Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak posílit a oživit unavené vlasy

Jak posílit a oživit unavené vlasy

Jak posílit a oživit unavené vlasy

2. února 2019 od Karolína Hornová

2. února 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Máte ze svých vlasů pocit, že jsou oslabené, matné a bez chuti do života? Zdravé vlasy jsou odrazem vyváženého jídelníčku i správné vlasové péče. Dodejte jim ozdravující injekci látek, jež je zaručeně posílí. Víme, které to jsou a kde je hledat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nevyvážená strava a nedostatek přírodních zdrojů látek, které posilují a vyživují vlasové a kožní buňky, mohou vést ke ztrátě kvality vlasů, jejich zmatnění, oslabení a také vypadávání. Když je v těle něco v nepořádku, často se to jako první ukáže právě na vlasech nebo nehtech. Především teď v zimě je na místě zamyslet se nad svým jídelníčkem – jíte dostatek vitaminů a minerálů, které mají „na starosti“ zdraví vlasů?

 
Výživa pro vlasy

Pokud nemáte chuť na studené saláty, sahejte po tepelně upravené zelenině jako příloze k jídlům a ovoce vypijte třeba ve formě džusu. Na vlasy má příznivý vliv také konzumace „hodných“ mastných kyselin, které najdete v rostlinných olejích, oříškách a tučných rybách (losos, tuňák). Od věci nejsou ani doplňky stravy – na vlasy dobře funguje kombinace vápník, hořčík, zinek, kterou bez problému koupíte v lékárně i drogerii.
 
Ideální péče o vlasy tkví v kombinaci výživy zevnitř a péči zvenčí v podobě masek. V zimě sahejte po těch, které obsahují látky, jež mohou vlasům v tomto období chybět – po koktejlu, který namíchala sama příroda.
 
péče o vlasy

Bojovníci za silné vlasy

Níže najdete výčet látek, které jsou naprosto nezbytné pro sílu, pružnost, lesk a celkově zdraví vašich vlasů. Některé z nich můžete najít i ve složení vlasové kosmetiky nebo je přimíchat do domácí masky.

 
> Keratin

Co umí: základní stavební látka vlasového vlákna, bílkovina, jejíž tvorbu podporují aminokyseliny
Zdroj: mořské ryby a rostlinné oleje – konopný, olivový, mandlový, ricinový, arganový

 
> Zinek

Co umí: minerál, který pomáhá správně vstřebávat vitaminy a syntetizovat bílkoviny, opravuje poškozené tkáně; doporučená dávka zinku při potížích s vlasy je 15 mg denně
Zdroj: obiloviny, vepřové maso a mléčné výrobky

 
> Lecitin

Co umí: lipid, který posiluje vlasy, zabraňuje jejich lámání a zpomaluje jejich stárnutí
Zdroj: vaječné žloutky a semínka rostlin, např. slunečnicová

 
> Panthenol

Co umí: vitamín B5, udržuje zdravou vlasovou pokožku a vyživuje vlasy od kořínků
Zdroj: droždí, otruby, vejce, mléko, fazole, klíčky nebo sója

 
> Vitamin C

Co umí: kyselina askorbová, podporuje syntézu kolagenu v buňkách, posiluje suché a lámavé vlasy
Zdroj: citrusy, borůvky, špenát, jahody, rajčata, zelená paprika

 
> Vitamin E

Co umí: silný antioxidant, který podporuje obnovu kožních a vlasových buněk
Zdroj: rostlinné oleje, mrkev a červená zelenina


v čem je biotin
Produkty, které vlijí život do vašich vlasů

Vitaminy, minerály, aminokyseliny a bílkoviny můžete vlasům dodávat i zvenčí. Tou nejsnadnější možností je zajít do drogerie a podle složení vyhledat produkty, které tyto látky obsahují. Najdete je jak mezi „klasickou“, tak tou přírodní a bio kosmetikou. Při výběru se orientujte podle konkrétního problému svých vlasů. Například zinek a panthenol bojují proti vypadávání, vitaminové šampony doslova napumpují zdravím a vitalitou suché, lámavé a slabé vlasy, rostlinné oleje dodají sílu, pružnost a lesk.
 
O vlasy je ideální pečovat vždy zvenčí i zevnitř. Kromě potravin můžete vsadit na doplňky stravy, které také seženete v drogerii. Zdraví dodá vlasům kombinovaný minerál Naturline Vápník-Hořčík-Zinek Forte a v kapslích lze sehnat i biotin – například Naturline Biotin.
 
Zvenčí vsaďte na masky, které do vlasového vlákna dostanou koncentrovanou porci živin a nezbytných látek. Výborná je třeba Schwarzkopf Beology maska Repairing Intensive, která ozdraví namáhané a polámané vlasy dávkou mořských minerálů. Silou tropického ovoce a dalších složek přírodního původu „nakrmí“ oslabené vlasy bez života Garnier Fructis maska Papaya Hair Food. A pokud potřebujete vlasy vyživit, uhladit a dodat jim lesk, vsaďte na účinné oleje v masce L’Oréal Elseve Extraordinary Oil s kokosovým olejem.


maska
Domácí maska pro vlasy bez života

Masku, která posílí a vyživí vaše vlasy a vlasovou pokožku, si můžete připravit i doma. Ingredience tam můžete namíchat přesně tak, aby byla výsledná maska zdrojem všech důležitých látek. Budete potřebovat:

1 balení bílého jogurtu
0,5 kostičky droždí
2 lžíce rostlinného oleje podle výběru (pro extra efekt zkuste arganový)
1 žloutek
šťávu z půlky citronu
1 lžíci medu


Droždí rozmělněte vidličkou a důkladně smíchejte v misce s olejem, medem a žloutkem. Vmíchejte do jogurtu (ideální bude, použijete-li elektrický šlehač). Přidejte citronovou šťávu a opět důkladně promíchejte. Výsledná směs je zdrojem všech výše zmíněných látek. Masku naneste rovnoměrně na šamponem umyté vlasy. (Šampon „otevře“ vlasové vlákno, které tak pojme maximum živin.) Nechte 20 minut působit. Důkladně opláchněte a použijte kondicionér, který vlasové vlákno a živiny v něm „uzamkne“.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít