Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vůně do kanceláře: Jak a čím se správně vonět

Vůně do kanceláře: Jak a čím se správně vonět

Vůně do kanceláře: Jak a čím se správně vonět

15. ledna 2018 od Eva Suchomelová

15. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Pracujete v kanceláři, open space či uzavřených prostorách s dalšími kolegy pohromadě? Poradíme vám, čím se do takové práce vonět a jak postupovat, abyste svým parfémem neterorizovali nosy ostatních.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Možná to znáte sami: přijdete do práce, vejdete do kanceláře a hned víte, kdo přišel před vámi, i když se tam zrovna nenachází. Zato jeho či její silný, charakteristický parfém ano. Velká intenzita vůně je na škodu vždy, ať už je okolí parfém jinak příjemný, nebo mu vadí. Na druhou stranu je dobré vědět, které typy vůní se hodí nosit do prostor, sdílených s více lidmi, a jak je používat, aby kvůli nim naši kolegové netrpěli a abyste si kvůli tomu nesnižovali profesní kredit.

„Měli bychom si především uvědomit, že svojí vůní můžeme někdy i tyranizovat naše okolí. Jsou vůně, které nám mohou být příjemné, ale ostatní z nich může i bolet hlava. Vnímání vůně je velmi individuální,“ upozorňuje Martina Muroňová, expertka na vůně značky Coty. Jaká by tedy měla být vůně, kterou podtrhnete svůj pracovní outfit a dotvoříte vlastní styl? „Měla by být spíše jemnější. Ideální jsou svěží ovocné kombinace,“ doporučuje expertka. Od věci nejsou ani elegantní, tzv. kostýmkové vůně. Vyhněte se naopak těžkým orientálním parfémům, příliš dotěrným „košům ovoce“ nebo rafinovaně svůdným kompozicím. Ty mají jinou úlohu a vás i kolegy by od práce rušily.


Jak najít správnou vůni?

Když si vyberete novou vůni, je na řadě otestování v pracovním prostředí. „Pokud zvolíme novou vůni, měli bychom si všímat reakcí okolí, když se v kanceláři navoníme. My ženy se dost často voníme v kanceláři, než jdeme například na oběd. To je okamžik, kdy se ostatní mohou začít zvedat a odcházet. Kolegové, byť jim je vůně nepříjemná, vám to často nemusí říct,“ radí Martina Muroňová. Samozřejmě je lepší, pokud si nejdřív takto ozkoušíte jen vzorek vůně, než si koupíte větší balení. O to větší radost si pak můžete udělat nákupem velkého flakonu, jestliže dostanete na svou novou vůni kladnou odezvu od ostatních.

výběr parfému


Aplikace vůně: Kde a jak je to vhodné

Jedna věc je výběr vůně, ale rizika s sebou nese i její aplikace. „Ideální je aplikace toaletní nebo parfémové vody doma,“ míní odbornice na vůně. „Před odchodem do práce a v kanceláři stačí mít méně koncentrovanou formu stejné vůně, například v podobě parfémovaného deodorantu.“

Pozor také na kombinace vůní různých kosmetických přípravků. „Kombinace různých vůní není úplně ideální. Když ráno vstanete a dáte si před prací sprchu, navoníte se už samotným sprchovým gelem. Navíc přidáte tělové mléko, to je další vrstva vůně, pak použijete deodorant, tedy další vrstvu, a nakonec to celé završíte toaletní vodou. Pokud každý z produktů voní hodně výrazně a jinak, může to být celkem zajímavá kombinace, nebo také nemusí,“ popisuje Martina Muroňová běžnou praxi mnoha žen, jež si ani neuvědomují, kolik parfémů tím na sebe za jedno ráno nanesou. Je potřeba vědomě vůně kombinovat tak, aby k sobě ladily, používat pečující přípravky bez parfemace, anebo si rovnou pořídit řadu tělové kosmetiky odvozené od svého oblíbeného parfému.

aplikace parfému

Dobře se zamyslete i nad tím, kde na sebe vůni stříkáte, případně kam jdete bezprostředně po její aplikaci. „K aplikaci vůně bude v zaměstnání asi nejlepší toaleta, protože to je prostor s dobrým větráním. Výtah nebo kuchyňka opravdu nejsou vhodné,“ komentuje celkem rozšířený nešvar expertka. Možná už svou vůni moc nevnímáte, ale ostatní to cítí jinak a v omezeném prostoru obzvlášť.


Tipy na vhodné vůně do kanceláře

Preference vůní se mění v průběhu života, ale i v průběhu měsíce, což může ovlivnit váš výběr nového parfému. Ovšem v drogeriích a parfumeriích najdete spoustu krásných vůní, které se hodí do práce a splňují již zmíněná kritéria. „Jako vůni do kanceláře bych doporučila například Guess 1981 pro ženy, rafinovanou květinově pižmovou vůni se šťavnatou hruškou v srdci. V podobě toaletní vody je lehká a vhodná na běžné denní nošení do práce. Nebo to může být Mexx City Breeze For Her, krásná květinově ovocná variace, přesně to, co potřebujete po dlouhém dni v rušném městě. Pohladí vás hruška a liči a osvěží pomeranč,“ dává tipy Martina Muroňová. Z tzv. kostýmkových vůní doporučujeme velmi krásnou vůni, která vám navíc zvedne náladu a pomůže bojovat se stresem, 5th Avenue od Elizabeth Arden. Sportovně založeným by mohla vyhovovat pohodová Nike 5th Element, romantičky se zahalí třeba do květinového závoje Eternity od Calvina Kleina.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Martina Muroňová, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Muroňová, DiS.
Expert v oblasti vůní a dekorativní kosmetiky COTY
341
"Naše vůně je stejně jedinečná jako náš otisk."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít