Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Blond není jen jedna: Vyznejte se v odstínech

Blond není jen jedna: Vyznejte se v odstínech

Blond není jen jedna: Vyznejte se v odstínech

2. srpna 2017 od Karolína Hornová

2. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Andrea Vojtová

Popelavá blond, medová, ledová, platinová, rose blond, lila blond… to jsou jen některé z odstínů, které ženy žádají. Kadeřnice Andrea Vojtová říká, že blond si může dovolit každý: stačí vybrat správný odstín, techniku barvení a následnou péči.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Po plavých vlasech touží nejedna z nás. Bohužel jen zlomek žen se může radovat z vlasů v přírodním odstínu blond. Naštěstí jsou tu ale kadeřníci a barvy, díky nimž může mít světlé vlasy opravdu každý. Přirozený vzhled zajistí správně vybraný odstín, melírování nebo probarvení, díky kterým může blond barva slušet i tmavým brunetkám, nebo pastelové barevné nádechy, které zase oživí od přírody velmi světlé vlasy.

Blond není jen jedna: Vyznejte se v odstínech


Kolik je odstínů blond?

Přesné číslo vám neřekne nikdo – nejde jen o odstín, který je vyjádřený číslem a názvem na obalu barvy, ale i o typ a strukturu vlasů, které se budou barvit. Díky individuálním kombinacím, ale i míchání barev pak vzniká nepřeberné množství možností. „Žádné konkrétní číslo fakticky neexistuje. Svou kreativitou a citem pro barvení můžeme vytvořit přímo nepředstavitelnou škálu odstínů a odlesků blond barev,“ potvrzuje kadeřnice Andrea Vojtová a pokračuje výčtem těch nejoblíbenějších základních odstínů: „Mezi známé a stále používané patří samozřejmě ledová blond, medová blond, platinová blond, popelavá blond, zlatá blond, dále pak mohou být písková blond, krémová, perleťová, šampaň, béžová a aktuálně velmi oblíbené lila blond nebo rose blond.“

Podle odbornice je právě množství odstínů důvodem, proč takřka neexistuje typ člověka, který by si nemohl blond barvu dovolit. A to je skvělá zpráva. Stačí jen vybrat odstín, který vychází z vaší přírodní barvy nebo příliš nekontrastuje s vaším typem. „Díky dnešnímu trhu, který nabízí opravdu mnoho produktů, je možné každému zvolit nebo vytvořit blond barvu na míru tak, aby mu seděla,“ vysvětluje Andrea Vojtová. Podle svých slov ráda experimentuje a často na první pohled neproveditelné požadavky zákaznic bere jako příjemnou výzvu.
 


Blond barva může slušet všem

„Každý z nás je jiný typ. To ale rozhodně neznamená, že si musí odpírat blond barvu, jak tomu někdy bývá u velmi tmavých nebo naopak u velmi světlých a bledých typů,“ říká Andrea Vojtová. Pro každého lze najít vhodný odstín. A jak to dělá konkrétně ona? „V prvé řadě nás při výběru a následovné přípravě barvy zajímá výchozí, tedy přirozená barva klientky. Dále konzultujeme historii a kondici vlasu: tím je myšleno, čím a jak dlouho se zákaznice barvila před příchodem k nám,“ říká kadeřnice. Takové otázky jsou důležité pro namíchání správné barvy, aby výsledkem byl požadovaný odstín a ne odstín ovlivněný třeba zbytky předchozích barevných pigmentů.

Čísla barev má každá značka stanovena jinak. Andrea Vojtová používá deset základních odstínů, ke kterým přidává tří-, šesti- nebo devítiprocentní peroxid. První dva se v profesionálních kadeřnictvích používají jak na zesvětlování, tak na ztmavování odstínu, poslední je určen k zesvětlení. „Nejsilnější, dvanáctiprocentní peroxid takřka nepoužívám,“ dodává Andrea a upozorňuje: „S tímto peroxidem, který určitě najdeme i v mnoha krabičkách s blond barvami z drogerie, opravdu veliký pozor,“ říká kategoricky.


Pro platinovou blond raději k odborníkovi

„Barvení v domácím prostředí barvou z drogerie je stále horké téma, a jak říkám stále a pořád, pokud chcete opravdu kvalitní obarvení s krásným probarvením, či dokonce nějakou vetší změnu, jako například z tmavě hnědé do platiny, rozhodně neexperimentujte doma a nechte tuto „akci“ na profíkovi, mohlo by to opravdu nehezky dopadnout," varuje Andrea Vojtová. Zároveň přisvědčuje, že platinové odstíny jsou stále velmi žádné a oblíbené. „Musím ale podotknout, že v dnešní době se dělají úplně jiné a vzhlednější platinové blond, než tomu bylo před lety,“ směje se. Aby byl výsledek radikálního zesvětlení optimální, svěřte se raději do rukou kadeřníka.

Blond není jen jedna: vyznejte se v odstínech

Mluví ale i o dalších trendech, které naopak domácímu barvení nahrávají a které s trochou šikovnosti a příhodným původním odstínem vlasů hravě zvládnete. „V dnešní době se sází spíše na přirozenost: zemité tóny, inspirace přírodou, kameny nebo třeba podmořským světem, kde se přirozeně prolíná více odstínů i barev,“ říká kadeřnice. Z inspirace přírodou si každý může vzít něco jiného, míchat odstíny tmavě blond a světle hnědé a vhodnými technikami vytvářet velmi přirozený vzhled vlasů. „Technika stínování, jinak označovaná jako ombré nebo balayage, je skvělá cesta, jak pomalu okusit třeba nějakou tu blond, když jste měla léta tmavou barvu,“ radí Andrea Vojtová.


Aby se vysněný odstín nevytratil

„Blond odstíny jsou bohužel velmi náchylné,“ upozorňuje odbornice. „Třeba zrovna takové platinové blondýny si nejen musí udržovat odstín speciálními přípravky na zmírnění žloutnutí, ale také si rozmyslet, do jakého rybníka, a občas bohužel i bazénu vlezou.“ Může to znít jako nadsázka, ale právě vysoký obsah chlóru v některých bazénech může způsobit nežádoucí zelený odstín. Dalším problémem je žloutnutí platinových (či ledových) blond a šisování, způsobené slunečním zářením, které postihuje takřka všechny blond odstíny.

Pokud vaše blond barva přes všechnu snahu nežádoucí nazelenalý (či případně nažloutlý) odstín chytla, pomůže kúra na bázi barevné neutralizace, která "vyplaví" nežádoucí pigmenty. V případě nažloutlého odstínu pomůže speciální fialový šampon pro blond a šedé vlasy, v případě nazelenalého odstínu je (kromě odborné pomoci kadeřníka) překvapivě dobrým řešením kečupová maska: dostatečné množství kečupu důkladně naneste na vlasy, obalte potravinovou fólií a nechte hodinu působit. Pak omyjte. Přírodní červený pigment z rajčat poměrně spolehlivě stahuje zelený odstín.

Někdy se těmto nepříjemnostem bohužel nevyhneme, ale lze je výrazně omezit či jim úplně předejít použitím vhodné a kvalitní vlasové kosmetiky, která chrání vlasy UV faktorem. Ta obsahuje ochranné (většinou minerální) filtry, které vlasy chrání podobně jako krém s ochranným faktorem. Tvoří na vlasech vrstvu, díky níž nemají vlasy tolik sklon k vysušování - právě dehydratace vlasů totiž způsobuje, že jsou náchylnější k přijímání nežádoucích odstínů a pigmentů.

"V teplých a slunných dnech doporučuji používat nějakou sluneční řadu, která je odolnější vůči UV záření a mořské vodě, a také vlasy řádně regenerovat kvalitními maskami, ať nedostanou šanci vysušovat se. Další možností je třeba dnes oblíbená a kvalitní forma regenerace a ochrany – kokosový olej. Můžete ho použít jako výživnou masku a rozhodně tím nic nezkazíte," uzavírá odbornice.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Andrea Vojtová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Andrea Vojtová
Kadeřnice a majitelka AV Studia v Táboře
27
"Nejen šaty, ale i vlasy dělají člověka."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít