Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Řekněte NE krepatění vlasů

Řekněte NE krepatění vlasů

Řekněte NE krepatění vlasů

5. října 2016 od PaK

5. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a PaK ve spolupráci s expertem Marcela Neumannová

Krepaté vlasy jsou noční můrou asi mnoha žen. Odstávají, jsou neforemné, těžko je zkrátka ukočírujete. Netušíte, co s tím? Dodržování několika základních kroků v péči je pomůže opět zvládnout.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Základem pro úspěšný boj s nezkrotitelným chemlonem, který nelze hezky učesat ani za běžných podmínek, natož při vlhkém počasí, jsou dobře ošetřené vlasy. Revize toho, co (ne)děláte správně, by proto měla být tak říkajíc od podlahy.


Krok 1 – Mytí 

Chyby lze najít už při základním mytí vlasů. Důvodem může být špatná volba šamponu nebo nevhodné dávkování. Pocit intenzivní očisty díky bohaté pěně na hlavě je možná příjemný, ale neposlouží vám. Řešením může být zředění daného přípravku. Některé běžné typy šamponů vlasy však během mytí vysoušejí. A právě to je zárodek problému s krepatěním.
Ideálním řešením je sáhnout po speciálních hydratačních šamponech, které dodají vlasům vláhu.

Důležitou otázkou je také frekvence mytí. Stále se můžeme setkat s názorem, že příliš časté mytí není vhodné. S tím nesouhlasí vlasová expertka Kateřina Janouchová: "To je mýtus. Aktuálním hitem jsou kvalitní šampony bez sulfátů a parabenů. Těmi si lze mýt vlasy každý den a prospívá jim to." A trend výroby a používání těchto šamponů podle ní bude pokračovat. Šampon by také ideálně neměl obsahovat silikony. Ty totiž vlas obalí, a zabrání tak pronikání výživných látek.


Krok 2 – Kondicionér

Jeho použití při boji s krepatými vlasy nepodceňujte. Vlasy jsou po něm hladší a rozhodně se budou lépe rozčesávat. Ke zmíněným hydratačním šamponům existují i jejich souputníci – hydratační kondicionéry. Právě ty mohou být pro vás dobrou volbou.


Krok 3 – Séra, masky, oleje a další speciální pomocníci

Budete-li hledat zvláštní přípravky, v obchodech se poohlédněte po nápisu "anti-frizz". Takto označená séra pomáhají zbavit se nadměrné suchosti vlasů a zabránit vzniku statické elektřiny, což jsou hlavní příčiny krepatění vlasů. Sérum působí na povrch vlasu tím, že na něm vytvoří obnovující a ochranný plášť. Jejich aplikace je snadná. Použijte je na umyté vlasy před sušením. Vyživující masky jsou další vychytávkou, která pomůže vlas vyhladit. Do konečků vlasů pak můžete aplikovat olejíčky – vždy podle přiloženého návodu.

Krok 4 – Vysoušení

Chcete-li pro své vlasy udělat další dobrou věc, zapomeňte na silné drhnutí ručníkem. Spíš je jen lehce vysušte. Jak přesně? To radí expertka Marcela Neumannová, která vyučuje budoucí profesionální kadeřníky v pražském Karlíně: "Stačí vymačkat vodu a vlasy příliš netrápit, pak už je vyfoukejte fénem nebo nechte volně uschnout." 

Pokud použijete fén, je dobré nepouštět jej naplno – střední výkon je naprosto dostačující. Sama expertka má také dobré zkušenosti s fény na bázi iontové technologie. Jak takový model funguje? Zapnutím aktivujete generátor iontů. V tomto případě záporných. Ty "donutí" větší kapky vody, aby se ve vlhkých vlasech rozpadaly na kapky menší.

Při tomto procesu se vstřebává při fénování víc vody. Celé sušení je tak rychlejší. To logicky vyhovuje především těm, kdo mají naspěch. Zároveň ovšem dochází ke kýženému výsledku a vlasové váčky se hydratují. Řeší to také problém s elektrizováním vlasů. Ve výsledku vypadají vaše kadeře lépe. V neposlední řadě totiž navíc odrážejí víc světla a celkově vypadají lesklejší. "Investovat do takového fénu se proto rozhodně vyplatí," konstatuje Marcela Neumannová. 


Další triky 

Čím ještě můžete neposlušným vlasům prospět? Situaci s krepatěním zhoršuje obvykle déšť. "Když prší, používejte anti-frizz laky," radí vlasová expertka Kateřina Janouchová. Dalším vhodným nástrojem do domácí výbavy je ionizační žehlička. Ta regeneruje vlasy a Katka se ve své praxi bez ní rozhodně neobejde.


Když už si s tím nevíte rady

Vyzkoušely jste už téměř vše, ale výsledek stále není podle očekávání? Pokud vlasy stále zlobí i přes všechny pokusy, nezbude, než se vypravit k odborníkovi. Kadeřníci vám mohou doporučit speciální kúru proti krepatění. Pak byste měly mít po starostech na přibližně 3 až 6 měsíců. Ovšem ani domácí péči nesmíte zanedbat, pro běžné použití doporučujeme např. šampony Timotei z řady Organic Delight, které neobsahují parabeny, silikony, barviva a sulfáty.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás PaK ve spolupráci s expertem Marcela Neumannová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Marcela Neumannová
Vlasová expertka a pedagožka
82
"Své povolání beru jako poslání."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít