Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 8 drobností, kterými si můžete způsobovat akné

8 drobností, kterými si můžete způsobovat akné

8 drobností, kterými si můžete způsobovat akné

31. března 2017 od Pavla Maříková

31. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Trápí vás i v dospělosti na tváři nevzhledné pupínky, červené boláčky, zkrátka akné? Pak zapátrejte po tom, zda nevědomky neděláte něco z níže uvedených, mnohdy automatických činností, kterými si můžete akné nevědomky způsobit či zhoršovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Stejně jako v případě jiných problémů s pletí, je i u akné základem prevence.  Tou akné buď úplně předejdete, nebo alespoň jeho projevy zmírníte. Důvody proč akné vůbec v dospělosti vzniká, mohou být různé. Podle kosmetičky Evy Brejchové ze studia l ´ Eclat salon et boutique de beauté jde nejčastěji o hormonální nerovnováhu, toxické látky zadržované v těle, ale také o nadměrný přísun cukrů a sacharidů. Cukr totiž stimuluje mužský hormon v těle, který zvyšuje produkci mazových žláz. To pak může vést k ucpávání pórů, které se následně snadněji zanítí,“ říká. „Dalším faktorem, jenž může akné zhoršovat, je nesprávná péče o pokožku. Nedoporučuji používat produkty, které vysušují maz, anebo například peelingy se zrníčky, které způsobují maximálně to, že si po tváři rozmažete bakterie ze zanícené pokožky.“ Naprostým základem je tedy dokonalá čistota pleti. „Večer omývejte pokožku nevysušujícím prostředkem a ráno jen teplou vodou,“ radí Eva Brejchová. „Používejte vhodné krémy určené pro vaši pleť a jednou za týden si dopřejte enzymatický peeling. To je absolutní minimum.“

peeling


Kromě správné péče o pokožku je třeba se zaměřit i na drobnosti, které denně děláte a přitom by vás ani ve snu nenapadlo, že si jimi můžete akné zhoršit.
 
  1. Tak schválně, jak jste na tom například s čistotou kosmetických štětců? Ač se to možná nezdá, ve štětinkách se drží velké množství bakterií, které si pak spolu s make-upem nebo pudrem nanášíte den co den znovu na pleť. Proto je třeba štětce pravidelně prát. Jak tedy na to?
  • Naplňte si misku horkou vodou a ponořte do ní všechny své kosmetické štětce.
  • Vezměte si jemné mýdlo (v kostce) a několikrát přes něj přejeďte štětinkami štětců.
  • Pořádně štětec prsty promněte – až ke koncům štětinek.
  • Opláchněte horkou vodou.
  • Naneste na štětec maličko kondicionéru na vlasy.
  • Opláchněte ve studené vodě a nechte na ubrousku nebo jemném ručníku uschnout.

štětce

TIP REDAKCE!

Štětce, kterými nanášíte tekuté přípravky (make-up, korektor nebo rtěnku), perte častěji než ty, jež používáte na pudr, tvářenku apod.  Mnohem více se v nich drží bakterie, které vaší pleti rozhodně neprospějí.

 
  1. Stejnou péči jako štětcům věnujte i houbičce, kterou nanášíte make-up. To, že je malá, jemná a hezky barevná, neznamená, že se uvnitř neskrývá obrovské množství špíny a bakterií. Schválně si zkuste svou starou houbičku doma rozstřihnout nebo rozkrojit na půl. Možná budete překvapeny - uvnitř to opravdu nevypadá hezky. Houbičku měňte minimálně jednou za měsíc a mezi použitím ji ukládejte do uzavíratelné krabičky, kde se na ni nebude prášit. Čím méně bakterií na houbičce, tím méně bakterií na vaší pleti.
  1. Další drobnost – jak často a jak dlouho denně telefonujete? Schválně se občas podívejte na display svého telefonu po tom, co hovor ukončíte. Budou na něm otisky make-upu, pudru, možná i mastnoty. To ve spojení s teplem, které vydává samotný telefon i vy sami, je dokonalou živnou půdou pro různé bakterie atd. Řešením je po každém telefonátu přetřít display telefonu dezinfekčním gelem (který jinak používáte na ruce) nebo používat sluchátka.
 telefon
  1. Přestože vás nechceme nabádat k tomu, abyste byly lakomé, držte se toho, že make-up a vše, co k němu používáte, je jen vaše, a nepůjčujte to ani své nejlepší kamarádce. Přestože akné není nakažlivé a infekční, cizí pot, bakterie a mastnota vaší pokožce určitě neprospějí.
  1. Vlasy si upravte vždy před tím, než nanášíte samotný make-up. Jde o to, že horký vzduch z fénu může zanést do obličeje částečky stylingových přípravků, laku atd., jež mohou následně ucpávat póry a způsobovat akné. Správný postup je tedy ten, že si nejdříve upravíte vlasy, pak si pleť vyčistíte pleťovým ubrouskem a teprve pak nanesete make-up.
  1. Nepoužívejte produkty, které jsou určeny na tělo, na tvář. Není chyba (i když možná škoda) použít pleťový krém i na tělo, obráceně to ovšem nefunguje. Toto je velmi důležité v případě, že máte citlivou pleť se sklonem k akné. Tělové přípravky mají jiné složení, většinou jsou hutnější a mastnější, a proto mohou aknózní pokožce skutečně uškodit.
  1. Pokud si můžete jen trochu vybrat, usínejte s hlavou na polštáři s hedvábným povlečením. Nejde o luxus, ale o to, že klasická bavlna může v noci tvář při pohybu lehce podráždit, což způsobí zanícení pórů.
  1. Tisíckrát omílaná rada, ale zmíníme ji i my, protože ji považujeme za klíčovou. Krémy i make-upy v kelímku nabírejte zásadně špachtlí nebo tyčinkou do uší, a to i v případě, že jste si ruce právě vydrhly mýdlem. Zabráníte tím zanášení bakterií přímo do výrobku, kde se mohou rychle množit a uškodit nejen vaší pleti, ale také znehodnotit celé balení.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

1 komentářů k článku
Kateřina Sotulářová 22.září 2017
Dobrý den.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít