Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trápí vás kila navíc? Možná zadržujete vodu!

Trápí vás kila navíc? Možná zadržujete vodu!

Trápí vás kila navíc? Možná zadržujete vodu!

27. července 2020 od Pavla Maříková

27. července 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Trápí vás přebytečná kila, kterých se nemůžete přes všechny diety, cvičení a různé zaručené rady zbavit? Možná je za tím voda, kterou organismus nadměrně zadržuje. Poradíme vám, jak tělo zdravě odvodnit, aniž by tím trpěla vaše pleť a krása.
Cestování, hormonální změny, nezdravá strava s nadbytkem soli. To vše může způsobit, že vaše tělo zadržuje nadbytečnou vodu. Lidské tělo je z velké části tvořeno právě vodou. Když něco není v rovnováze, má organismus sklon vodu zadržovat místo toho, aby docházelo ke správné výměně. „Retence“ neboli zadržování vody se může projevit těmito příznaky:
  • náhlé zvýšení hmotnosti
  • otoky
  • pocity těžkosti
  • otlaky na pokožce po oblečení
  • nadýmání
  • nateklé končetiny a váčky pod očima
zadržování vody v těle
Za zadržováním vody v těle naštěstí většinou není žádný vážný problém. Nejčastějšími příčinami jsou nevhodná strava, horké a dusné počasí, menstruační cyklus (v období těsně před menstruací máme tendenci „přibrat“ až 2 kila, a je za tím právě zadržování vody) nebo genetické dispozice. Také v těhotenství se může objevit zvýšené zadržování vody v těle, příčinou mohou být i některé léky.  Za otoky a pár kilo navíc ale může často také sedavé zaměstnání, nebo naopak práce, při které musíte stát dlouho na nohou. Gravitace totiž udržuje krev v dolních končetinách místo toho, aby rovnovážně cirkulovala po celém těle.
Tip redakce:
Pokud máte sedavé zaměstnání, rozplánujte si čas tak, abyste pravidelně vstávali a chodili.

5 jednoduchých triků, které vás přebytečné vody zbaví

 

1. Dodržujte dietu s nízkým obsahem soli 

Omezte příjem sodíku na 2,5 g denně. To znamená jíst převážně průmyslově neupravené potraviny bez přídavku soli. 
 

2. Zařaďte potraviny bohaté na draslík a hořčík 

Tyto potraviny pomohou vyrovnat hladinu sodíku. Jde například o banán, avokádo, rajčata, batáty nebo špenát.
otoky nohou

3. Zvedněte nohy 

Máte-li problémy s otoky nohou a situace to dovolí, zvedněte je alespoň párkrát během dne nad úroveň srdce. To pomůže dostat vodu pryč z dolních končetin.


4. Noste kompresní punčochy nebo legíny 

Kompresní legíny a punčochy jsou stále populárnější a najdete je v mnoha obchodech. Kompresní punčochy jsou vyrobeny tak, aby těsně padly, a proto vám mohou být z počátku nepříjemné. Účelem kompresního oblečení je ale právě stlačení nohou a zabránění hromadění tekutin.

TIP: Široký sortiment tělové kosmetiky, která dokáže modelovat tělo, najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop). 

kopřivový čaj

5. Vsaďte na bylinky 

Jako první pomoc při zadržování vody můžete vyzkoušet také bylinky. Například kopřiva, petržel, ale také pampeliška či jalovec jsou bylinky, které působí močopudně, a tím pomáhají odvodnění. Pokud nemáte možnost si bylinky přímo nasbírat, sáhněte po čajích. Například Teekane Čisticí čaj stimuluje vylučování vody z organismu, podobně funguje i Vitto Tea Detox Bylinný sypaný čaj.

Tip redakce:
Vyzkoušejte kompletní bylinnou odvodňovací kúru:
Kneipp Plus 3 bylinky na odvodnění (koupit v e-shopu) obsahuje 60 tobolek, které vám vydrží na celý měsíc. V jejich složení najdete extrakty ze 3 velmi účinných bylinek – petržele, jalovce a kopřivy. Účinky bylinkových tobolek na odvodnění můžete ještě zvýšit doplněním o Kneipp Šumivé tablety na podporu odvodnění. Obsahují přírodní výtažky z listů kopřivy dvoudomé, která je známá svými detoxikačními a diuretickými účinky. Hořčík pomáhá regulovat množství vody v těle a kofein nastartuje proces hubnutí.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít