Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Terapie světlem: Co všechno dokáže světlo svíčky

Terapie světlem: Co všechno dokáže světlo svíčky

Terapie světlem: Co všechno dokáže světlo svíčky

30. listopadu 2021 od Marta Pušová

30. listopadu 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Také se v zimě těšíte na každý sluneční paprsek, a jakmile se setmí, zapalujete svíčky? Co dělat, když jsou v Česku zimy spíše šedivé a zatažené a nám ubývá energie? Zkuste terapii světlem.

Proč tělu chybí světlo?

Nedostatek slunečního a denního světla může v zimě často vést nejen k depresím, ale i k bolestem hlavy, pálení očí, únavě, podráždění a také k nižší imunitě a odolnosti vůči stresu. Pokud zrovna nemáte možnost strávit zimu na slunných plážích, je třeba situaci řešit jinak. Schází-li tělu vitamin D, který se dá získat pouze ze slunečního svitu, lze jej nahradit vitaminy jako například Vix Vitamin D3 s příchutí pomeranče (koupit v e-shopu). No a pokud chcete své snažení podpořit, zkuste terapii světlem. Pro její uskutečnění si na zimu pořiďte jasnější žárovky a také svíčky, které částečně dokážou nahradit sluneční záření.

Léčba světlem, vůní a barvou

Ve chvíli, kdy se díváte do plamene svíčky, se vaše tělo pomalu zklidní a připraví na relaxaci. Mihotání plamene může mít až lehce hypnotické účinky. Pokud toužíte účinek terapie světlem ještě víc zintenzivnit, zaměřte se na aromatické svíčky, zkuste třeba Glade Mini Cosy Apple & Cinnamon parfémovanou svíčku (koupit v e-shopu). Vůně totiž pronikají do čichového centra v mozku, odkud aktivní vonná látka pozitivně působí na autonomní nervový systém.

Jak vybrat vůni svíček v zimě:

Skořice
Skořice – má antiseptické a čisticí účinky, působí jako afrodiziakum, povzbuzuje, dodává anergii a dokáže stimulovat mysl.
Jehličí
Jehličí – je to vůně čistoty, dokáže dodat sílu, pomůže snít a plnit vám vaše sny a plány.
Vanilka
Vanilka – vůně vanilky vás zbaví každodenního stresu, hněvu, pocitu vyhoření i špatné nálady.
Tip redakce:
Pozor si dejte v případě, že doma zapalujete
vonné svíčky. Míchat nejrůznější aromata totiž není úplně nejlepší nápad. Ideálně je nechte hořet maximálně 4 hodiny a zhasněte namočením knotu do vosku, nesfoukávejte. Máte-li ale oblíbenou jednu vůni nebo je střídáte podle sezony, není co řešit. Pro nadcházející období je ideální svíce s příslibem blížících se Vánoc Air Wick Essential Oils Svíčka vůně svařeného vína (koupit v e-shopu) nebo Air Wick Essential Oils Svíčka vůně vanilkového cukroví (koupit v e-shopu), jež vás přenesou do sváteční nálady.

Jak vybrat barvy:

Také barva svíčky dokáže mít vliv na vaši mysl, vybírejte podle momentálního psychického rozpoložení.
  • Bílá barva vás dokáže zbavit strachu a nabít vás energií.
  • Pomocí žluté můžete rozveselit mysl.
  • Hnědá nebo modrá se hodí pro zklidnění.
  • Oranžová slouží pro zlepšení nálady.
  • Růžová a červená jsou barvy lásky, vášně a romantiky, červená pak ještě energie. 

Hygge aneb co ještě dokážou svíčky

Dalším benefitem svíček je, že vám pomohou zútulnit domov a zkrášlit interiér. K pohodové atmosféře nebo hygge vám stačí obyčejné čajové svíčky Provence Svíčka čajová vanilka (koupit v e-shopu), které můžete umístit do okrasných svícnů a ony vám provoní příbytek omamnou vanilkou. Potrpíte-li si více na design, pak jsou pro vás ideální svíce ve skle. Jako dekorace výborně poslouží například Air Wick Essential Oils Svíčka pomeranč & vonná tyčinka (koupit v e-shopu) nebo Bolsius Aromatic 2.0 svíčka ve skle So relaxed (koupit v e-shopu), jež vám pomohou lépe si vychutnat atmosféru útulného domova. 

Tip redakce:

Jak si vyrobit jednoduchý domácí svícen

Co budete potřebovat:

Průhlednou sklenici od jakékoli zavařeniny
Svíčku bez vůně hladkou nebo dekorativní Svíčka šiška bílá (koupit v e-shopu)
Barevné stužky či provázky
Jehličnaté větvičky

Postup:

Sklenici od zavařeniny důkladně omyjte a dle velikosti a tvaru do ní můžete umístit jakoukoli svíčku – ať už klasický válec, dekorativní svíčku ve tvaru šišky nebo třeba tenké dlouhé svíčky či obyčejné čajové svíčky. Pro ukotvení některých svíček můžete na dno sklenice nakapat trochu vosku a svíčku upevnit. Nebo můžete na dno nasypat vrstvu soli a do ní svíčku položit. Sklenici pak můžete ozdobit stužkou či provázkem a přidat třeba větvičku smrku, jedle nebo eukalyptu.
Tip: Takto vyrobený svícen může být jen jeden nebo klidně tři, podle prostoru, který doma máte.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít