Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Pohanka

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Pohanka

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Pohanka

5. listopadu 2019 od Pavla Maříková

5. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Pohanka je vhodná při hubnutí, bezlepkové dietě i pro děti. Jde o obilovinu, na kterou nedaly dopustit naše babičky a na výsluní zájmu se dostává díky svému skvělému výživovému složení i dnes. Jestli ještě stále váháte, zda a jak pohanku využít, přinášíme vám malou inspiraci.
Pohanka patří do skupiny potravin běžně nazývaných pseudocereálie. Do stejné skupiny patří například i quinoa a amarant. Pohanka se stala populární jako velmi zdravá potravina právě díky vysokému obsahu minerálů a antioxidantů. Jedním z benefitů je fakt, že výborně reguluje hladinu cukru v krvi, hodí se proto i při redukčních dietách nebo diabetu. Hlavní živinou obsaženou v pohance jsou sacharidy, převážně komplexní. Mimo to obsahuje ale i bílkoviny a vysoký podíl vlákniny. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Nutriční hodnota pohanky je proto výrazně vyšší než u mnoha jiných obilovin a stojí za to ji do svého jídelníčku alespoň jednou za čas zařadit.

100 g syrové pohanky obsahuje tuhle nutriční bombu:

Vláknina: 10 g
Bílkoviny: 13,3 g
Sacharidy: 71,5 g
Cukrů: 0 g
Tuk 3,4 g
Kalorií: 343 Kcal
pokrm z pohanky

Zasytí vás na delší dobu

Velké množství vlákniny napomáhá trávení a komplexní sacharidy zase zajistí delší pocit sytosti. Díky této kombinaci se pohanka pyšní nízkým glykemickým indexem (měřítko toho, jak rychle se po jídle zvyšuje hladina cukru v krvi). Je vhodná i pro lidi trpící celiakií (nesnášenlivostí lepku) a využijete ji i při hubnutí. Abyste zachovali maximum jejích účinných látek, je vhodné ji místo vaření pouze zalít horkou vodou a nechat přes noc nabobtnat.

Přesvědčili jsme vás o tom, že pohanka má v jídelníčku své místo? Pak možná přemýšlíte, JAK ji do jídelníčku zařadit. Vyzkoušejte pohanku nasladko i naslano, ve formě kaší, pomazánek nebo sladkého dezertu. Výborné jsou také pohankové palačinky, tzv. galettes. Většinou se setkáte se dvěma druhy pohanky, které se liší metodou zpracování. Pokud dáváte přednost jemné chuti, hledejte pohankovou mouku mechanicky loupanou. Pohanka se pyšní skvělou oříškovou chutí, která perfektně doplní slaný pokrm nebo sladký moučník. Na to posledně jmenované pro vás máme i inspiraci ve formě receptu.

Pohankový dortík s čokoládou pro jednoho

Vynikající dortík bez tuku a lepku pro všechny milovníky sladkého a čokolády.

Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 1 porce
čokoládový dortík

Ingredience:

  • 2 lžíce pohankové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2-3 lžičky kokosového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce rostlinného „mléka“
  • ¼ vanilkového extraktu
  • 1 lžíce nastrouhané čokolády

Nutriční hodnoty:

166 Kcal/porce
30 g sacharidů
3,9 g bílkovin
5 g tuku
15,6 g cukrů

Postup:
  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Smíchejte suché ingredience v malé misce (pohankovou mouku, kakao, jedlou sodu, sůl, cukr).
  3.  Přimíchejte tekuté ingredience (jablečnou omáčku, mléko, vanilku), až vám vznikne hladké jemné těsto.
  4. Těsto nalijte do malé, dobře naolejované skleněné formičky na malý dortík.
  5. Posypejte kousky čokolády.
  6. Pečte 15-18 minut, dokud nebude horní vrstva dortíku pevná a na dotek křupavá.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít