Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: Intimní zápach. Jak se ho zbavit?

Ženské tabu: Intimní zápach. Jak se ho zbavit?

Ženské tabu: Intimní zápach. Jak se ho zbavit?

18. listopadu 2020 od Eva Šarfová

18. listopadu 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. Jakub Neumayer

Pochva a intimní partie celkově mají svou specifickou vůni a jde o zcela přirozený jev. Když se tato vůně ale stane výraznější a změní se v nepříjemný zápach, může jít o zdravotní problém, který je třeba řešit.
Nepříjemný a obtěžující zápach může mít různé příčiny. „Pokud pomineme nedostatečnou hygienu, zvláště v kombinaci s obezitou, zbývá jako nejčastější příčina bakteriální zánět pochvy (bakteriální vaginóza). Ve vyšším věku to může být ještě samovolný únik moči, vzácně i stolice a v klinické praxi je nutné myslet i na zapomenuté cizí těleso, například tampon či kondom,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Jakub Neumayer
Zbavte se potíží

Jak poznáte zánět?

Infekci vyvolává nadměrný nárůst bakterií v pochvě. Že se jedná právě o tento zdravotní problém, poznáte podle charakteristického zápachu rybiny, který může provázet také řídký, šedobílý či bílý výtok či svědění. Příčin může být více. Může jít například o používání nevhodných mycích prostředků, nošení prádla ze syntetických materiálů, nedostatečnou nebo naopak přehnanou hygienu. K infekci může dojít i zanesením bakterií z vnějšího prostředí do pochvy, například pohlavním stykem, často s novým sexuálním partnerem. 

Zbavte se potíží

Vyzkoušet můžete volně prodejné prostředky k léčbě bakteriální infekce pochvy, které seženete v lékárně. Jistější je ovšem návštěva gynekologa, jenž po vyšetření a stanovení diagnózy předepíše účinné léky. V případě bakteriální infekce jde často o antibiotika. Zároveň jsou nutné i podpůrná léčba a opatření, jež pomohou obnovit přirozenou bakteriální mikroflóru v pochvě.

Co je ještě důležité

Abyste se zbavila problémů a případně jim do budoucna předešla, je vhodné dodržovat tato doporučení:
dámské kalhotky
  • Dbejte na zdravý životní styl. Upravte jídelníček a omezte sladkosti, bílé pečivo, sýry s plísní a alkohol.
  • Přizvěte si pomocníka z lékárny. „Jako součást intimní hygieny a zároveň prevenci zánětu lze použít například Rosalginové výplachy, které koupíte v lékárnách. Provádějte je 2-3x týdně“, radí gynekolog.
  • Posilujte imunitní systém a dbejte na dostatek vitaminu C. Doplnit ho můžete i prostřednictvím doplňku stravy MaxiVita Herbal Vitamin C 600 mg + rakytník (koupit v e-shopu).

TIP: Velký výběr produktů pro intimní hygienu najdete i na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. Jakub Neumayer

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jakub Neumayer
Gynekolog
153
"gynekologie"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít