Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravá strava i v práci? Vsaďte na obědy z krabičky!

Zdravá strava i v práci? Vsaďte na obědy z krabičky!

Zdravá strava i v práci? Vsaďte na obědy z krabičky!

8. února 2020 od Helena Pokorná Hladíková

8. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Máte tolik práce, že se ani nestíháte najíst, maximálně ve spěchu spořádáte prefabrikovanou bagetu? Pak není divu, že vám chybí energie a ani ručička na váze ne a ne klesnout… Co takhle začít „krabičkovat“?
Připravovat si do práce obědy (ale i svačiny), které snadno uschováte do jedné krabičky, má hned několik pozitivních důsledků:
  • Nutriční složení stravy máte pod kontrolou, čímž můžete přímo ovlivnit i svoje zdraví.
  • Nemusíte se spoléhat jen na to, co nejbližší restaurace či jídelna „dá“, zejména pokud v ní nevaří podle vašeho gusta.
  • Ušetříte peníze za kupované obědy.
  • Jídlo budete mít vždy po ruce, díky čemuž můžete jíst opravdu pravidelně.
  • Ušetříte i čas, který byste strávili čekáním v restauraci či jídelně, navíc za jeden večer si můžete navařit i na několik dní dopředu.
  • Nenecháte se tak snadno zlákat ke koupi nezdravého mlsání, protože po ruce nic jiného není.

Plánování je nutnost

I „krabičkové“ stravování samozřejmě má svou stinnou stránku, kterou však lze velmi snadno překonat. Jde o to, že musíte dopředu přemýšlet o tom, podle kterých receptů budete vařit a co k tomu nakoupíte za suroviny. Základním předpokladem pro přípravu obědů do krabičky, které vás po pár pokusech nepřestane nudit, je totiž domácnost zásobená dostatečným množstvím kvalitních surovin. Zdravý jídelníček by přece měl být především pestrý, tak na to při nakupování myslete. Vyplatí se to!
jídlo do krabičky

Sedíte v kanceláři, nebo pracujete manuálně?

Když už se tedy rozhodnete, že se připojíte k té části kolegů, kteří „krabičkují“, narazíte na problém – co si do té krabičky vlastně mám nachystat?! V této chvíli se samozřejmě můžete inspirovat recepty jak od kolegů, tak v kuchařkách či na internetu. Nejprve ale přemýšlejte nad tím, jak vlastně vypadá váš pracovní den. Prosedíte hodiny v kanceláři? Je vaše zaměstnání spíše fyzicky náročné? Nebo pracujete na směny? To všechno totiž hraje větší roli, než si možná myslíte. Je fajn inspirovat se kamarádkou, která „jí jako blecha“, protože celý den akorát zvedá telefony na recepci, ale co vám takové jídlo bude platné, když vy za den naběháte několik kilometrů? Každý člověk potřebuje něco trochu jiného, ale existují i určitá obecná doporučení:
  • Oběd by se měl skládat z kvalitního zdroje bílkovin (1/4 talíře), sacharidů (1/4 talíře), zeleniny (1/2 talíře) i dostatečného množství kvalitních tuků, např. do dresinku na salát.
  • Dopoledne byste měli konzumovat více sacharidů než odpoledne, kdy je naopak vhodnější přidat bílkoviny.
  • Pakliže je vaše snídaně sladká (např. müsli s jogurtem a ovocem), na svačinu si dejte spíše něco slaného (např. žitný chleba s pomazánkou) a naopak.
  • Večer se sacharidům nemusíte vyhýbat úplně, ale měli byste eliminovat ty jednoduché (sladkosti, bílé pečivo apod.) a konzumovat spíše ty s nízkým až středním glykemickým indexem, to znamená takové, které vám nevystřelí hladinu cukru až do nebes a nezpůsobí brzký hlad (např. zelenina, celozrnné výrobky, luštěniny, rýže).

Wrap à la Caesar


200 g kuřecího masa
1–2 hrsti baby špenátu (příp. rukoly, římského salátu aj.)
2 tortilly
1 hrst cherry rajčat
1/2 avokáda
2 lžíce zakysané smetany
1–2 lžíce strouhaného parmazánu
himálajská sůl, např. Allnature Himálajská sůl černá jemná (koupit v e-shopu)
Kuřecí maso upečte nebo uvařte (můžete ho připravit i na grilu). Nechte trochu vychladnout a pak natrhejte nebo nakrájejte na kousky, které osolte himálajskou vulkanickou solí (ta obsahuje množství vitaminů a minerálů a má nezaměnitelnou chuť a vůni). Vnitřek avokáda rozmačkejte se zakysanou smetanou a parmazánem na hladkou směs. Každou tortillu potřete avokádovou směsí a poklaďte opraným špenátem a nadrobno pokrájenými rajčaty. Přidejte maso a zabalte do wrapu. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem s kapkou citronové šťávy.
Tip redakce:
Aby se vám tortilly cestou příliš nerozmočily, připravte si veškeré ingredience zvlášť a wrap zabalte až těsně před podáváním.

Quiche s cuketou a žampiony


380 g listového těsta
1 stroužek česneku
120 g mozzarelly
2–3 lžíce rajčatové pasty, např. Conte DeCesare Pesto z rajčat (koupit v e-shopu)
1 menší cuketa
100 g žampionů
sušené oregano
sůl, pepř
olivový olej
Těsto rozválejte, propíchejte vidličkou, aby se vám v troubě příliš nevyboulilo, a pomažte rajčatovou pastou smíchanou s prolisovaným česnekem. Posypte oreganem a poklaďte pokrájenými žampiony a cuketou nakrájenou na kolečka. Posypte natrhanou mozzarellou, zakápněte rozehřátým olejem a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Tip redakce:
Podávejte se směsí listových salátů nebo zeleninovým salátem podle chuti.

Rýžové nudle s tofu


200 g rýžových nudlí
2–3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, např. Allnature Premium Bio kokosový olej (koupit v e-shopu)
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
1 mrkev
1 hrst cukrového hrášku
uzené tofu
limetková šťáva
kvalitní sójová omáčka
sůl, pepř
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Na oleji orestujte pokrájenou cibuli, česnek a chilli papričku. Po chvilce přidejte mrkev nakrájenou nebo nastrouhanou na nudličky, cuketu pokrájenou na kostičky a hrášek. Pár minut restujte, pak přisypte nakrájené tofu. Pokapejte limetkovou šťávou a sójovou omáčkou a 2–3 minutky poduste. Přidejte nudle, promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem.

Tip redakce:
Před podáváním bohatě posypte nadrobno nakrájenými bylinkami. Hodí se například koriandr či thajská bazalka.


Další tipy na zdravé obědy:

  • krémové polévky s celozrnným pečivem
  • luštěninové saláty či burgery
  • saláty z celozrnných těstovin
  • tortilly s různými náplněmi
  • zeleninová rizota
  • plněná zelenina
  • přírodně upravený plátek masa s dušenou zeleninou

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít