Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 3 tipy, jak se zbavit zápachu z úst

3 tipy, jak se zbavit zápachu z úst

3 tipy, jak se zbavit zápachu z úst

9. března 2020 od Jana Kantorová

9. března 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Zápach z úst je nepříjemný, jak pro vás, tak pro lidi ve vašem okolí. První pomocí je vždycky žvýkačka, ale lze se ho zbavit natrvalo? A jaké jsou jeho příčiny?
Neplechu v puse může náhodně způsobit česnekem potřená topinka, cibule nebo třeba olomoucké syrečky. V takovém případě lze ale snadno sáhnout po žvýkačce, ústním spreji nebo zintenzivnit ústní hygienu, aby byl problém vyřešen. Horší je, pokud zápach nemizí, a to například ani po vyčištění zubů. Může za tím stát zdravotní problém nebo některé zlozvyky. Které?
Tip redakce:
Všichni lidé mají v těle anaerobní bakterie, které pomáhají štěpit bílkoviny. Právě ony ale stojí za zápachem, protože produkují síru, ze které se zapáchající složky uvolňují. Samy o sobě člověka netrápí, ale ve spojení s dalšími problémy vám mohou udělat ve společnosti pěkně zle.

1. Přejídání či hladovka

Diety nesvědčí tělu, ale ani dechu. Například diety, které jsou založené na velkém přísunu bílkovin a tuků mohou způsobit, že váš dech nebude vonět zrovna vábně. Trápí vás zápach z úst dopoledne? Může to být tím, že jste vynechali snídani, a nedošlo tak ke stimulaci tvorby slin, které ústa čistí a dezinfikují. I prázdný žaludek podporuje zápach dechu.


Řešení:

Vyvážená strava je tedy základem, aby tělo správně fungovalo po všech stránkách. Dobré je také dodržovat pravidelný pitný režim, který pomáhá v ústech udržovat vhodné pH a produkovat dostatek slin. Vyhněte se také alkoholu, nadměrné konzumaci kávy a sladkostem plným jednoduchých cukrů.

2. Špatná ústní hygiena

Zubní kaz, prasklina, zubní plak i zubní kámen – to všechno může způsobovat výše zmíněný problém, který navíc nelze vyřešit pečlivou ústní hygienou. Stejný problém pak může způsobovat i zánět v ústní dutině. Tady všude se mohou hromadit anaerobní bakterie, které potom zápach zhoršují.


Řešení:

Pouze pečlivá ústní hygiena v tomto případě nestačí. Lepší je zajít na návštěvu na dentální hygienu, kde pečlivě odstraní zubní plak, kámen i pigmentace a naučí vás správnou techniku čištění. Pak už stačí pravidelně (minimálně 2x denně po dobu 3 minut) čistit zuby kartáčkem i mezizubním kartáčkem.
Tip redakce:
Jako pomocníky pro zubní hygienu si přizvěte například
TePe Compact Tuft (koupit v e-shopu), zubní kartáček určený pro čištění těžko dostupných míst. Nezapomeňte také na kvalitní zubní kartáček, jakým je třeba Curaprox 5460 ultra jemný (koupit v e-shopu). A sem tam vyzkoušejte vyčistit speciální škrabkou také jazyk.

3. Různá onemocnění

Určitě si vybavíte, že i při běžném nachlazení nebývá dech zrovna ideální. Chřipka, záněty dolních i horních cest dýchacích nebo hnisavé angíny běžně způsobují tento problém. Za zápachem z úst ale může stát i vážnější onemocnění – jako je reflux, problémy s játry a ledvinami, žaludeční vřed, cukrovka nebo rakovina.


Řešení:

Nepodceňujte preventivní prohlídky u svého zubního lékaře. Ten může zjistit zápach z úst a jeho příčinu. A následně vás pak případně odeslat k praktickému lékaři.

Jaké jsou další důvody:

  • kouření
  • dědičnost
  • užívání některých léků

Obraťte se i na přírodu

Zdraví ústní dutiny můžete podpořit i přírodními způsoby. Buď můžete běžné pasty vyměnit za ty s bylinnými složkami, jako je například Signal Nature Elements Zubní pasta Herbal (koupit v e-shopu), nebo rovnou vyzkoušet esenciální oleje, jako je mátový olej, Tea Tree, hřebíčkový či rozmarýnový olej. Uplatnit je můžete při masážích dásní nebo při výplachu úst.

Tip redakce:
Svěží dech zajistí i žvýkání bazalky, máty, hřebíčku, šalvěje nebo skořice.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít