na jednu důležitou část – rty. Zjistili jsme proto, jak o ně pečovat tak, aby vám po létě ještě poděkovaly.
Naše rty potřebují extra péči po celý rok. S přicházejícím létem by ale měla být starost o ně ještě intenzivnější. Je to proto, že rty nemají přirozené zvlhčování. Jak stoupá teplota, rty jsou vystaveny slunečním paprskům, přechází z klimatizovaných místností ven, mohou se začít mnohem více vysušovat a praskat. Což způsobí, že nevypadají úplně k zulíbání. Jak tuhle situaci změnit?


1. Chraňte je

Balzám na rty by měl být nejdůležitějším produktem péče o rty, který máte ve své kosmetické taštičce. Balzám v létě slouží hlavně ke dvěma účelům – zvlhčovat rty, a předcházet tak dehydrataci a popraskání a také chránit je před škodlivými UV paprsky. Vybírejte proto balzám, který má OF alespoň 15 a zároveň obsahuje také hydratační přísady, které dodávají rtům pocit hebkosti. Ochránit rty před slunečními paprsky už dokážou také rtěnky či lesky na rty. Kromě toho, že rty vyživí a ochrání, zároveň je také nalíčí.

2. Vyživujte

A to hlavně v noci. Právě v noci se stejně jako ostatní části těla rty obnovují a regenerují. Naneste na ně proto intenzivní výživu, například Labello Vanilla & Macadamia Intenzivní péče na rty nebo běžný hydratační krém na obličej. Rty tak snadněji absorbují vlhkost, zatímco spíte. Speciální péči vám přinesou také oleje na rty, které je dokonale zvláční a hydratují na dlouhou dobu.

Tip redakce:
Některé balzámy na rty obsahují také antioxidanty (zejména z citrusů), a rty tak chrání proti volným radikálům.
medový balzám na rty

3. Obrušujte

Exfoliace bývá pravidelnou součástí běžné péče o pleť. Možná vás teď napadá otázka: co rty? Citlivá pokožka kolem nich a na nich je vystavena hromadění odumřelých buněk stejně jako zbytek kůže. A proto je dobré minimálně dvakrát do týdne provést peeling rtů. A jak na to? Ráno použijte měkký kartáček na zuby a asi půl minuty jím masírujte rty. Poté aplikujte vyživující nebo regenerační balzám na rty jako například Ellie Balzám na rty regenerační. Nebo si vytvořte domácí peeling na rty, a to smícháním třtinového cukru, medu a olivového oleje. Poté naneste na rty, pár minut masírujte, omyjte vlažnou vodou a namažte.
domácí peeling na rty

4. Hydratujte

Suché a pálící rty s nevzhlednými šupinkami nepatří k věcem, které bychom zrovna chtěli. Chronická dehydratace vede k suché kůži, a to včetně rtů. Naše tělo je z 98 % tvořeno vodou a v létě je potřeba ji doplňovat. Správný pitný režim (obecná doporučení říkají, že v létě je ideální vypít alespoň 2,5 litru vody denně) je tak velmi důležitým krokem na cestě za krásnými a zdravými rty. Dokonalou vnější hydrataci pak přinesou produkty, které obsahují kokosový olej, mléko nebo bambucké máslo jako třeba EOS Balzám na rty kokosové mléko.

Tip redakce:
Rty se nevyplatí olizovat v domnění, že je více hydratujete. Naopak. První je sice pocit pocit úlevy, ale v případě suchosti se olizováním problém ještě zhoršuje. Objevuje se začervenání, pálení a popraskání. A to proto, že sliny obsahují trávicí enzymy, které rty více vysouší.
pitný režim

5. Jezte zdravě

Zdravá pokožka začíná uvnitř. Různé odborné studie ukázaly, že živiny jako omega-3 mastné kyseliny, vitamin E a C poskytují antioxidanty a další živiny, které chrání před poškozením kůže včetně rtů. Zároveň je dobré také doplnit vitamin B, zinek a železo, a to pomocí ořechů, luštěnin, masa a čerstvé zeleniny.

Tip redakce:
Oblíbeným prostředkem pro regeneraci rtů je med, který obsahuje vitaminy, minerály a aminokyseliny. Stačí tedy jen nanést med v tenké vrstvě na spodní i horní ret a nechat několik minut působit. Podobně můžete využít také olivový, kokosový olej, například Purity Vision Bio kokosový olej, nebo bambucké máslo či nastrouhanou okurku.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít