Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak si správně fénovat vlasy

Jak si správně fénovat vlasy

Jak si správně fénovat vlasy

25. února 2018 od Karolína Hornová

25. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Horký vzduch fénu dokáže vlasy narovnat, dodat jim objem, ale když si nedáme pozor, tak i nepříjemně poničit jejich strukturu. Společně s kadeřnicí jsme se podívali sušení vlasů na zoubek a dali dohromady rady, díky nimž budou vaše vlasy jako z reklamy na šampon.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Nechoďte spát s mokrými vlasy

Nikdy, ale opravdu nikdy. I pokud jste zvyklá si mýt vlasy večer, vždy je prosušte alespoň takzvaně přes prsty. Mokré vlasy se při spaní snadno zacuchají a zkrepatí„Může se to zdát paradoxní, ale jít spát s mokrými vlasy může podpořit i jejich vysoušení, především v oblasti konečků. Není to nic dobrého ani pro pokožku hlavy, která je po mytí citlivější. A v neposlední řadě – při spaní mohou vznikat nevzhledné „přeleženiny“ v oblasti temene nebo nechtěné vlny,“ varuje kadeřnice Iva Borovská.


S ručníkem opatrně

Po umytí vlasy osušte ručníkem. Ale pozor: nedrhněte je ani neždímejte silou. „Umotejte z ručníku volnější turban, který vás nebude tahat za vlasy, a vodu z nich oběma rukama vymačkávejte,“ radí kadeřnice. Špatné nejsou ani speciální ručníky na vlasy z mikrovlákna: nejen, že mívají očko pro snadné uchycení turbanu, ale navíc z vlasů vysají mnohem více vlhkosti než běžná froté bavlna.


Příprava na horký vzduch

Po použití ručníku vlasy lehce pročešte (hřebenem se širokými zuby nebo jen prsty) a použijte produkt na ochranu před horkým vzduchem. Vetřete ho nejprve do konečků, které jsou nejvíce náchylné k přesušení, a pak ho jemně vetřete či nastříkejte i po délce vlasů. Celkově je dobré přemýšlet nad tím, jak chránit vlasy, když se často fénujete a kulmujete.

fénování konečků vlasů

S fénem nepospíchejte

Pokud máte dost času, můžete vlasy nechat klidně ještě nějakou dobu volně proschnout. K fénování, a tedy i namáhání horkým vzduchem pak bude potřeba méně času. „Pokud hodně pospícháte, raději si vlasy nemyjte vůbec a použijte suchý šampon. Rozhodně se nesnažte sušení urychlit tím, že fén pustíte na nejvyšší teplotu a rychlost,“ radí Iva Borovská. Mohlo by tak dojít k extrémně rychlému vypaření vody z vlasů a přesušení.


Kulatý kartáč, nebo prsty?

Během sušení je na místě vlasy pročesávat a načechrávat. Jednak se díky tomu vysuší rychleji a stejnoměrně, jednak získají na objemu. „Pokud chcete docílit nedbale elegantního, tzv. „francouzského“ vzhledu, zkuste pouze pročesávat prsty. Vlasy se přirozeně zvlní,“ radí kadeřnice. Pro hladký, lesklý a dokonale upravený vzhled doporučuje použít kulatý kartáč. „Vlasy nejdřív prosušte pomocí prstů, a když jsou zhruba ze dvou třetin vysušené, sáhněte po kartáči.“

fénování vlasů přes kulatý kartáč

Sušte pěkně popořádku

Vlasy vždy nejprve částečně vysušte (hlavou dolů nebo v záklonu) a pak teprve začněte s úpravou. Vlasy sušte po sekcích – použijte skřipec, oddělte vrchní většinu vlasů a vysušte vlasy na temeni. Pak popusťte další „várku“ vlasů odspodu, až se dostanete k vlasům nad čelem. „Sušte je přes kulatý kartáč těsně od hlavy a při sušení jím vlasy natahujte kolmo od pokožky hlavy, abyste docílila co největšího objemu. Nakonec podtočte konečky,“ radí Iva Borovská.


Pozor na přesušení

Většina dnešních fénů disponuje dvěma až třemi teplotami vzduchu a dvěma rychlostmi. Na počátku sušení, když jsou vlasy ještě mokré, můžete zapnout na vyšší teplotu. Ke konci sušte už jen na střední stupeň nebo úplně chladným vzduchem,“ radí kadeřnice. Vlasy také nesušte příliš dlouho – mohly by tak přijít i o svou přirozenou hydrataci, být náchylnější k lámání a v rámci „pudu sebezáchovy“ by se také mohly rychleji mastit. To, že jsou vlasy vysušené tak akorát, poznáte s trochou cviku na omak: měly by být jemné, vláčné, ale neměly by začít krepatět nebo být drsné.


Pár rad na závěr

Jemné vlásky kolem obličeje (tzv. podrosty nebo baby vlasy) sušte směrem dozadu. Lépe tak splynou s účesem a podrosty můžete také snadněji skrýt. Kulaté i ploché kartáče by měly být vyrobeny z přírodních či antistatických materiálů, aby zbytečně nenabíjely vlasy statickou elektřinou. Pokud máte fén s ionizací, mějte ji vždy zapnutou. Takový fén eliminuje pro vlasy škodlivé záporné ionty, které vznikají při sušení, podporují vznik statické elektřiny a mají za následek poletování a krepatění. Ionizace tyto náboje neutralizuje a výsledkem jsou hladké, nepřesušené a rovné vlasy. Pokud používáte lak na vlasy, aplikujte ho po sušení z dostatečné dálky a vlasy po aplikaci zlehka přečešte plochým kartáčem. Docílíte tak upraveného a přirozeného vzhledu.

kosmetická výbava pro fénování

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít