Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyrobte si svou kosmetiku: Rychle a jednoduše!

Vyrobte si svou kosmetiku: Rychle a jednoduše!

Vyrobte si svou kosmetiku: Rychle a jednoduše!

5. prosince 2018 od Eva Suchomelová

5. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Chcete vyrobit originální dárek nebo vlastní kosmetiku z dostupných surovin? Oblíbili jste si kokosový olej, bambucké máslo či jiné trendy suroviny? Máme pro vás několik receptů, podle nichž vykouzlíte skvělou kosmetiku pro tělo, vlasy nebo rty. Pusťte se do toho!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Suroviny, jako je kokosový olej, bambucké máslo, arganový olej a další, jsou dnes velmi oblíbenými složkami přípravků v péči o krásu a půvab. Dají se koupit i samostatně, což vám umožňuje si zkusit vyrobit vlastní kosmetiku doma. Prostudujte si naše recepty a vyberte si z nich to, co vás láká.

Tip redakce:
Na přípravu můžete použít například Purity Vision Bio Kokosový olej a Purity Vision Bio Bambucké máslo, které seženete např. v drogeriích Teta.


1. Domácí tělové máslo

1 šálek bio bambuckého másla (pevná složka)
1/2 šálku kokosového oleje (pevná složka)
1/2 šálku mandlového oleje (tekutá složka)

tělové másloVe vodní lázni rozpusťte bambucké máslo a kokosový olej. Sundejte ze sporáku a nechte chladnout po dobu 30 minut. Pak vmíchejte mandlový olej a esenciální oleje podle vlastního výběru. Pozor! Ne všechny éterické oleje jsou šetrné k pokožce nebo vhodné pro dětskou pokožku – podle toho vybírejte.

Dejte směs do mrazáku nebo ven na mráz. Počkejte, dokud olej nezačne částečně tuhnout, a poté jej vyšlehejte šlehačem, dokud nedosáhne konzistence másla. Hotové tělové máslo dejte do čisté skleněné nádoby a je hotovo!


Tipy, než se do toho pustíte:

  1. Můžete použít jakékoliv oleje, které si přejete, ale zajistěte, abyste dodrželi poměr 75 % tuhých látek k 25 % kapalin. Pokud jste alergičtí na některý z výše uvedených olejů, nahraďte jej olejem, na který alergičtí nejste. Stačí se ujistit, že jste vyměnili pevnou látku za pevnou a kapalinu za kapalinu.
  2. Zchlazení je zásadní krok. Pokud nebude dostatečné, nepodaří se vám tělové máslo vyšlehat do správné konzistence. Asi 20 minut v mrazáku obvykle stačí pro dávku uvedenou v receptu.
  3. Vzhledem k tomu, že tento recept neobsahuje žádnou vodu, nesetrvá směs v konzistenci másla. Měli byste ho uchovávat na chladném místě, ale nemusí být v chladničce.
  4. Přesná doba trvanlivosti kolísá, ale určitě vydrží ve správných podmínkách nejméně několik měsíců.
  5. Toto máslo se na těle snadno rozpouští, je trochu mastné, ale rychle se vstřebává do kůže a pokožka je po něm ihned velmi jemná.

2. Mycí tyčinka na tělo

1 lžíce kokosového oleje
50 gramů kakaového másla
1/2 lžíce makadamiového oleje
20 g bambuckého másla
1/4 čajové lžičky tuhého medu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 snítka čerstvé šalvěje

mycí tyčinkyVšechny přísady s výjimkou medu dejte do vodní lázně a velmi pomalu je rozpouštějte. Mírně promíchejte, abyste podpořili rozpouštění. Jakmile se vše úplně rozpustí, sundejte z ohně a nechte chladnout nejméně hodinu. Do tekutiny vložte bylinky. Jakmile se kapalina ochladí, přidejte med a promíchejte, aby se se směsí spojil. Dokud je směs stále v tekuté formě, odstraňte bylinky a nalejte tekutinu do formy, např. do plastové nádoby, a umístěte ji do ledničky, aby ztuhla.

Po ztuhnutí lze hotovou mycí tyčinku lehce vyjmout z formy tak, že budete rukama jemně třít vnější část nádoby. Teplo, které vydávají vaše ruce, ji uvolní.

Uchovávejte v chladném prostředí, případně v chladničce. Použití je stejné jako u mýdla.


3. Citrusovo-grapefruitové máslo na rty

Na 15-20 dóziček po 3 g potřebujete:
3 polévkové lžíce bio bambuckého másla
1 polévková lžíce mangového másla
2 kávové lžičky karnaubského vosku
1 kávová lžička oleje s vitaminem E
1 kávová lžička esenciálního grapefruitového oleje
3/4 kávové lžičky esenciálního pomerančového oleje
1/2 kávové lžičky esenciálního citronového oleje
1/4 kávové lžičky esenciálního limetkového oleje

máslo na rtyDo vodní lázně dejte rozpustit bambucké a mangové máslo a karnaubský vosk. Postupně je promíchávejte a nechte je pomalu rozpustit. Zabraňte vzniku bublinek. Másla se během několika minut rozpustí, ale buďte trpěliví s karnaubským voskem. Občas směs promíchejte a nechte ji postupně rozpustit. Může to trvat 5-10 minut, ale nakonec se to povede.

Poté směs stáhněte z ohně a přidejte esenciální oleje a olej s vitaminem E. Vše důkladně promíchejte a nalijeme do džbánu nebo nádoby s nalévacím zobáčkem, aby se směs dala dobře nalít do dóziček.

Nakonec naskládejte na tác dózičky a do každé z nich nalijte směs z džbánu. Jejich množství závisí na jejich velikosti. Potom dejte tác s dózičkami do lednice a nechte je chladnout alespoň 1-2 hodiny. Když másla ztuhnou, nechte je v chladničce nebo je uložte na chladném, suchém místě a použijte v případě potřeby.


4. Hloubkově vyživující kondicionér na vlasy

2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 polévková lžíce bambuckého másla
1 kávová lžička arganového oleje
několik kapek esenciálního oleje (na vlasy je nejlepší např. levandulový, mátový, rozmarýnový, muškátový nebo šalvějový)

vlasový kondicionérRozpusťte kokosový olej a bambucké máslo v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Nechte vychladnout, až skoro ztuhne, a pak přidejte arganový olej. Šlehejte směs po dobu 3-5 minut, až získáte krémovou strukturu, která se na vlasy nanáší mnohem lépe než rozpuštěný olej. Naneste na suché, čisté vlasy a nechte působit asi 30 minut. Pak smyjte vodou.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít